Фотография: Константин Вълков

“Новите оптимисти” е нестандартен радио и интернет проект, който представя 19 креативни българи през 2019 година – разказваме историите зад тяхното бизнес приятелство в откровен разговор. Фокусираме се върху комплексността на характерите, техните постижения, различните виждания за развитието напред и личните им истории, пречупени през работата им. Избираме ги, защото харесват това, което правят и гледат позитивно на работата си. Те са “новите оптимисти”. Разбира се, не сме наивни и не използваме определението “оптимист” първосигнално.

Използваме разговорите с тези хора, техният микрокосмос от идеи и постижения, за да оформим един смислен поглед на съвременното българско предприемачество в различни сфери – от креативни индустрии до класически професии. Интересно е, защото се получава преплитаща се мрежа от истории. Ще бъде още по-хубаво, ако и на вас ви е интересно.

Започваме с Анастас Георгиев и Мария Мария Иванджикова от бутиковата агенция за недвижими имоти Manaso. Епизод 1 на “Новите оптимисти”.

КВ: Интересно е дали времето навън има значение за това кога да се правят огледи на жилища – по-добре е да поканите хората, когато е слънчево като сега или когато вали дъжд?

Анастас: Задължително е времето, светлината; ако вали дъжд – дъждът навява тъга, тоест е по-трудно да се почувстваш уютно в едно жилище. Предпочитаме времето да е с нас, т.е. да е приветливо, да е приятно. Понякога се налага да правим и в гръмотевични бури огледи, но тогава клиентът вижда жилището в най-лошата му светлина. Мрачната му светлина. И ако го хареса въпреки това, значи е супер.


КВ: Казвате “лошата светлина”. Очевидно един имот, колкото и да е съвършен, има и лоши страни. Когато човек идва за оглед, кое е по-добре – първо да кажете лошите неща и след това хубавите, или обратно?

Мария: Винаги започвам с хубавите неща и отбелязвам колко е светлината в жилището, какво се случва около жилището… И накрая отбелязвам, че не може всичко да е съвършено, показвам и недостатъка, който за мен е недостатък. В някои случаи хората не се притесняват от това. Има случаи, в които това е съществен недостатък. Но аз, познавайки си клиентите, не ги водя на места, където недостатъкът е фатален. Когато клиентите задават ясно критериите си, нещата се получават.

КВ: Грешката, която сте направили в Manaso, която отчитате като голяма?

Мария: Според мен доста грешки сме допускали по пътя си, докато се развиваме. Има имоти, които категорично не харесваме. Не са по наш вкус. Въпреки това клиентът иска да направи сделка. Тогава ние не изпитваме удоволствието и не се гордеем с тази покупка. Тя минава някак между другото. Иначе чисто професионално винаги сме допускали грешки, които – слава Богу – не са фатални, а тези грешки ни помагат да се развиваме.

КВ: Лично теб, което ти носи по-голямо удовлетворение – да продадаш обзаведено от теб жилище или просто добре ремонтиран имот?

Анастас: Изключително удовлетворение ми носи да продам направен от мен апартамент на висока цена, което означава, че е оценен правилно (смее се). Не, удовлетворението за мен е да открия бисера – имот, който е облечен лошо, ако правилно ме разбираш. Имот, който не личи от пръв поглед, че е ценен. Защото хората – много от тях – нямат таланта да откриват, да усещат.

И всъщност там е необходимостта от нас. Да открием такъв имот, да го почистим, след това да кажем на някого да види тази къща, този апартамент. Наскоро имах такъв случай – водя клиент, който влиза в имота, картинката е изключително бедна, та той погледна, помириса и каза, че това не е за него. Казах му да изчака и да види последният етаж, който в момента се ремонтира. Да види същото жилище. Той влезе и не излезе от там. Това е нашата работа. Да покажем на хората онова, което те не могат да видят от пръв поглед.

(слушайте цялото интервю в предаването “Дарик кафе” и след това като подкаст на darikradio.bg)

Поредицата “Новите оптимисти” се случва с партньорство на Теленор.