С наближаващия и неизбежен край на Game ofThrones, HBO своевременно презаредипраймтайма си с нов, потенциално хитов сериал. Westworld (Западен свят) е мрачен научнофантастичентрилър, създаден от Джонатан Нолан (брат на Кристофър Нолан) и съпругата муЛиса Джой Нолан. Сред продуцентите пък не може да не отбележим името на ДжейДжей Ейбръмс, станал максимално популярен с работата си по най-новия епизод на Star Wars.

Westworld е високотехнологична форма наувеселителен парк, наподобяващ с големи подробности американския Див запад (доголяма степен напомняйки за принципа на Jurassic Park). Населението на парка се състои изцяло от човекоподобнироботи с високо ниво на изкуствен интелект, а гостите му са платежоспособнихора, които искат да поживеят в Дивия запад и да правят в него каквото сипоискат – да пият в каубойски бар, да яздят обучени коне, да играят покер, даси наемат проститутка, да изнасилят някого, да убият половината град –ограничения няма.

Кактообаче често се случва по филмите, когато човек си играе на Бог и създаваизкуствен интелект, последният еволюира и започва да мисли отвъд зададените мупараметри (пресен пример имаме с Ex Machina).Именно това се загатва в първия епизод на сериала, но не е сигурно колко точноще трябва да чакаме за голямата развръзка, защото Westworld вече има цели пет планиранисезона.

Още впървата сцена на първи епизод се запознаваме с красивата Долорес (Евън РейчълУуд), която преминава лабораторен тест, за да е сигурно, че знае своятаскриптирана роля в Westworld. Не след дълго се сблъскваме и с брилянтния ум задтехнологията на Westworld – доктор Робърт Форд (Антъни Хопкинс), както и сплашещия главен антигерой – Човекът в черно (Ед Харис), който се опитва дадостигне друго ниво на парка с цената на всякакви жестокости.

Повсяка вероятност воден от успехите на Game of Thrones, всериала има доволно количество голота и насилие. Първите женски гърди сепоявяват има-няма 15 минути след началото, а всички останали полови белези надвата пола – само след още 5. Престрелки, убийства, кръв, отнесени от куршумилица и отрязани скалпове пък се редуваха през няколко минути. Човекът в чернопък изглежда като персонаж, който ще се грижи редовно да задоволява уважаемиякръвожаден зрител с достатъчно насилие и кръвопролития.

Westworld всъщност е базиран на филм от1973-та, носещ същото име, от който обаче е взета само идеята. Оттам нататъкможем да определим сериала като една мрачна, каубойска, високотехнологична имистериозна смесица между Ex Machina, Lost и Jurassic Park. И дори това не е никак достатъчно, за да опишевеликолепната атмосфера в Westworld. Остава само да видим дали сериалът ще оправдаесвръхвисоките очаквания към него.

Все ощеобаче е рано да кажем дали Westworld ще се превърне в така очаквания хит, особено следучудващо слабото представяне на също планувания за грандиозен успех Vinyl.Последният доказа, че страхотният кастинг и свръхвисокият бюджет не са гаранцияза успех и ако и Westworld не върне на инвеститорите си някаква част от 8-цифренияси бюджет, петте му замислени сезона може и никога да не видят бял свят. Първиепизод обаче изглежда достатъчно мрачно, мистериозно и завладяващо, ачувството, че тепърва ще получаваме отговори на много повдигнати въпроси ще нинакара да гледаме и нататък.