Първият Lumina Park в България ви пренася в един магически свят, където въображението не познава граници. Паркът се намира в Ботаническата градина – БАН в София. Във Вълшебната градина ще откриете над 130 необикновени инсталации, които са атрактивни за посетители от всички възрасти. Във всеки един момент ще се насладите на визуално пиршество със зашеметяващи LED скулптури, осветени храсти, дървета и завладяваща музика.

Lumina Park е част от серия паркове, изгряващи за есенно-зимния период в 10 европейски града. Сред тях е Познан, от където тръгва концепцията, Прага, Будапеща, Вилнюс и други. Посещението на Lumina Park предлага неповторима възможност да се потопите в завладяващите творби на известните полски художници Марта Мулава и Ярослав Козиара.

 Срещаме ви със създателя на светлинните паркове – Ян Шагдай

Идеята се ражда по време на пандемията, когато Ян се опитва да спаси от фалит един хотел в родния му град Вроцлав, Полша, а служителите му от съкращения. Тогава той е на 27 години и дори не предполага, че три години по-късно ще отвори 12 парка в Европа.

Ян Шагдай

“По време на пандемията започнахме все повече да осъзнаваме колко е важна околната среда, в която живеем. Всеки се стараеше да прекарва повече време в парковете и градините. В този момент приех това като възможност за създаването на светлинен парк в хотелския комплекс, в който работих. Разполагахме с чудесно място на открито и с екип от хора, които са в пълна готовност да се впуснат в нови преживявания като по този начин запазят и работата си.”, разказва Ян в интервю за егоист.

През първата година екипът на Ян постига зашеметителен успех с над 100 000 посетители. Така решават да създадат компанията Lumina и да продължават да откриват още паркове на различни локации в Полша. През 2022 г. излизат извън граница и пренасят магическото преживяване във Вилнюс, Прага и Будапеща.

“Основаването на Lumina беше едно от най-добрите решения, който съм взимал. Управлявам много проекти на различни места из Европа и съм се посветил да дам на хората възможно най-доброто изживяване на открито. В крайна сметка, най-важното е забавлението и добавената стойност, която Lumina носи в семейния живот. Аз съм 30 годишен щастлив съпруг и баща, и затова знам колко е важно да участваш в интересни занимания заедно с любимите ти”, споделя Ян.

“Дори в най-смелите ни мечти не сме предполагали, че така бързо парковете ще станат изключително популярни и толкова много хора ще се докосват до магията на Lumina Park. Нашата мисия е да разпространяваме изкуството, като го правим достъпно за всички посетители.”, допълва още основателят.

Удовлетворени от успеха и уверени в опита и познанията си, екипът на Lumina Park се насочва към следващата си цел – да има поне по един парк във всяка държава в Европа.

“Радвам се, че България е сред страните, в които успяхме да открием Lumina Park още тази година. Стремим се да преобразяваме и да вдъхваме нов живот на локациите, които посещаваме. В София Вълшебната градина ще остане за 4 месеца и ще насърчи жителите и посетителите на града да погледнат с нови очи на Ботаническа градина – БАН”, допълва още Ян Шагдай.

Lumina Park е отворен всеки ден, с изключение на понеделник, до края на февруари 2024 година. Работното време ще се променя според залеза на слънцето – ще отваря между 17:00 и 18:30 ч. и ще затваря в 22:00 ч. Времето в пределите на парка ще е без ограничение, а билети могат да се купят през сайта www.luminapark.bg.

*Целият парк се захранва от LED осветление, използващо най-съвременна енергийно ефективна технология. В парка няма да има силни прожектори, а музиката е атмосферна, което прави и преживяването подходящо за хора от всякакви възрасти.