Нов графит на британския уличен художник Банкси се появи в Ню Йорк. Първо Банкси провокира с работа в защита на турската художника Зехра Доган, а веднага след това и с по-малка работа, изобразяваща плъх в часовник.

Вниманието на медиите беше първоначално приковано от голямата работа на ъгъла на Хюстън стрийт и Боуъри – символично място, където е имало графити  на Кийт Херинг и бразилците Os Gêmeos. Новата гигантска работа, дело на Банкси, е символичен протест срещу задържането на турската художничка Зехра Доган. Зехра Доган беше осъдена на две години, девет месеца и 22 дни, заради нейна творба, на която е показан разрушения от турските власти курдски град Нусайбин.

(Photo by Spencer Platt/Getty Images)

По-нагоре, на ъгъла на шесто авеню и 14-а улица е по-малката работа на Банкси, която е поставена на стара банкова сграда, планирана за разрушаване.

 

(Photo by Spencer Platt/Getty Images)

 

***
Материалът е част от поредицата “Следващите 25” 

„Следващите 25“ е проект на Дарик радио и VIVACOM. Слушайте интервютата по Дарик, като подкаст на darikradio.bg. Четете на egoist.bg

25 години Дарик радио. 25 идеи и разговори за годините напред. СЛЕДВАЩИТЕ 25 ХОРА и ИДЕИ идват скоростно при вас благодарение на 4G мрежата на VIVACOM, наградена от speedtest на OOKLA. за повече информация посетете www.vivacom.bg