Гласът на Godsmack, носителят на Грами Съли Ърна идва отново в София за голям концерт в Арена Армеец на 26 септември 2017, вторник, от 20:00 часа.

Ърна ще изпълни песни от двата си солови албума Аvalon и Hometown Life, както направи и в първите си два разпродадени концерта в София.

Журналистът Елена Розберг е един от най-близките хора на Съли Ърна в България. Ето какво споделя тя за егоист от срещите си с него и относно идващото шоу.

Ще бъде концерт, на който не ти се иска да бъдеш седнал. Въпреки че соловите песни на Съли Ърна са бавни, плътни, мистични, с трайбъл вайб и препратки към любимата му група Dead Can Dance, знам, че няма да ми е удобен столът в залата.  Ще бъда долу, на терен и ако може, по-близо до сцената. Няма да е музика за скачане, но ще са чувства, които движат тялото. Два пъти го изживях миналата година по време на светкавично разграбените му спектакли в зала 1 на НДК. Стоях на ръба на стола, впита в сцената, със стегнати от емоцията мускули.

Съли Ърна: Никой не се вълнува повече от мен!  В това трябва са си сигурна. Много се радвам, че отново ще дойда в София. Миналия път изкарах невероятно и съвсем откровено ще ти призная, че българската публика се превърна в мой фаворит. Това е най-любимата ми публика в цяла Европа. Шоуто беше толкова емоционално, а отношението на хората в залата беше изключително внимателно и искрено, показаха ми такова уважение! Всеки един човек от публиката бе насочил поглед към сцената и слушаше с цялата си душа и с цялото си внимание нашата музика.  Оценяваше я, наслаждаваше се на всеки момент и я преживяваше. Това означава толкова много за мен, защото музиката е тъкмо за това. Такава беше музиката, когато бях много по-млад. Не можеш да въпроизведеш емоцията от живото изпълнение, ако не си се потопил в нея. Няма по-хубаво усещане от това- светлините да угаснат, бандата да се качи на сцената и музиката да започне.

Преди месеци ми написа – “кажи на хората в България, че ще им представим BIG FAT AWESOME SHOW”. Гласовитата блус-рок дама Лиса Гайър, негова партньорка в албумите Avalon и Hоmetown Life,  гледала в YouTube предишното му шоу в София и бързо разчистила тежкия си лайв график, за да каже – да. Трите дами – две цигулки и виолончело от Оркестъра на Класик ФМ радио, които ни свириха миналата година – ще застанат отново зад Съли.

Познавам го от години – с мейли, по скайп и на живо. Служебно и приятелски. Това лято ме държа половин час на телефона под горещото слънце на Рим, за да ми разказва какви неща е намислил за концерта си в София. Прекъснах го, за да му кажа, че вървя към Олимпийския стадион, за да слушам U2. Той обърна на италиански и ме накара да му обещая, че ще ям и ще пия без угризения в родината на неговите дядовци и прадядовци. Салваторе Ерна обича да казва на глас името си с италианско произношение и не крие удоволствието си като ми припомня за европейските си корени.

Не много висок, но в супер физическа форма, когато стъпи на сцената – Съли се превръща в магнит. Гласовит, жилав, татуиран, грубоват. Сърцат, искрен, уязвим, нежен. Разбрах го, когато каза, че има нужда да прави и своя музика, различна от Godsmack, в която да вгради големите си рок и соул герои. Съли е ценител на музиката без предубеждение, без дескриминация и без да му пука от пуристите в тежкия рок. Оригинално барабанист, той се е учил да пее така, че да пасне на Godsmack и да застане като фронтмен. Това е голямата му любов. Догодина Godsmack ще отбележат две десетилетия на световната сцена с нов албум и турне в Европа.

Но центърът на неговата вселена е дъщеря му Скайлър Брук Ърна. “My Light”. Роден в покранините на Бостън, Съли има тежко детство, расте в опасна среда, замесен в лоши компании с наркотици и насилие.

Съли Ърна: Музиката ми спаси живота.  Искам да научим децата, че дрогата ще я има винаги, но техен е изборът дали да ползват или не. Песента Different Kind Of Tears е за любов, за болката и горчивото чувство да си сам и изолиран. Тя е адресирана към хората, които са загубили своите деца от различни зависимости. С фондацията на актьора Марк Уолбърг решихме да направим видео, посветено на този проблем. Знам, че на моменти е твърде силно и откровено, но нещата трябва да се казват директно. За мен е наистина важно да показвам на децата, че има различни начини да бъдеш успешен и да изпиташ еуфория, без да посягаш към наркотиците.

Билетите за събитието The Voice of Godsmack Sully Erna in Concert на 26 септември в Арена Армеец са на цени от 50 лв, 70 лв и 90 лв.