Той премина през живота със скоростта и класата на собствените си Ферарита, пушейки любимите си пури и с еспресо в кръвта. Човек, над живота. Надписът на постера в кабинета му гласи: Всеки акт на създаване е преди всичко акт на унищожение. 

След като през изминалия уикенд бе обявено оттеглянето на Серджо Маркионе от поста му Изпълнителен директор на Фиат Крайслер, поради влошено здравословно състояние, след операция на рамото, днес бе обявена смъртта му.

Той оглавяваше Fiat от 2004-та година и съживи американския бранд Chrysler след банкрута му през 2009 г., придобит от италианската компания, която бе преименувана в последствие на FCA. Маркионе беше известен с майсторството си в реструктурирането. През 2015-та година той отдели Ferrari и подаде документи за листването на бранда на Ню Йоркската стокова борса. По време на управлението си е повишил приходите на холдинга над 10 пъти.

Manager d’altri tempi. Esempio.🙏🏻 #sergiomarchionne#fiat#fca

A post shared by Reno Tonuzi (@reno_t) on

Личността и успехите му винаги са били предмет на спорове в Италия, където с твърда ръка е заставал срещу профсъюзи и стачкуващи, съкращавайки драстично работната ръка на компанията. Взискателен работодател, с неуморим дух и работен график почти без почивка.

Неговото място ще бъде заето от Майк Манли, който оглавяваше брандовете Jeep и Ram, част от групата. Неговата първа задача като Изпълнителен директор ще бъде дискутиране на финансовите отчети, на групата за втората четвърт на 2018-та година, които бяха обявени по-рано тази сутрин.