Идан Райхел, роден след малко – 12 септември 1977 г. в КфарСаба, Израел. Известен израелски певец и музикант, микс от електронна музика,традиционни текстове на иврит и етиопско. Военната му службата го каляванечовешки. Останалото свършват други неща. По-голямата част отпесните на Идан Райхел са на иврит, но има и няколко, които са изцяло наамхарски. Песните се изпълняват от мъжки и женски глас,като традиционни и фолклористични мелодии биват адаптирани къммодерните музикални стилове. Повечето са на любовна тематика. Пял с Алиша Кийс и Обама, ако изобщо ти пука.

е: Как си, къде си в момента?
В момента се чувствам много добре.

е: С какво се занимаваш тези дни?
Тези дни прекарвам репетирайки солопиано концерти, които ще поставям из целия свят, промотирайки новия си албум. Това е първият ми соло албум, след много албуми на Проекта ИданРайхел. Проектът Идан Райхел е банда, основана преди 12 години, като презпоследните 10 години правим турнета заедно. Мисля, че е време да промотирамсвоето пиано соло, въпреки че много ми липсва групата, за това почти всякаседмица репетираме заедно. Също и в София идвам заедно с акустичната част отгрупата.

е: Най-ранният тиспомен?
Най-първият ми ярък спомен е как яздя пони с баща ми, когато бях четиригодишен. Мисля, че това е и един от моментите,в които се чувстваш като малък мъж за първи път.

е: Кога бешепоследният път, когато плака и защо?Последният път като плаках беше в самолетаи поводът беше филм. Сюжетът беше много трогателен. Ставаше въпрос за момче, което не евиждало майка си от дълго време, без да знае, че тя е в тежко състояние в болницаи не може да се свърже с него. Беше много силен филм.

e: Каква етвоята отрова?
Мисля, че това е добрата храна и хубавата музика.

e: Пет думи, с коитоможеш да се опишеш?
Първо и най-вече – мъж, Израелец, баща, съпруг идобър човек, може би.

e: Кое качество ценишнай-много в другите?
Лоялността и честността. Искам хората, с коитоработя да са не просто добри и професионалисти, но и да са лоялни и честни смен, да няма лъжи между нас.

e: Моментът, в койтосе чувстваше най-засрамен?
Не мога да се сетя, но май нямам такъв спомен.Не смятам, че нещо може да те засрами, ако си открит и честен към света ихората около теб.

e: Най-скъпата типокупка?
Апартаментът ми в Тел Авив. Истински късметлия съм, че успях дакупя малко, скромно и уютно жилище с доходите от моята работа-музиката и да намерямясто в него за семейството си.

e: Кой ще те изиграевъв филма на живота ти?
Много добър въпрос. Надявам се, че ще бъдатняколко актьора, защото не искам да умирам млад.Дано повече от един актьор да ме изиграе- веднъж като дете, след което юноша и накрая на пределна възраст.

e: Какво можеш даготвиш най-добре?
Паста. Засъжаление само това. Паста Болонезе.

e: Най-големият ти страх?  
Смъртта и неизвестността.

e: Коганай-близо беше до смъртта? 
Всеки път, когато пътувам със самолет – наистина ецяло чудо, че това нещо лети и се движи във въздуха. Също така и когатошофирам.

e: Книгата, която промени живота ти?
Това е Библията.Не знам дали ме промени, но наистина ме вдъхнови. Също така мога да препоръчам иедна книга, сценарий за пиеса. Нарича се Хората. Прекрасна пиеса, коятогледах в Ню Йорк и си купих книгата.

e: С кого би се напил в бар/излязла на вечеря?
Родителите ми, братята ми, сестра ми,съпругата ми, дъщерите ми и братовчедите. От всички хора на света, това са тези,с които се забавлявам най-много.

e: От коетвое удоволствие се срамуваш?
Мисля,че просто не мога устоя на някои торти. Например в Австрия има едно място,където има един вид руска торта, която като си поръчам изяждам толкова бързо,че получавам странни погледи от моите дами. Може би това ме кара да се засрамямалко, въпреки насладата от десерта.

e: Най-великиятфилм на всички времена?
Пристрастен съм към документалните филми, а листът с любимите ми е много, многодълъг. Повечето са на иврит и не мисля, че някога са разпространявани извънИзраел.

e: Кога за последно беше щастлив?
Точно днес, когаторазговарях с дъщерите си по телефона. Видео обаждане, по време на което сезаливаха от смях буквално час, докато не се присвиха с болки в корема от отсмях. Истинска радост. Имам две дъщери – Салуме, на една година и Филипа на двеи половина.

e: Какво стои навърха на списъка ти с мечти?
Представям си как се разхождам в Ню Йорк, с дветеси дъщери – едната на 16, другата на 17, а те изглеждат прекрасно. Просто смезаедно, аз съм ги прегърнал, облечен съм в костюм и им купувам най-красивитедрехи. Вървим заедно, забавляваме се като истински приятели. А мъжете около нассе въртят след тях. 

e: Песента,която ще звучи на твоето погребение?
Уау. Не съм мислил за това, но предпочитамда бъде много щуро, което да те кара да танцуваш и да се смееш. Хората да сиказват: Каква, по дяволите, е тази песен. Ако умра днес, може би ще е нещо наБионсе, като “Put a ring on it”. Идеята е да е забавно. Това е.

Билети за концерта на Идан Рахел могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim. Официални партньори на ТОЛ-ФЕСТ са: Сдружение за приятелство и сътрудничество между Израел и България, спортен клуб Бегач, Right Rental.