Ако се чудите какво обединява млад и многообещаващ соло артист, издал първия си краткосвирещ запис, когато е само на 14 години и футболен отбор, който рязко напомни на богатите американци от йезуитски произход, руските олигарси и арабските шейхове, че невсичко е пари в тоя скапан живот (и във футбола), отговорът е:

един не особено известен английски град. А също и талантът, упоритите тренировки, както и свободата да бъдат себе си  – ведно с широката усмивка, с която те покоряват.

Но да започнем отначало – името на града е Лестър и е много възможно да нямаш никаква представа за съществуването му, освен ако не си а) футболен фен, б) заклет меломан или в) гастарбайтер. 

За първите, Лестър е градът насензацията във Висшата лига по футбол на Острова – Лестър Сити.Отборът на Tinkerman – Клаудио Раниери, е интересен не само с факта, чефутболистите му знаят как се рита топка, а и че е изграден на плещитена Джейми Варди (бивш работник във фабрика за графити, чиято кариеравдъхнови холивудския сценарист Адриан Бъчхарт да сглоби история (филмът Goal) ) и на, разбира се, харизматичнияалжирец Риад Марес.  

За вторите от горния списък, Лестър е родният град на Kasabian. СържПизорно и Том Мейгън, които на Спирита това лято накараха хипстърчета,брит-поклонници и обикновени електро маниаци да разцъкат google maps и дапотърсят ококорено – къде, по дяволите, се намира Лестър?

Ние пък сменапълно сигурни в едно – музиката в East Midlands нитозапочва, нито завършва с Kasabian.

И слава богу – Mahalia (но не Джаксън) е име, коетотепърва ще чуваме все по-често. Зад него стои стъписваща млада дама, талантлив соло артист, която от този май ще достигне необходимата възраст,за да може спокойно да влиза в клубове, да си поръчва алкохол и ако едостатъчно независима, би могла съвсем легално да реши да пропуши цигари. Не че одобряваме, просто отбелязваме.

Дотогава обаче има още малко време, а вече е ясно, че тя изобщо не обича да го губи. Първият краткосвирещ запис на родената през 1996 певица – Head Space EP  – излиза на 10 юли 2012.

Това само по себе си е впечатляващо, но естествено, изобщо не е случайно. През 2011 именно горният линк се озовава във входящата поща на директор на голям лейбъл.Пичът определено има добър слух и усет за таланти, затова не се бави много и йпредлага договор. Тя може да е на 14, но потенциалът й е очевиден. И понежетам, малко по на запад, знаят как се правят дългосрочни инвестиции, те решаватда дадат на малката Mahalia необходимите време и средства, за да посещавакласове по композиране.

Разбира се, шоколадовата ‘лисица’ незабравя сторената от ‘пингвините’ добрина. През 2015-а, Mahalia прави смела заявка и се включва във втория албум на RudimentalWe The Generation.

Титулното парче е с нейния глас, а текстът мирише на барут, но се усеща най-вече бризът насвободата – същата, за която говорихме в началото. Клипът към сингъла епървото видео, в което се появяват лицата на продуцентите от Hackney.

В средата на декември почитателите наЛестър (които – както стана ясно, напоследък главоломно нараснаха) с удоволствие си пуснахавторото EPна Mahalia – Never Change.Сигурна крачка напред, този запис, продуциран от Nineteen85 and Supa Dups (пръстовите отпечатъци напървия гуру могат да бъдат открити върху Hotline Bling – хитът на Drakeот миналите горещници), заяви Mahalia като наследницата на Lianne La Havas. Например и ако си падате по подобни сравнения.

Оттогава цели две видеа:

beatsless баладата:

и разбира се новото й парче, появило се в навечерието на Трифон Зарезан.

Клипът тича по улиците на Бирмингам,където и самият аз я открих, но както тя ми сподели в предварителния ни разговор:

Това, което най-много обичам в родния си град, Лестър, се крие в простичкия факт, че съм си у дома. Когато съм там, се чувствам се напълно спокойна. Обичам Бирмингам, но Лестър не спира да ми липсва.
 
И докато за всеобща изненада (и с нашето нескрито задоволство) Лестър Сити продължава да владее английския футболен терен, Mahalia усилено тренира да завладее музикалния. А точно тя разполага с всичко необходимо, за да успее.