На 9 октомври в Пловдив започва деветото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK, който за поредна година ще се превърне в портал към световните танцови феномени,представяйки9спектакълаот три континента – Европа, Азия и Америка. Спектаклите, които чрез изразните средства на танца разказват деветразлични истории, ще те впечатлят с увлекателен и атрактивен подход, с движенческалексика, със звукови пейзажи, дело на емблематични групи и музиканти, иневероятен светлинен дизайн. В първата седмица на фестивала, който продължава до 30 октомври, ще можеш да видиш компании от САЩ,Франция и Корея.

Откриващатафестивална вечер на ONE DANCE WEEK 2016 ще бъде посветена на физикалността и изящността на съвременния танц в целияму блясък. В България пристига звездата насъвременната танцова сцена – американският хореограф Стивън Петронио, който ще представи проекта BLOODLINES. Запърви път в тази част на земното кълбо публиката ще можеда видиемблематичните миниатюри ТРОПИЧЕСКА ГОРА и ЛЕДЕНА ПРИМАМКА на легендите насъвременния танц Мърс Кънингам и Триша Браун, хореографи променилизавинаги света на съвременното изкуство. Освен тях в репертоара, който щевидим на 9-ти октомври от 18:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“, евключен и авторски спектакъл на Петронио – В ДВИЖЕНИЕ, който отбелязва 30-годишнината от създаването на компания Stephen Petronio. Въздействието на проекта BLOODLINES е изключително силно и благодарение на участието на бащата на поп-артдвижението Анди Уорхол, който създава декора за ТРОПИЧЕСКА ГОРА и споредкритиците разработва своята най-добра идея след Campbell’s Soup Cans, както и заради незабравимите звукови пейзажи,създадени от пионера на електронната музика Дейвид Тюдор, и визията награфичния художник Роберт Раушенберг, изграждаща красив декор в ЛЕДЕНАПРИМАМКА.

Фестивалът продължава спълна сила и танцова стъпка и на 13-ти октомври от 19:30 ч. в Дом на Културата „Борис Христов“, за да се запознаеш с работата нахореографа Ювал Пик. Директорът на Национален хореографски център Рильо-Ла-Пап(Франция) ще те поведе на пътешествие в музикалния свят наемблематичната електронна група Kraftwerk и ще представи танцувалните традициина романтизма, разгледани през призмата на съвременния танц, в спектакъла ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПРИЯТЕЛИ?.

Първата седмица нафестивала ще завърши на 14 октомври от 19:30 ч. в Дом на Културата „БорисХристов“ с две въздействащи миниатюри на звездите на корейската танцова сцена – Goblin party. Те ще представят спектакълa ДУШЕВНО ПРОБОЖДАНЕ, вдъхновенот традицията на погребалните ритуали в Корея. Един красив и завладяващ танц,който засяга вечната тема за взаимодействието между живите и мъртвите иемоциите, объркването и противоречиви чувства, които поражда. В същата вечер щевидиш и СРАМЕЖЛИВОСТ – изящно и тревожно изследване на човешката самота всъвременното общество, представено чрез изразните средства на съвременнитеперформативни изкуства.

Билети за спектакъла могатда бъдат закупени на цена от 10 лв. в мрежата на Eventim, а за онези, които искатда станат част от всички събития в програмата на ONE DANCE WEEK 2016, има специален Фестивален пас на цена от 45 лв.