Те са ключови личности за съвременното развитие на София. Активни лидери ангажирани с живота на града. Вместо да мрънкат – те развиват идеи и приобщават хора. Те създават продукти, събития и пространства. И променят за добро начина, по който се възприема София – от жителите и гостите й.

 

Адриана Андреева от Студио Комплект, куратор на Sofia Design Week, инициатор на създаването на нова сувенирна линия – София за вкъщи, генератор в Генератор

В София липсва повече култура – под формата на добре стопанисвани и обгрижвани като съдържание музеи и съвременни галерии. Концерти на изпълнители, които вълнуват не-мейнстрийма и са актуални в момента. Повече инфраструктура за пешеходци и велосипедисти. Повече места за игра.

Обичам София, защото съчетава разнообразни удобства за качествен начин на живот: свобода за професионална изява и финансова независимост, разнообразни предложения за отдих (заведения, места за спорт, паркове, планина), сравнително добър избор от места за образование и отглеждане на деца.

Бих препоръчал на чужденците в София да видят града от високо вечер, например с разходка до Витоша. Посещение на парка Врана. Според изложбите в момента, Софийска градска художествена галерия и НХА. Gifted за сувенири с български дизайн. Канаал (бири) и Хлебар (баници). Площадът пред НДК рано сутрин през лятото.

В София трябва да се промени навигационната система, която е не-единна във визуалното си послание и често не-логична в упътванията си. Хаотичното строителство, разрушаването на ценни архитектурни находки и паметници вместо смисленото им обгрижване и развиване във функционални и подобряващи начина на живот и обогатяване мирогледа на гражданите такива. Комуникацията между община и граждани: да има по-прозрачни и ясни методи за гражданско участие в постигането на благоденствие на града.

Най-ценното на София е многопластието от история, култура и природни ресурси.

Историята зад снимката, която ви пращам от София е любим поглед към София.

 

Найо Тицин, създател на проекта Жълтото паве, директор на Master of Art Film Festival, журналист, продуцент

В София липсва концертна зала за 2000 души с акустика.

Обичам София, защото това е градът, в който съм се родил, съм учил, съм намерил голямата си любов, съм работил и е единственият град на света, в който искам да остарея!

Бих препоръчал на чужденците в София да посетят Софийска градска художествена галерия. Там винаги има изключителни изложби на европейско ниво!

В София трябва да се промени отношението към старите хубави сгради от началото на ХХ век и да се реставрират.

Най-ценното на София е близостта с планината Витоша.

Историята зад снимката, която ви пращам от София е свързана с желанието ми да превърна Жълтото паве в туристически символ на града. Това е другото, което й липсва на София – модерен сувенирен туристически символ.

 

Галя Дзанато, директор на пространството за дизайн Склада, инициатор на Термално-Нормално – проект, който цели “да събуди минералните бани на София”. 

В София липсва достойнство. В София всеки си прави каквото си поиска и без ограничения.

Бих препоръчал на чужденците в София да посетят Боянската църква, да идат на гроба на Дънов в кв. Изток, да се разходят на Витоша, да хапнат в Кандахар или Жадната ламя, да отидат с приятели на бар.

Обичам София, защото е моят град.

В София трябва да се промени – да се спре моментално разрухата на старите сгради на София, да се изчисти града от графитите, да се разкарат всички грозни ограждения на разни празни терени, да се построят чешми с минерална вода, да се отвори Централна баня като минерален басейн.

Най-голямото богатство на София са минералните води и планината Витоша.

В снимката, която ви изпращам е София – вечната и тъжната.

 

Иван-Александър Кютев, парнаджия в КЪЩА Creative Hub, мениджър на Фабрика за градско изкуство, фотограф, прогресивен артистичен ум

В София липсва свободно място за събития на открито и институция която да се занимава с тях.

Обичам София, защото виждам, че се развива.

Бих препоръчал на чужденците в София да видят битака, Студентски град и да се качат на Витоша. Битакът е едно от местата, които мисля, че трябва да се развиват като забележителност на града.

В София трябва да се промени нагласата ни за това, че щом общината прави нещо – то е непременно лошо, както и че щом някои организации защитават някаква теза – те са непременно прави.

Най-ценното на София – сме хората, тези които започнахме да спираме на червено и на пешеходни пътеки, които започнахме да пресичаме на пешеходни пътеки, да почистваме след кучетата си, да ползваме градския транспорт, да се придвижваме с колело и т.н. – неща, които преди 10 години изглеждаха непроменими.

