Четвъртък. Обяд. В редакцията на егоист.бг се консумира пица. Видът е quattro formaggi (четири сирена) с добавка пети вид – Brie, а причината – живее ни се.

Не. Не се опитваме да те накараме да завиждаш, а да те зарадваме. След томове изписано относно вредата от лактозата и лошото влияние на млечните продукти върху организма, учените от канадския университет McMaster University, доказаха, че именно тази част от ежедневното хранене е ключът към дълголетието. Кои сме ние да спорим с науката?

Photo by Wyron A on Unsplash

Изследването е публикувано в медицинското издание The Lancet. Учените от McMaster University проучват хранителните навици на 130 000 души, на възраст между 35 и 70 години. Същите биват разделени на 2 групи: едните, консумиращи млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, а другите, привърженици на пълномаслените млечни продукти. Оказва се, че консумацията, повече от два пъти дневно на млечни продукти и по-конкретно пълномаслено сирене, понижава риска от инсулт и сърдечно-съдови заболявания. Да! Точно обратно на всичко, което знаеш. Също добри ползи са отчетени от присъствието на кисело и прясно мляко в дневния хранителен прием.

Хората консумирали по-малко от 0.5 порции млечни продукти на ден, повишават смъртността си с до 44.4%, от които 5% следствие на сърдечносъдови заболявания.

Проф. Иан Гивънс, нутриционист от Reading University, Великобритания твърди, че въпросното проучване е жизнено важно за обществото и отношението към млечните продукти, като част от хранителните ни навици, надявайки се да подпомогне повишаването на консумацията им.

Това, също така добавя тежест към доказателствата, че наситените мазнини от млечни продукти [вероятно без масло], не са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заб%D