Първото шоу в полувремето на Супербол датира от далечната 1967 с маршируващия оркестър на Университета от Аризона, Щатският Университет на Гремблинг, ансамбъл от мажуретки и много червено, синьо, звездно бяло. От тогава Националната Футболна Лига (NFL) развива най-гледаното телевизионно събитие в САЩ, като през 90-те започва да привлича на сцената в полувремето колоси на съвременната поп и рок музика, които превръщат тези близо 15-тина минути в зрелищни спектакли.

Имена като Даяна Рос, Стиви Уондър, Глория Естефан, Boys 2 Men…

Летвата е и точно толкова високо вдигната цифром: през 2016-та шоуто на Кейти Пери е гледано от 120.3 милиона зрители, превръщайки се в най-гледаният телевизионен броудкаст в американската история (feat. Lenny Kravitz & Missy Eliot и лявата акула…)

През 2017 Лейди Гага поставя нов рекорд: 150 милиона телевизионни зрители или най-гледано музикално ТВ събитие на всички времена.

Ръката ми вече автоматично започва да пише НАЙ пред всяка дума…

Тази година гледахме Джъстин Тимбърлейк, който – като се замисля – може и да е НАЙ-многократно присъствал на тази сцена. Кога?

  • 2001-ва година – все още като част от NSYNC – заедно с Aerosmith, Бритни Спиърс, Mери Джей Блайдж. Мхм, да. Всички на една сцена.

  • Незабравимото (не само с финала си) появяване през 2004 редом до Джанет Джексън във втората част на шоуто ѝ.

  • … и тазгодишното (според много критици – най-лошо, ever):

Но ето няколко класики, които историята няма да забрави.

Годината е 2005, а изпълнителят Сър Пол МакКартни. И въпреки, че появите на това събитие сякаш традиционно са свързани с грандиозни сценични ефекти, той остава верен на сeбе си – семпъл, стилен и вдъхновяващ. С четирите вечни химна – “Drive My Car”, “Get Back”, “Live And Let Die” и “Hey Jude”.

Като говорим за класики, ето я любимата ни. В три хита. Годината е 2006.

През 2014-та Бруно Марс наистина завладя сцената още с първите секунди, забивайки на барабани. Никой след това нямаше съмнение, че изборът да бъде именно той е добър, а включването на Red Hot Chili Peppers – балансиращо до оная превратна лудост.

2002-ра. Едно от най-незабравимите изпълнения в полувремето си остава U2 с прочувствен трибют към жертвите от 9/11.

1993. Шапки долу за Кралят!

2007-ма. Вали неспирен дъжд, като никога, в 40 годишната история на събитието. Организаторите са в паника. Обаждат се на Принс и го питат дали е ОК? А, той отговаря “Можете ли да направите, така че да вали по-силно”?

… и дъждът става пурпурен.