Тестваме нови автомобили (ето – сега разкриваме) по схемата “да изчезнеш за 60 секунди”. Концепцията е следната – засичаме 60 секунди (часовник на ръката, не на телефон), в които трябва да отключим колата, да нагласим седалката, да пуснем точно тази музика, която искаме, да отворим панорамния покрив (ако има такъв), странични огледала, климатик, да тръгнем. Наглед – нищо особено, но всъщност много особени неща.

Малко са автомобилите, които позволяват бързо нагласяне на седалката така, че да е наистина удобна. Малко са автомобилите, които позволяват (ако не си карал модел от серията) да се справиш бързо с аудио системата. И така… по останалите точки.

Новият Tiguan премина всеки тест, че дори останаха 5-6 секунди да сменим езика на таблото от немски на английски. Да ни прощават създателите, но ние сме консервативни.

Фотографии: егоист

Предизвикателството, което получихме от списание Осем по върволицата от свързани медии (една глутница напористи български медии, все приятели, които попаднахме в интригата #TiguanBlindDates) беше да вземем новия Tiguan и да се разходим до Голф клуб Св. София, което приехме по голфърски – с хладнокръвно спокойствие и потвърдително кимане на глава.

Бяхме забравили, че концепцията “да изчезнеш за 60 секунди” може да се прекрои и в “да откриеш за 60 секунди”. Когато таксито ни остави на паркинга – пред нас десетки нови автомобили VW – изведнъж посочихме настървено “ето го”. Няма как да го сбъркаш. Новият Tiguan e наистина нов. Мускулест, видим, агресивен и снажен, в същото време достатъчно стилен и елегантен. Коренно променен.

Тогава се случи и следващата стъпка, неминуема за новия Tiguan. Отбиването от пътя. Има толкова асистиращи системи, които двама мъже искат да обсъдят, тестват, приложат, толкова модерни технологии и яката свързаност, че единственият шанс да се обхванат една по една, от А до Я, е отбиването от пътя.

Сигурно вече сте чули, но първата атракция е Car-Net. Как да започнем – ако имате инцидент, едно натискане на бутона SOS изпраща необходимата информация до сервизния център на VW. Разбира се, нашето внимание е приковано върху връзката с Интернет за получаване на нови и хитри места, които да посетим; актуална информация за трафика или просто новини от Интернет. Единият от нас беше с iPhone, другият – с Android. Спогледахме се и бързо решихме да проверим, типично по нашенски “я сега да видим дали пък и на двете системи работи.” Бум. Работи.

Преди това бяхме чели доста за страхотната система Dynamic Light Assist – жалко, че нямахме възможност да я изпитаме, но със сигурност е технология, която помага при шофирането. Накратко – този пакет позволява дългите ви светлини да реагират на осветлението на идващите автомобили – в зависимост от ситуацията се затъмняват така, че да не заслепяват шофиращите отсреща. Както се казва – приключи онова време, когато стоите нащрек и непрекъснато превключвате, когато отсреща се зададе автомобил.

И след това тръгнахме пак, и след това не ни се връщаше.

Новият Volkswagen Tiguan можеш да откриеш тук.