На третия ден най-сетне разкрихаизвършителя на кървавото убийство, което потресе цяла София. Той не бешерадикален ислямист, както първоначално бяха съобщили от пресцентъра на МВР София. Директорът на полицията използваднешната пресконференция, за да се извини на всички жители на столицата, коитоизповядват исляма и допълни, че неприятното объркването се е получило, защотона територията на страната изключително рядко се срещат убийства чрезобезглавяване на брадати мъже. Оказа се, че убиецът е гаджето на жертвата.Очевидци потвърдиха, че двамата седели един до друг на пейките на Попа дочешмичката. Момичето никак не изглеждало добре. Гледало в една точка и мълчало,а жертвата не спирала да я побутва по рамото и да я пита:

            – Какво тистава?

            – …

            – Добре лиси?

            – …

            – Мога лида ти помогна с нещо?

            – …

            – Всичконаред ли е?

            – …

            – Нали неми се сърдиш за нещо?

            – …

            – Какво тиима?

            – …

            – Няма лида ми кажеш?

            – …

            – Сърдиш мисе за нещо, нали?

            – …

            – Кажинещо, де!

            – …

            – Каквостава?

            – …

            – …

            – …

            Момичето мълчало ли мълчало безвидимо да обръща внимание на жертвата, а след двайсетина минути внезапноскочило от пейката, извадило от розовата си дамска чантичка сатър и с няколкоудара обезглавила жертвата, оплисквайки пейката, плочките, себе си и чешмичкатас кръв. После си тръгнала невъзмутимо, без да каже и думичка.

А когато полицаите нахлули вапартамента й, за да я арестуват, тя не изглеждала притеснена. Лицето й билоунесено и на него съвсем ясно се виждала една спокойна, блага усмивка.

            – Чувате литишината? – прошепнала тя, докато я вкарвали в патрулката на път за ареста. –Чувате ли я?

Текстът ще е част от сборника с кратки разкази Силата на думите на
Иван Димитров, който ще излезе някъде през 2017г.