Любовта към изкуството събира хореографът Коста Каракашян с режисьора и драматург Антония Георгиева, когато успешно реализират късометражния филма WAITING FOR COLOR, отличен с награда “Люмиер” от фестивала Cinédanse. Днес именно същата тази любов ги привлича взаимно отново за един нестандартния проект “КУХНЯ” в партньорство с майстор-сладкаря и творчески директор на ресторант “Космос” Александър Цеков.

Но как се комбинират танц и сладкарство в имърсив театър тип проект? Какво е имърсив театър? Кои са лицата зад тази глътка арт въздух извън пределите на карантинното ежедневие?

GabriellesArtwork

Антония Георгиева е режисьор и драматург с творчески опит в САЩ и Великобритания. Завършва Колумбийския университет в Ню Йорк с двойна специалност по Театър и Творческо писане през 2018 г., след което специализира с магистратура по театрална режисура в лондонската консерватория Royal Central School of Speech and Drama. През последните няколко години създава редица професионални театрални и филмови проекти, които поставят основата интердисциплинарния й подход, еклектичен стил и интерес към адаптации. Като драматург работи с някой от най-популярните инициативи за изгряващи сценаристи като Papatango Playwriting Award и Sky Studios, а от скоро и води уъркшопи по режисура и драматургия. Повече за работата й можете да научите от тук, а за проекта от самата нея:

Коста Каракашян е режисьор, хореограф и танцов артист, завършил “Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк и “Права на човека” в Глобалния кампус по права на човека във Венеция. Проектите му изследват развиването на емпатия в обществото ни чрез танц, кино и преподаване. Като танцьор и хореограф, Коста е работил в сферата на спортните и съвременните танци в България, Канада, Германия, Норвегия, Виетнам, Япония и САЩ. Носител е на награда “Люмиер” от Канада за филма си WAITING FOR COLOR – документален танцов филм за насилието срещу ЛГБТИ общността в Чечня. Последните му проекти като режисьор и продуцент в студиото му Studio Karakashyan са музикални клипове и танцовия филм “Поглед от ръба” в колаборация със Стефани Ханджийска, заснет на 12 различни локации из България. Хореографията му е представяна от Columbia Ballet Collaborative (Ню Йорк) и балет “Арабеск” (София) и работата му е отразявана от The Guardian, Elle, them, GLAADСвободна Европа и егоист.бг, разбира се. Повече за работата му научете от тук, а за “КУХНЯ” с негови думи, следва:

“КУХНЯ” пресъздава нажежената обстановка и динамика в професионалната кухня през призмата на “имърсив” театъра (immersive – потапяне), който позволява на публиката да се потопи в действието и да съпреживее екстремните ситуации, които обикновено остават скрити за хората. Пространствата, до които зрителите ще се докоснат са истинските кухни на HRC Culinary Academy, водещия кулинарен институт в Източна Европа, който работи отдавна в посока включване темата за менталното и емоционално здраве като част от живота на професионалния готвач, затова тук даваме думата на Алекс:

Заедно с Александър в предизвикателството за нещо ново и различно в кухнята влизат Александра Тальокова, Искра Даскалова, Кръстьо Методиев и Яница Станкева – четирима изявени танцьори в естетиките на съвременния танц, брейка и уакинга. Нетрадиционното сценично пространство е обособено от артистичния поглед на сценографа Борис Далчев и композитора и музикален инженер Георги Атанасов.

GabriellesArtwork

Това е първият от подобни експериментални проекти на този творчески екип, създадени за алтернативни пространства, с цел да представят сценичните изкуства в различна светлина, да развият и популяризират имърсив жанра в България.

Вече знаете къде ще бъдем ние този уикенд за глътка изкуство сред много таланти и творци…

„КУХНЯ“

Дата: 20-21 февруари, 2021

Час: 18:30, 19:45, 21:00

Място: HRC Culinary Academy, бул. “Цар Борис III” 59

*Спектакълът е изцяло съобразен с всички противоепидемични мерки, като е изграден за малки групи от 6 души, които могат да създадат магия, присъща само на едно бутиково, интимно представление.
**Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура” и HRC Culinary Academy.