Светът се развива, парите – също. Ето, появяват се нови валути. В света все по-популярен става биткойнът. Кой знае колко надълбоко във виртуалното ще се озоват парите в светлото дигитално бъдеще. Ние, българите, обаче си падаме леко старомодни. Затова и при нас се налагат предимно аналогови валути. Ето преглед на най-популярните такива.

БУРКАНИТЕ И ЗИМНИНАТА

Андрей Райчев и Кънчо Стойчев в своето изследване на българския преход (Какво се случи), където между другото още през 2008 обявяват края на българския преход (ех, да можех да се съглася с тях), обявяват домашната селска продукция като най-важния български капитал през 90-те години. Все пак повечето българи трудно биха издрапали през тези гладни години без наличието на село с плодове, зеленчуци и домашни животни. Тази валута е популярна и днес, въпреки че вече не става дума само за едното физическо оцеляване, а за много българи тя се измества в посока на чистата естетика. За най-върлите природозащитници тя се измества и в посока на безспорната етика.

АЗ НА ТЕБЕ, ТИ НА МЕНЕ

Друга основна българска валута, чиито корени се крият още в соца, (а и преди това) е тази на примитивната размяна на блага, която е съществувала преди измислянето на парите. Тази година ябълките ми са родили повече, а гледам при теб има бая домати. Така че менкаме ябълки за домати. Този принцип се прехвърля и в областта на занаятите. Аз съм обущар и нямам достатъчно пари да платя на лекаря, който ме лекува. Затова му оправям безплатно обувките. Чисти сметки – добри приятели. И здраво тяло в здрави обувки.

ПЕРНИШКИ ВИНКЕЛ И ГОЛФ

Универсалната валута на Перник. Винкелите са нещо като стотинките, а голфовете са прекалено едрите пари. И двете парични средства имат различни финансови измерения като при винкелите това зависи от размера, а при голфовете – от модела.

ЛАЙКОВЕ

Най-масовата валута при писателите и хората на изкуството. Израз на социален престиж и специфичен съвременен символен капитал. От една страна основният проблем е, че с тях нищо не можеш да си купиш. От друга не може да се каже, че лайковете не отварят някои врати пред бедните хора на изкуството (да не се бърка с изкуствени хора, там казусът е друг).

МЯСТО ЗА ПРИКАЗКИ

Валутата на стопаджиите и на тези, които ползват споделеното пътуване. Срещу място в колата е добре да поддържате разговора, а ако пътувате нощем, да се стараете шофьорът да не заспи. При стопаджийството себестойността на приказките е по-голяма, защото пътуването е безплатно. При споделеното пътуване зависи, но най-често трябва да вкарате някакви пари за гориво.

СУДЖУЦИ

Популярна валута сред определени политици. Всъщност по отношение на паричните средства независимо от това дали са от консервативна или либерална партия, българските политици са най-големите либертарианци – за тях няма значение дали плащането ще се извърши в суджуци, луканки, кренвирши, газ, бетон, техника, заменяне на един имот с друг и прочие. Но няма как да не споменем суджуците поради тяхната краткотрайна слава, за която сме загрижени да не залезе бързо-бързо.

СОЗОПОЛСКИ СТОЛОВЕ

Най-големият хит на морето тази година. Един незает стол се равнява на 20 лв. Два стола правят 40 лв. И така нататък. Основният недостатък на плащането със столове е когато стане дума за по-големи суми. Тогава е необходимо да се сдобием с бус или камион. Все пак една хилядарка се равнява на 50 стола. Пренасянето им не е шега работа…

Това са само част от новите български валути. Чувствайте се свободни да попълните този списък в коментари под статията, а ние обещаваме, че ще изберем най-добрите продължения и ще ги публикуваме в отделен текст.