Сигурно сте попадали на онези истории за специални стаи, в които влизат само отбрани. Арт изложенията могат да бъдат арт изложения, но стаите в тях са различни. До едни имате достъп, до други не. Сигурно сте попадали и на онези истории за изкуствено надути цени на определени произведения, за няколко прекупвача, за невъзможността да се сдобиете точно с това произведение на разумната (според експерти) цена.

Извън изкуството, няколко мобилни приложения за “разпознаване” решават редица проблеми. Но най-вече един основен – ценовият. Ако една песен струва 99 цента, трудно някой ще успее да ви заблуди да платите пет долара за нея, колкото и да ви харесва. Защото приложението показва, че струва 99 цента.

Да, много е важно, когато новото парче на D’Angelo прозвучи по радиото или в бара, да имате възможност бързо да разберете, че това е точно D’Angelo и че парчето се казва “Really Love”. Знаете – името на приложението е Shazam и е твърде вероятно да го имате на мобилния си телефон. Но още по-важно е, че подобни приложения добавят и съответната цена информация за стойността на произведението, в случая музикално произведение.

По аналогичен начин работи и Vivino, само дето не става дума за парчета, а за вино. Насочвате телефона към етикета и получавате рейтинги на виното, в кои ресторанти се сервира, как може да се купи. Вторичната полза на подобни апликации е именно цената. Освен, че разбирате за D’Angelo, но и виждате колко струва въпросното парче.

Нещо подобно прави и безплатното приложение Magnus, само че темата този път е изкуство. И макар апликацията да работи само в Ню Йорк (за момента) и само с картини, които са в базата данни (за момента), тя е на път да демократизира арт пазара.

Създателят на приложението Магнус Рех

Magnus е безплатно приложение, което разкрива детайли от света на изкуството, които досега оставаха скрити.

Насочвате телефона към произведението и за секунди получавате името на произведението, на артиста, къде е излагана картината, но и аукционната цена. Пълна прозрачност (което не винаги е валидно за арт света).

Светът на изкуството е особен. Ако веднага може да разберете колко точно струва един лимитиран Patek Philippe или стара плоча от каталога на Blue Note, то с картините не винаги е така.

Галериите често са дружелюбни, ако може да използваме тази дума, предимно към сериозните купувачи. Дилърите имат перфектен нюх и предпочитат също да играят на сигурно. Дори отворените наддавания всъщност са една особена задкулисна игра.

Приложението Magnus разрушава статуквото. Сега всеки може да получи пълната информация. “Пълната информация” за момента се състои от над осем милиона броя ценови детайли, събирани от 2013 година. “Страхотно е да видиш произведение на изкуството,” казва създателя Магнус Рех, “да насочиш телефона си към него и да видиш колко струва. Това ме прави много щастлив.”