Приятелите от Дарик и не само, разпръснати във всеки ъгъл на залата, превръщат всичко в нещо невиждано, стряскащо и неповторимо.

Един режисира, докато се преоблича. Втори репетира, докато се съблича. Трети стои прав. Четвърти седи и взима интервю. Пети приглушава светлините. Шести, седми, осми – правят какво ли не, за да изглежда, звучи, тече всичко, както трябва. Или както съвсем не трябва.

Наративът се променя. Пластове от идеи се наслагват, за да се появяват като нова концепция за “церемония”.

Михаил Заимов, проф. Христо Пимпирев и проф. д-р Иво Петров – тримата номинирани за големия приз. Снимка: Creative Visual Solutions

Тази година е така, другата – иначе. Отделните линии на възприятие съществуват, за да заварят публиката неподготвена, което винаги е било нашата изначална идея за това какво всъщност трябва да представлява жанра “церемония”.

Правим каквото си поискаме – къде успешно, къде не. Но въпросните пластове съжителстват заедно, флуидно се преплитат, защото това е разбирането ни за нещата, които предстоят.

Бъдете благосклонни, но се опитайте да ни разберете – ако не рушим непрекъснато представите за “церемония”, ще ни бъде скучно. Онези, които бяха на “Мъж на годината”, знаят за какво иде реч. 

Благодаря от сърце на всички замесени.

Мъжът на годината – проф. д-р Иво Петров получawa историческата парадна офицерска сабя от изпълнителния директор на Дарик радио Радосвет Радев Снимка: Creative Visual Solutions

А иначе, тъй като ни питаха за музиката, преди и след същинската “церемония”, тя също следва някаква логика, своя си. Ето я….

***
Музикален и mise-en-scène речник на една церемония

Атмосферата “Man of the year 2018”

Снимка: Creative Visual Solutions

Казват, че от 3 до 4 процента промяна са необходими към един предмет, вещ, случка, събитие, за да се превърне в нещо различно, ново и специално.

За една церемония днес е необходима нова звукова концепция – не непременно необичайна, но със сигурност необичайна за приетото тук – welcome drink музиката не е smooth jazz, не е Vanilla FM, не е lounge, не е.

Създаваме ултимативно събитие за по-малко хора, които в някакъв смисъл са общност и не може да си позволим музиката да бъде бледа и отдалечена; всеки елемент трябва да бъде ситуиран на правилно място, за да бъде логична част от вечерта.

Отношението към церемониите – интерес и т.н. намалява, затова е необходимо да ги превърнем в social gathering, готин клуб, място за добро прекарване на вечерта, театрално-интимни рандевута.

Музиката не е безмълвен орнамент на вечерта, тя присъства, за да бъде отличителна черта. Донякъде с ирония – това е философията ни днес, но никога не като фон. Иронията използваме като инструмент, който води разговора, дори и в музикално отношение. В този смисъл музиката е по-силна от очакваното, не се слуша тихо, не е фонова. 

Използваме звукови референции, които се простират от ерата на Ал Капоне в Чикаго (онзи град, където “с блага дума и пистолет стигаш по-далеч, отколкото само с блага дума.”) та чак до наши дни в пространство 5 Hertford в Лондон, където нищо не е скучно, а напротив – то е адекватно, смислено и модерно, но и се усеща умно историческо присвояване. Да кажем така – дори “Off the Wall” маркира търсената атмосфера.

Мястото за провеждане на церемонии днес е различно от мястото преди. Мястото е амалгама, но не неочаквана, между класически чикагски джаз бар, бистро а ла Мулен Руж, сцена за скечове, комедийни спектакли, епизодични престрелки и такива непонятни и понятни работи, които правят живота интересен.

Музиката на церемония “Мъж на годината” е интегрална част, богатство от мотиви, идентифициращи създателите на церемонията и тяхното виждане за това кое е интересно днес. Тя е огледало на произхода, интересите, гордостта им, ако щете.

INTRO, преди церемения

Minnie Riperton / Baby, This Love I Have
Hooverphonic / 2 Wicky
Chet Baker / Tenderly
Ray Charles / Tell Me Baby What I Have
Chris Isaak / Baby Did A Bad Bad Thing
Nina Simone / Don’t You Pay Them No Mind
New Cool Collective / Villechaize
Marcia Aitken / I’m Still In Love With You
NIna Simone / Baltimore
Stevie Wonder / Girl Blue
Sly & The Family Stone / If You Want Me to Stay
Madonna / Did You Do It?
Bill Withers / Can We Pretend
Lee Fields / It’s All Over (But the Cryin)
Billie Holiday / Strange Fruit
Boadi / AwaMaa
Ben L’Oncle Soul / The Good Life
Kimberose / Needed You
Sharon Jones / Come and Be a Winner
Pauline Croze / Tu verras
Naaman / Own Yourself
Iro / Giati Fovase
Roy Ayers / I Am Your Mind
Albin Lee Meldau / The Weight Is Gone
Vulfpeck / Back Pocket
Curtis Mayfield / The Makings of You
Commodores / Girl I Think The World About You
Benny Sings / Beach House
Jacques Dutronc / J’Aime Les Filles
Sade / Maureen
Marvin Gaye / Distant Lover (Live)
Andriana Babali / Spell
Isaac Hayes / That Loving Feeling
Monophonics / Say You Love Me
Nicole Willis / Still Got a Way to Fall

OUTRO / след церемония
Ben Yoo Suk / A Moitie Plein
L’Imperatrice / Agitations Tropicales
Bandolero / Paris Latino
LL Cool J / Around The World Girl
Queen / Cool Cat
Aaron Childs / Good Times
Men I Trust / Tailwhip
Michael Jackson / Off The Wall
Teddy Pendergrass / It’s Time For Love
The Neville Brothers / Yellow Moon
Poom / Qui es-tu?