От вчера Вселената не е същата. Астрономите от университета Куин Мери в Лондон обявиха, че са открили планета в орбитата около Проксима Кентавър – най-близкият съсед на нашата слънчева система.Интригуващото около новинатае, че на планетата не е нито прекалено топло, нито прекалено студено. Такава “обитаема зона” може да поддържа живот и позволява наличието на вода втечно състояние. Новооткритатапланета носи гръмкото име Проксима Кентавър Б и се намира само на4,2 светлинни години от Земята (около40 трилиона километра), катоорбитира около червеното джудже Проксима Кентавър.

Макар и с всичките тези открития около Проксима Б, тя все още си остава загадъчна. Учените работят с компютърни модели, които за сега могат само да предполагат, че условията тамса подобни на земните, но нищо чудно да се окаже, че на повърхността е адски горещо като Венера или сухои студено като Марс. Гледана по обяд Проксима Кентавър Б е втъмно червено, а атмосфератана планетата, ако въобще има такава,оцветява небето в багри от лилаво и оранжево, вместо синьо. Ако растенията са колонизирали на повърхността на планетата, най-вероятноцветът им ще е пурпурен, а не зелен.Откривателите я наричат Pale Red Dot

Астрономите установили, че Проксима Б е приблизително 1,3 пъти по-масивна от Земята и орбитира много по-близо до централната сизвезда, обикаляйки я за 11,2 дни. Тя е много по-близо до своята звезда,около пет милиона мили един от друг, отколкото на Земята от Слънцето – 93 милиона мили. Дори и Меркурий, най-вътрешната планета отСлънчевата система, е на 36милиона мили от Слънцето.

За да се стигнедо откритието на астрономите, издайнически сигнал за съществуването ѝ са оказали слабитеколебания в излъчваната от централната звезда светлина, които се дължат награвитационното притегляне, упражнявано от орбитиращата около нея планета. Гюлем Англада Ескюде, астроном в университета Куин Мери и лидер на екипа, който е направил откритието, съобщава в списание Nature: “Знаем, че има планети отземен тип около много звезди и очаквамеда открием още подобни. Вълнениетони е заради това, че Проксима Кентавър Б е най-близката до нас.”

Въпреки, че планетата се губи от блясъка на звездата и не може да бъде видяна отсегашните телескопи, астрономите се надяват да я видим по-ясно през следващите десет години. А близостта напланетата до Земята дава надежда, че чрез роботизирани сонди някой ден ще можем да видим Проксима Б още по-отблизо.  

Докато Проксима Б се очаква дабъде подобна на Земята, нейнатазвезда – Проксима Кентавър е много различна от Слънцето. Тя е малка и принадлежи към групата на “червените джуджета”, само с около 12 на сто от масата наСлънцето и около 1/600-на светимостта – толкова неясна, че не може да се види от Земята сневъоръжено око. Въпреки близосттаси до звездата, новооткритатапланета получава по-малко топлина, отколкото на Земята, но достатъчно, за да може водатада тече на повърхността. “Има жизнеспособни модели, които да я доведат до състояние подобно на нашата планета днес”,казва д-р Англада Ескюде.

Малките звезди са по-нестабилни, особено докато са млади и изригванията извън повърхността на звездата може да лишат от атмосфера тезипланети. Нивата на рентгеновилъчи и други високо-енергийни радиационни излъчвания, коитобомбардират планетата, ще са в 100пъти по-големи от тези, които получава Земята от Слънцето, твърдят учените.

А частно финансираният екип от учени и технологични титани, водена от руския предприемачЮрий Милнер и известния физикСтивън Хокинг, обявиха Starshot инициатива, проект за разработване и стартиранена флота на космически кораби сголемина на iPhone в рамките на две до тридесетилетия. Предложената оттях дестинация е звездната система Алфа Кентавър, която включва две големи, слънцеподобни звезди в допълнение къмПроксима Кентавър.

“Определено ще се стремим към Проксима”, заяви Ави Льоб, астрономв Харвард, председател наконсултативен комитет за пробив Starshot. “Това е като да намеришпредседател на недвижими имоти в своя квартал.”