Цяла флотилия от рибарски кораби ще акостира тази събота на Морска гара Варна по повод Международния ден на рибарите и риболова. Празникът се чества от 1985 г. насам след решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през юли 1984 година. Корабите са част от най-голямото българско риболовно сдружение „Черноморски Изгрев“, а гостите на събитието ще могат да разгледат плавателните съдове, да поговорят с капитаните и екипажите, да научат повече за риболова и рибите в Черно Море.

Стартираме проекта Навътре: Среща отблизо с черноморския риболов с идеята да започнем разговор за нуждата от щадящ,…

Posted by Черноморски Улов on Wednesday, 24 June 2020

В рамките на събитието, Морска Гара ще представи фотоизложбата „НАВЪТРЕ: среща отблизо с черноморския риболов“ от авторски арт фотографии, създадени специално за повода и изцяло заснети на лента от Неделчо Хазърбасанов. В продължение на два дни авторът придружава екипажите на риболовните кораби „Лаврак“ и „Барбун“, запечатвайки лицата и ежедневието им. За работите си използва три камери –  широкоформатен Voigtlander bessa m 35mm, Frank 45 и Hasselblad 501c (среден формат).

камера: Hasselblad 501c 120mm (среден формат) филм: kodak portra 400, фотография: Неделчо Хазърбасанов

Експозицията съчетава непринудеността на репортажната фотография с неподражаемата естетика на аналоговата фотография. Загърбвайки клишетата и фалшивите рекламни образи, Неделчо Хазърбасанов показва неподправеното ежедневие и суровия чар на професионалния черноморски риболов.

В кадрите от изложбата не присъства нито една риба с цел не дотам деликатно напомняне за спешната нужда от отговорен, щадящ риболов в нашето море.

Фотография: Неделчо Хазърбасанов

„Надяваме се с този проект да запалим интерес към темата и да стартираме разговор за нуждата от щадящ, устойчив риболов в Черно Море. Защото опазването на черноморските екосистеми и бъдещето на рибарството са неразделно свързани.

Въпреки предизвикателствата, черноморския ни риболов се развива в позитивна посока, имаме много поводи за гордост и е време те да станат достъпни за всички любители на качествените черноморски продукти“, коментира Георги Гавазов, управител на „Черноморски Улов“.

***

Събитието се организира от марката за висококачествени продукти „Черноморски Улов“ в партньорство със Сдружение „Таляна“ и Риболовно Сдружение „Черноморски Изгрев“ .