Настъпи онова време от годината, когато водещите арт колекционери, галеристи, артисти, знаменитости, луксозни брандове и частнибанки са заедно под покрива на MiamiBeach Convention Center в слънчева Флорида за тазгодишното издание на Miami Art Basel. Най-голямoто и значимосъбитие в света на изкуството започна с VIPpreview преди официалното откриване зашироката публика днес. Party guide (29ноември – 4 декември) включва над 100 събития в рамките на една седмица.


Bernando Ortiz: making of Hans Ulrich Obrist Instagram, Casa Tua Restaurant

Една творбанеизменно заля социалните мрежи, като изключително впечатляваща. Роденият през1978 година Китайски артист Занг Джи на пръв поглед сякаш създава десен за плат,но погледнати от близо творбите му смайват, защото са огромни платна сповтарящи се мотиви изцяло и ювелирно изработени с маслени бои върху платно.Оценен не напразно от Ханс Улрих-Обрист.

Ханс Улрих – Обрист пред творбата на Занг Джи

Занг Джи детайл

Революционната песен на Елиът Хъндли в Regen Projects е миксирана 3D медия от различни материали върху панел. Работата е отсерия базирана на пиесата от Антонин Артауд Thereis no More Firmament – апокалипстична визия на бъдещето, която той оставанезавършена, умирайки през 1948 г. Творбата на Елиът е съвкупност от изображения,преплитащи текущи политически събития (Тед Круз, Капитолия и пр.) със сцени отфилми на ужасите, показващи извънземни атаки и маски на екстремисти.

Regen Projects, Elliott Hundley, Revolutionary Song, 2016
Paper, oil, pins, plastic, glass, lotus pods, metal, foam and linen on panel (244.5×203.8×22.9 cm)

Ханс-ПитърФелдманн представя златните обувки с габърчета, които на пръв поглед са достаатрактивни, но къде наистина е прага на болката за сметка на лукса?

Hans-Peter Feldmann, Golden Shoes

Чревоугодие,2016 представена в Pilar CorriasGallery е картина на TchabalalaSelf. Художничката гради собствен стил, смесвайки принтове, шеви рисувайки идеята си за т.нар. черно женско тяло.Преувеличените характеристики на жената тя подчертава, за да изобрази собственияси опит и отношение на различни култури към раса и пол.

Tchabalala Self, Lush, 2016

Занеле Мухоли (1972) е фотограф от Южна Африка и активистза правата на чернокожите гей жени в страната си. В творбите си тя се опитва дасъхрани момента, без негативност, без фокус към насилието. Портретите и на LGBTQIcommunity имат за цел да подчертаят индивидуалността и насърчатединството.

Австралиецът Ървин Върм (1954) е мастър на off-beat хумора. С ирония и остроумие той разбиваконвенционалната концепция за скулптурата и изобразява човешкото тяло в цялатаму многостранна индивидуалност, в серията си Gurken (Краставици).

Erwin Wurm, (Not yet titled), 2016
Bronze, 627 kg (
345×161.5×45 cm, base: 10.5x175x175 cm)

Хорхе Пардо(1963, Kуба) е артист известен с това, че слива архитектура, дизайн и изкуство.Използва най-различни цветове, шарки, естествени и индустриални материали.Трансформира предмети от бита като запазва функцията им, но създава от форматапроизведения на изкуството, както и от дом – музей (4166 Sea View Lane forthe Museum of Contemporary Art in Los Angeles и Los Angeles County Museum ofArt (LACMA)’s pre-Columbian galleries). 

Jorge Pardo, 2004Painting, printed canvas on mdf, varnished (164×160 cm)

Олафур Елиасонвинаги е провокирал с инсталациите си търсейки отговор на въпроси като: Койрешава какво е реалност? Каква е връзката между нашето тяло и реалността?Различен ли би бил света без нас и какво осмисля съществуването ни? – поеманетона отговорност? Каква е разликата между мислене и действие?… Инсталацията мув тазгодишното издание на Miami Art Fair се нарича Обект дефиниран от активност

Olafur Eliasson, Object defined by activity