Щом температурите паднат единствената утеха се крие в топлия дом, където те очакват уютна прегръдка и чаша чай. Посягаш към топлите тонизиращи напитки не само за да стоплиш ръцете си и да прогониш студа от корема.

В действителност изследвания са показали, че съществува психологически елемент при избора на топли напитки – те действително могат да те накарат да се почувстваш по-спокоен и да те заредят с позитивизъм.

Д-р Даниел Глейзър от Кингс Колидж описва пред The Guardian експеримент, в който хората са били помолени да оценяват гостоприемността на непознати, по начина им на посрещане. Тези, които поднасяли на гостите си чаша топло кафе или чай са определяни като много по-приятни, в сравнение с домакините, които сервират студени питиета.

Тези с топлите напитки е по-вероятно да бъдат щедри и по-малко вероятно да се окажат егоисти, според участниците в опита. Това се дължи на силните езикови и метафорични връзки, създадени в мозъка на човек, чрез многократното използване на думите “топъл” и”студен”, при описването на различни личности.

Същото се отнася и със сладостта. Хората, които са хапвали нещо сладко са по-склонни да бъдат определени като позитивни хора.

Завря ли чайника?