Историята зад снимката, която ви пращам от София е:

1. Историята на София – стар град в който са се случили много неща през различните периоди и всеки е оставил следа. Днес тези следи са видими но не пречат на движението, те са просто историята по която вървим.

2. Историята зад снимката, която ви пращам – за силата на фокусирането. Ако се загледаме дори в негативните неща, можем да намерим нещо за себе си или поне нещо позитивно. Както и това че нещата се променят. Може би за това строенето на паметници и пропагандата не са модерни днес – те претендират за абсолютна истина, реалност и обективност, но за щастие времената се променят и днес тази част от този монумент изглежда само и единствено по един начин и то начин, за който създателите може да не са й допускали. Или пък да са го направили нарочно.

 

Адрияна Михайлова, създател на платформата SoSofia, отговаря за комуникациите в големия общински проект Визия за София, управляващ директор на Ogilvy PR в Ogilvy Sofia.

В София липсва река. Единственото, което винаги много ми е липсвало е голяма, хубава, пълноводна река, каквато има в градовете, в които съм отраснала, и в повечето столици. Имаме си обаче толкова много други неща – две морета на разстояние 350 километра, планината, Панчарево. И толкова хубави хора и места.

Обичам София, защото сега се събужда. Има много потенциал и много позитивна енергия, много хора с идеи, желание и хъс. Само трябва да изберем посоките, в които можем да работим заедно.

Бих препоръчал на чужденците в София да видят кучешкия парк. Това ми е любимото място в града, където отиваш на пикник с бутилка вино и имаш най-добрата гледка – хем си в центъра на града, хем си точно в началото на планината.

В София трябва да се промени отношението на пасивните. От всички зависи градът ни да изглежда и да се развива още по-добре.

Най-ценно на София е разнообразието, което даже понякога граничи с хаос и кич, но пък за мен в него е чара на града.

Историята зад снимката, която ви пращам от София е:

Снимката е от Копитото и е правена преди няколко месеца – снимахме директора на телевизионната кула за една поредица от видеа с различните гледни точки за София. Интересен разказ за града, погледнат отгоре.

#sosofia views from above

A post shared by Adriyana Mihaylova (@adriyanam) on

Христо Христозов, директор на Дом на киното в София, част от екипа на София филм фест, съорганизатор на КвАРТал в столицата – инициативата за културен квартал

В София липсват усмивки на хора по улиците и уличен нощен живот. Често липсват и улици.

Обичам София, защото има от всичко. И защото първото ми жилище беше на ул. Иван Вазов 34.

Бих препоръчал на чужденците в София да видят стария еврейски квартал заради многообразието от архитектура, хора и цветове. И щастливото им мирно съжителство.

В София трябва да се промени съотношението между цената на салатите и билетите за кино.

Най-ценното на София са театрите.

Историята зад снимката, която ви пращам от София е знаковата инсталация на Destructive Creation от над 4000 кенчета в близост до метростанция Сердика.

 

Боряна Зафирова, художник и жива играчка в Музейко, директор на Sofia Design Week, мениджър на Софийски литературен фестивал

В София липсва… Нищо не и липсва, има си всичко.

Обичам София, защото тук съм родена и тук са любимите ми хора. 1% заради рождението, 99% заради хората.

Бих препоръчала на чужденците в София да видят парка на Военна академия. Този, дето е затворен за посетители. Софийската Тайна градина.

В София трябва да се промени скоростта и обема на кражбите. Рязко ще се подобри средата.

Най-ценното на София са хората. Без хората няма град, няма език, няма държава.

Историята зад снимката, която ви пращам от София – извадих телефона, включих камерата и снимах.

Валери Гюров, архитект, част от колектива Трансформатори, създател на пространството Gifted, което цели да представи София “по иновативен и креативен начин и като атрактивна дестинация за туризъм”.

В София липсва градска управа с визия и мисъл за бъдещето.

Обичам София, защото винаги се намира какво да се прави.

Бих препоръчал на чужденците в София да видят гледката от Копитото, Кремиковци, Женски пазар.

В София трябва да се промени масовият начин на придвижване

Най-ценното на София е нейната пъстрота.

Историята зад снимката, която ви пращам от София е намерен уред за сноуборд, с който се спускахме на Витоша с непознати тази зима и беше супер забавно.

