Точно след месец, на 2 юни, в слушалките ни ще звучи нов соло албум на Роджър Уотърс и понеже такова чудо не е имало от 25 години, отсега настръхваме какви ги е натворил един от най-великите от живите. Със сигурност ни чакат 12 политически натоварени парчета, обединени от тежкия философски въпрос в заглавието Is This the Life We Really Want?

И да не е, това си е нашият живот, а докато има такива като Уотърс, ще е една идея по-лек.

Но ето с какво да си запълним времето през май, докато дочакаме едно от музикалните събития на 2017.

Преди да изпаднем в депресивните състояния, които вещае новия на Роджър Уотърс, ще се скъсаме от диско и подобни.

Този петък, 5 май, излизат три албума, които като настроения със сигурност ще заемат диаметрално противоположния край на емоционалния спектър.

“Ние сме супер сериозни, когато става дума за забавление, а в тези нелеки времена имаме нужда от много забавление”, казват Blondie за своя 11 студиен албум Pollinator. От това, което чухме досега от него, русата баба със сигурност не е забравила как се танцува. Деби Хари е почти на 72, но за подкрепление си е извикала доста млада кръв от рода на Sia, Blood Orange и подобни. А на 30 юни може да я гледаме в Хайд парк, Лондон, заедно с Фил Колинс и турнето му Not Dead Yet.

Диско вълната очевидно е заляла и нeдиско бандите, защото първото парче от новия Kasabian (също излиза на 5 май) беше стопроцентово денс изпълнение. Лестърската банда обаче е обещала, че във For Crying Out Loud ще има и всички инди китари, които очакваме от тях, плюс малко нюйоркски пост-пънк от края на 70-те. Освен това Серж Пизорно твърди, че е слушал много Nirvana, докато е композирал. Ще чуем още тази седмица, а при добро желание можем да ги видим или през юни в Загреб, или през есента някъде другаде из Европа. В Берлин на 31 октомври, например.

И още нещо за танцуване, малко по-така, но нали трябва да сме в час не само с класиците. Logic е най-добрият бял рапър според нас (без да се извиняваме на Eminem и Macklemore) и в новия му албум Everybody освен куп сродни хип-хоп души, място е намерил и световноизвестният астрофизик Нийл де Грас Тайсън. С каква цел и роля? Нямаме идея, но нямаме търпение да разберем.

 

Само с песни и танци не става, затова ето още идеи как да изпълним със смисъл оставащите дни от месеца.

 

На 12 май излиза Крал Артур: Легенда за меча. Пуснете си трейлъра, защото няма как да ви надъхаме за Гай Ричи и епичната битка на доброто и злото, която ни е подготвил. Само подсказваме, че злото е Джъд Лоу и както се вижда, черните доспехи му седят толкова добре колкото и бялата папска мантия.

 

На 26 май лошият вече ще е Хавиер Бардем в ролята си на капитан Салазар, който се опитва да избие всички пирати и най-вече най-любимия ни сред тях – Джак Спароу. Премиерта на Карибски пирати: Отмъщението на Салазар ще е чудесен начин да влезем с морския сезон и да си зададем въпроса “Тоя Джони Деп няма ли да остарее най-накрая?” Никога.

 

За разлика от Кайл Маклоклан, който макар и с бръчки и побелели коси, ще ни хипнотизира отново от 21 май нататък в новите серии на Туин Пийкс. Гаранция, че около премиерата Агент Купър ще извира отвсякъде, но ние избираме да седнем пред телевизора със спомените отпреди 25 години и да не знаем какво ни очаква. Освен може би среднощни кошмари като едно време. Тогава бяхме тийнейджъри, но се случваше по тъмно да търсим майка си из къщата.

 

Като стана дума кой колко е остарял или не, един от любимите ни философи по тази житейска тема е Харуки Мураками. На 9 май е световната премиера на Men Without Women. Новият му сборник с разкази ни представя седeм истории на мъже, които по една или друга причина са останали сами. Изчезнали котки, задимени барове, разбити сърца, мистериозни жени, бейзбол, Бийтълс и други парченца от живота, в които всеки ще се разпознае, както обичайно става с всичко на Мураками. И също като Кафка на плажа няма да е много подходящо за ваканционно четиво (глупости! – бел. гл. ред).

 

За финал нещо по-ведро. Дойде време да си поръчаме един чифт от единия милион кецове Adidas, направени изцяло от изхвърлени в океана отпадъци. Видяхме ги на картинка още в края на миналата година, но на 10 май ще са налични за купуване. Цената им е малко по-висока от на традиционните им сходни модели, но пък нали всички твърдят, че гласуваме с портфейлите си и така показваме на компаниите, че са на прав път. Един милион гуменки от рециклирана пластмаса със сигурност няма да спасят света, но дават добър тон на останалите големи като Adidas какво и как трябва да се прави.

Ако не вярвате, разгледайте и колекцията Thread на Timberland, които след примера на Adidas направиха обувки и чанти изцяло от пластмасови бутилки събрани по улиците на две от най-бедните държави в света – Хаити и Хондурас. Освен че е изчистил градовете от 700 000 бутилки, модният бранд е създал и работа на 1 300 местни жители.

“Капка в морето” ще кажат хейтърите, “капка по капка…” отговаряме ние.