Длъжни сме, от уважение към изкуството и великана Христо Владимиров Явашев да обясним нервната, плиткоумна, гръмка, сензационна и в крайна сметка евтина “новина”, че “Плаващите кейове ще идват в Бургас”.

Плаващите кейове е заглавието на най-посещаваното произведение на изкуството за 2016 година в целия свят. (1,2 милиона души, според годишното преброяване на специализираното издание Арт нюзпейпър.)

Christo and Jeanne-Claude The Floating Piers, Lake Iseo, Italy, 2014-16 Photo: Wolfgang Volz © 2016 Christo

Плаващите кейове са произведение на изкуството с временен характер. Както всички досегашни работи на Кристо и Жан-Клод. Плаващите кейове съществуват физически само за 16 дни, между островите Монте Изола и Сан Паоло в езерото Изео в Италия. Създадени са именно като преходна, ефимерна и летлива субстанция. Каквито са облаците над езерото. Каквито са движенията на лебедите във водата. Каквато е любовта. Какъвто е и човешкия живот. Каквито са преживяванията на всички ходили по вода върху златистите пътеки на въображението. Затова Плаващите кейове са толкова ценни. И затова толкова хора от всички краища на света отидоха в Италия през миналата година, за да станат част от това неповторимо чувство, част от неповторимо изкуство.

Никой не може да купи това.

 

At a factory in Fondotoce at Lago Magiore, 200,000 high-density polyethylene cubes are manufactured over a period of eight months before delivered to the project’s storage in Montecolino, January 2016 Photo: Wolfgang Volz

Иначе, полиетиленови кубове, използвани за гореописаното, са закупени от Порт Бургас, за целите на треньорските лодки и катери при домакинството на регатата от Европейското първенство клас Оптимист – IODA 2017, което ще се проведе в Бургас между 30 юли и 6 август. Което е съвсем различна “новина”, скъпи, безценни колеги.

 

 

 

Най-вероятно Кристо никога няма да направи нищо в родината си, в нашата любима България. Именно защото в нея няма критична маса от хора, които да правят разлика между изкуство и пластмасов куб.

Плаващите кейове обаче, Портите, Опакования Райхстаг и всички останали произведения на Кристо и Жан-Клод ще живеят вечно в спомените на тези, които са ги преживели. А и след това.