Ясен Гюзелев говори за илюстрациите си, разказва защо дъщеря му се казва Алиса, а и истории свързани с Ролинг Стоунс, Пинк Флойд, Моцарт.

Споделя и за първата си голяма среща с операта, чрез своя баща Никола Гюзелев.

Ясен чете и стихотворение на приятеля си, поета Борис Христов, от проекта на Дарик и егоист – Стиховете остават.

 

До 1 юли 2017 в Центъра за книгата на Нов български университет може да се види негова ретроспективна изложба с илюстрации, както и някои от популярните книги, които е илюстрирал. Виж повече във видеото:

Ето какво казва за илюстрациите на Ясен културологът доц. Георги Лозанов:

“Образите, които Ясен Гюзелев създава, винаги са били обект на интерес от страна на публиката, дори още от времето когато се заговори в художествените среди за „една илюстрация на Алиса на един цял лист”. Неговите сюрреалистични типажи и ситуации директно навлизат в „потока на съзнанието” на читателя през текста. Илюстраторът често търси различни пластове, които допълнително да натоварят образа на героите. Доброто и злото, моралът и границата рядко са еднозначни, защото персонажите сами се лутат в избора си. Епохата, миналото е основен елемент в разработката на всяка една илюстрация, а магията, която излъчват, превръща вълшебния свят на приказката в реален”.

Книги, които Ясен Гюзелев е илюстрирал – Алиса в страната на чудесата и Алиса в огледалния свят от Луис Карол, Пинокио на Карло Колоди, Дама пика от А.С.Пушкин, Дон Кихот на Сервантес, Оливер Туист на Чарлз Дикенс; приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин; митологичните истории за Артур и Екскалибур или Орфей и Евридика, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело; Карти Таро и др.

Най-важните издатели в кариерата му са:

J.F.Schreiber, Esslingen; Grimm Press, Taipej; Aufbau-Verlag, Berlin; Simply read books, Vancouver; Walker books, London.

Ясен Гюзелев е носител на редица награди: три пъти Luchs от радио Бремен и вестник Ди Цайт в Германия за илюстрации на Царицата на пчелите, Алиса в страната на чудесата и Дон Кихот, илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня през 1994 г., носител е на нагрдата Хр. Г. Данов – най-добре илюстрирана книга за 2010 г., през 2011 г. печели наградата Константин Константинов за илюстратор и други.