Днес престижните модни къщи отбелязват бляскаво и грандиозно седмицата на висшата мода. Но за света на модата преди сто години всеки ден е бил толкова пищен. По време на Belle Epoque не е имало понятие като прекалено разкошна рокля, а пазаруването на дрехи било лукс, запазен за най-висшия елит.

Приемаме поръчки за дами на всяка възраст

Облекла шити на ръка от яката до долния ръб на дрехата, скъпи и често от необичайни материи, с изключително високо качество, зашити с изключително внимание към детайла и завършени като истинско творение на изкуството. Парижките ателиета, работилници и изложбени зали много често са били настанени в една и съща сграда. Шивачки се трудели на последния етаж под същия покрив, където на партерния етаж дамите от висшето общество избирали гардероба си за новия си сезон.

Съблекалнята на моделите на повикване

Шивачките се трудят усърдно

Мъжката работа се върши в ателието

Тези редки фотографии, отпечатани през 1910 за Les Createurs de la Mode, ни пренасят в едни от най-големите модни салони на Париж, за да се запознаем с жените, които сътворяват и тези, които носят оригиналната висша мода.

Вниманието към клиента е най-важно

Дамите чакат своя ред пред пробната

По-специалните салони имали на разположение през целия ден свои модели в къщата, които са били на повикване, когато пристигнат потенциални клиенти. Манекенките били готови да стоят неподвижни в продължение на часове, да носят и стягат тесни корсети, нежни воали и рокли, които вероятно никога не биха могли да си позволят сами.

Богат избор само за богатата клиентела

Парижкият елит очаква сериозно отношение към детайла

Парижанки от различни светове в едно ателие