Логично е да започнем с нашите.

Българските герои в Бразилия бяха малко, но и това май ни е много. Най-висока позиция заеМирела Демирева. Сребърен медал в скока на височина, това си беше приятнатаизненада от българския лагер. А може би и леката атлетика като цяло.

Златните момичета на Ина Ананиева завоювахабленувания олимпийски медал. Най-цененият отбор в България се прибра с приз. Най-чаканиятмедал вече е при нас. Бронзът от RIO2016 е венецът на една изключителна кариера. Този отбормина през куп трудности, но изпълни своята цел. Шапки долу за Михаела Маевска,Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова!

Първа на почетната стълбичка се качи едноминьонче от отбора по борба. Елица Янкова демонстрира невероятен хъс и нидонесе бронзов медал. Малкото момиче отсрами големите мъже.

Освен медалистите имахме и други участници,които не ни посрамиха. Ивет Лалова се пребори за финал и е сред осемтенай-бързи на 200 метра. Подвиг.

В борбата се разминахме с медали. Байраков бешена крачка от успеха, същото важи и за Владо Дубов, който започна впечатляващо.Тихомир Иванов избухна още в първите часове на игрите като натри носа назвездата Григор Димитров. След това се показа и в своята дисциплина завършвайкина десето място. Панчо Пасков разби един от асовете в спорта и се добра доосминафинал. На същият етап приключи само че в бадминтона участието и на ЛиндаЗечери, която преодоля груповата фаза на турнира.

Сега да вкараме нещо и в графата Тръгнахакато аслани, а се върнаха на… Борците заминаха с голяма кошница, а явърнаха само с медала на Янкова. Пиронкова и Григор са звездите на роднияспорт, но на Олимпиадата отпаднаха безславно. Имаше и откровени „туристи“,които бяха в Рио само заради принципа важно е участието. Най-голямата издънкабе Дънекова. Хванаха я с допинг. Първа. Страшен срам! Вече няколко пътиписахме и за гюлетласкача Георги Иванов. Пекин, Лондон, Рио за по 30 минути всектора. Турист, та дрънка.

Майкъл Фелпс също пообиколи няколко Олимпиади.Към „чекнатите” градове на Гошето прибавяме и Атина. Само, че там туризмът безлатодобивен. Куршумът от Балтимор стана най-великият олимпиец за всичкивремена именно в Рио. 23 златни и още пет по-неблагородни медала! След Зевс напланината Олимп е той. Бог.

Стигаме и до още един – Бог Болт. Три пореднихеттрика със злато на 100, 200 и 4х100 метра, и девет златни медала наОлимпийски игри. Светкавицата от Ямайка едва ли ще бъде достигнат някога.Оформихме почетната стълбичка – Зевс, Фелпс, Болт. Първият се е отказалотдавна, другите двама след игрите в Рио.

В компанията на Куршума и Светкавицата останалите герои изглеждат някак си делнично. Това обаче е риска да сисъвременник на най-големите. Все пак не може да не отбележим „женския Фелпс”Кейти Ледецки с 4-те си златни и 1 сребърен медал. Тя се превърна от тийнсензацията на Лондон до велика олимпийка в Рио. Още един герой изплува отбасейна – „Желязната лейди” на Унгария Катинка Хошу с три злата, повече от 1/3от спечелените от държавата и. 

Америка пък има своята нова любимка – СимонБайлс. Смуглото американче направи всички на пух и прах в гимнастиката с четиризлатни медала. В Щатите този спорт е много обичан, повярвайте ни. Така, чеБайлс вече е до истинската легенда в този спорт – румънката Надя Команечи.

До легенда като Александър Карелин вкласическата борба се нареди и кубинецът Михайн Лопес Нунес. Три златни медалаот три поредни олимпиади при свръхтежките си е сериозно постижение. 12 годиниизпитание на духа и волята. Три медала, но от една Олимпиада (току-щозавършилата) грабна и британският колоездач Джейсън Кени. В родината си сигурновече е със статут на сър. Очакваме скоро кралицата да го официализира. Подобнанаграда заслужава и Анди Мъри. №2 в световната ранглиста по тенис оформи на 2олимпиадите, в които е печелил титлата на сингъл. 

В колективните спортове трудно можем даотделим един герой, но ето – ще го направим. Кармело Антъни спечели третопоредно злато в баскетболния турнир, гарнирани със сребро от Атина 2004. Мелобе истинският лидер на дриймтийма и на тази Олимпиада и стана реализатор №1 за stars&stripes на Олимпиади. Когато говорим за американци и баскетбол това е нещовелико.

Иначе, това което направи Антъни съссъотборниците си е делнично. САЩ продължават да се намират на друга планета.Извънземните (не знаем женския род на тази дума, но и те) спечелиха пореднитурнири без затруднения.

Във футбола голямото очакване приключи!Бразилия най-после спечели единственото отличие в този спорт, което непритежаваше. Домакините, които бяха водени от звездата Неймар, преодоляхакомплекса си от турнири в Бразилия. Най-сетне спечелиха, а чудото се засилва отфакта, че биха Германия с дузпи. Медал, който бразилците биха заменили завсички останали.

Страната на кафето имаше още един повод зарадост. Волейболът е веднага след футбола по популярност и донесе още еднозлато. Играчите на Бернардо Резенде не се огънаха от натиска да спечелят навсяка цена. Направиха го и може да си спретнат едно парти с футболистите. Прибразилските спортисти те са впечатляващи.

Още един голям триумф – на симпатягите отФиджи. В дебютния турнир по ръгби 7 те отвяха всички, а на финала си направихагаргара с Англия. Островитяните продължават да си мислят, че са създали итози спорт.

Събитие бяха и всичките скандали, политическиигри и интриги, които са неизменна част от Олимпиадата. Преди хората са спираливойните, докато има Олимпийски игри, сега ги ползваме за пропаганда идемонстриране на сила.

В този ред на мисли САЩ продължава да диктувасъбитията. Без проблеми американците спечелиха надпреварата по медали! Игрите вРио ще запомнят още 9 държави. Бахрейн, споменатитевече Фиджи, Кот Д’Ивоар, Йордания, Косово, Пуерто Рико, Сингапур, Таджикистан иВиетман спечелиха първите си златни медали в олимпийската си история. ФехаидАл-Деехани стори същото и за спортистите под олимпийски флаг в стрелба двоентрап.

Още няколко историческа факта от игрите в Рио– за пръв път олимпиец печели 4 златни медала, за пръв път имаше отбор отбежанци, за пръв път афроамериканец взе индивидуален медал в плуването.

Големите антигерои бяха хванатите с допингатлети (тук сме първи с Дънекова). Анатема за всички. Големият олимпиец РайънЛохте се изложи тотално в Рио. В басейна бе като ютия, а и сътвори един отголемите скандали на Олимпиадата. Измисли си обир (защото нали повечетобразилци са мургави и пипат), а след това го хванаха. Лъжата обаче вече муструва скъпо – три спонсора вече му биха боца.

Спираме дотук. Одумвана, оплювана Олимпиадатаси е Олимпиада. Най-чаканото събитие в света на спорта. 

Нека чакането за Токио2020 започне сега.