 

Аделина Филева, директор на галерията символ на изкуството в столицата – Софийска градска художествена галерия

В София липсват указателни табели, които да насочват към важни и интересни обекти – музеи, галерии, паркове, археологически обекти.

Обичам София, защото е бяла, светла, зелена и уютна.

Бих препоръчала на чужденците в София да видят  малките улички като Шишман и  Самуил или бул. Руски, малките паркове около църквите, самите църкви, най-вече отвън – Света Неделя, Свети Седмочисленици, Свети Александър Невски, Света София, музеите и галериите, уютните кафенета и Витоша.

В София трябва да се промени отношението на софиянци към града

Най- ценното на София е Витоша за няколко минути и си там в планината без много усилия. Силна и спокойна, сякаш пази София.

Историята зад снимката, която ви изпращам от София е един от музеите на града – Софийска градска художествена галерия.

1977 година. Едно дългоочаквано събитие става факт в културния афиш на българската столица. След четвърт век митарства, без постоянен адрес и свое изложбено пространство, най-сетне на улица Гурко № 1 отваря врати Софийската градска художествена галерия.

Сградата, която приютява богатствата на Софийската градска художествена галерия сама по себе си е част от културната история на българската столица – т.нар. Градско казино.

Проектът е дело на архитект Наум Торбов, който наскоро завършил Букурещкия институт за изящни изкуства, оглавява през 1906 г отдела за архитектура към Столичната община. По-късно той ще проектира Софийските хали и още няколко архитектурни шедьоври в столицата и страната.

Казиното е построено през 1908 г на мястото, където преди Освобождението се е намирал бейският харем, а малко след това – пожарната команда. Тъй като е недалеч от Княжеския дворец и е в Градската градина – едно от любимите места за разходка на софиянци, сградата бързо се превръща в средище на културния и светския живот.

Салонът на казиното е най-големият в София по онова време и е предпочитано място за балове и тържества на тогавашния елит. Там се правят концерти, изложби и дори първите конкурси за красота в България. Неслучайно през 1915 анархистката група „Червени братя” избира мястото, за да извърши терористичен атентат, в който загиват четирима души, сред които и дъщерята на тогавашния военен министър ген. Иван Фичев.

Градското казино понася огромни щети и по време на Втората световна война, когато завинаги са унищожени и оригиналните стенописи.

След реконструкцията и с настаняването на Софийската градска художествена галерия, сградата сякаш започва своя втори живот. Заради многото различни експозиции и събития мястото отново се смята за едно от водещите културни средища на столицата.

 

Иван Богданов-Джовани, аниматор, режисьор, фотограф, череша в Компот колектив, майстор във Finfilm и ковчежник на Instagram съкровище

В София липсват много близки хора.

Обичам София, защото тук съм роден.

Бих препоръчал на чужденците в София да видят града през лятото, след 8 часа вечер.

В София трябва да се промени всичко, което иска да се промени. Аз я харесвам винаги.

Най-ценното на София са многото дървета и празните нощи.

Историята зад снимката, която ви пращам от София е неделя сутрин – Шишман – след съботното пиене. Остатък от предишната нощ, който лежеше в локвата.

 

Бояна Гяурова от Студио Комплект, куратор на Sofia Design Week, инициатор на създаването на нова сувенирна линия – София за вкъщи, генератор в Генератор

В София липсват достатъчно места за съвременна култура.

Обичам София, защото това е родното ми място, тук са хората и местата, които обичам.

Бих препоръчала на чужденците в София да видят Черни връх.

В София трябва да се промени градската среда към по-добро.

Най-ценното на София е близостта до планината.

Снимката, която ви изпращам от София е направена по време на протестите през лятото на 2013 и е свързана с оптимизма и положителния заряд на този период. Винаги с поглед към бъдещето.

 

Вихрен Георгиев, създател на People of Sofia, фото-снайперист от добрите

В София липсвa мащаб.

Обичам София, защото все още не е толкова динамична, както останалите европейски столици.

Бих препоръчал на чужденците в София да видят изгревите и залезите над София.

В София трябва да се промени – тотално 70 процента от нещата.

Най-ценното на София е, че я познавам.

Историята зад снимката, която ви пращам от София е, че на градския фестивал София Диша този свещеник се пробва да рисува графити, нещо твърде нетипично за духовниците в България – да излизат от предразсъдъците и стереотипите, налагани от църквата ни.