Още като тийнейджърка 39-годишната шведка Ерика Лъст заедно с най-добрите си приятелки решават да превърнат пижамено парти в терен за първи по-сериозен контакт с порното.

„А сега си представете една от началните порно сцени: блондинка, къса, впита в тялото й рокля, ярко червени устни, цици като дини. И един член с размер като на кон между гланцовите й устни. Тя духа на младежа, който е бил така мил да й се притече на помощ, когато колата й се е повредила. След благодарствената свирка той се празни върху цялото й лице, а тя се усмихва с фалшиво удоволствие“, разказва Ерика пред публика по време на мотивационните срещи Ted Talks във Виена. С приятелките й тогава умрели от смях, но и били доста отвратени.

Шест години след това, през първата си година като студентка по политически науки в университета в Лунд в Швеция тогавашното й гадже настоял да гледат заедно порно и тя се съгласила. И когато видяла почти същата сцена от ученическите си години, си дала сметка, че нищо не се е променило. Активистката в нея полудява от възмущение, но все пак чисто на сетивно ниво се възбужда.

След известно време си обяснява това противоречие с извода, че й харесва порното само по себе си, но я отблъсква фактът, че то е създадено изцяло да задоволява мъжките желания. Някъде в този момент у нея се прокрадва –  налудничавата за момента идея – да създава порното, което тя би искала да гледа. Дотогава със сериозното си образование и няколкото езика се вижда на работа по-скоро в международни организации. Ерика толкова се влюбва в Мадрид и Барселона, че когато стипендиите й в двата града изтичат, взима решение да остане в Испания.

От любов към киното се записва на курсове по режисура и започва да работи в продуцентски фирми като стажант. Прави всичко, включително фотокопия и кафе, само и само да попие всички детайли от процеса. След четири години е готова да заснеме първия си късометражен филм. През 2004г. се появява The Good Girl, в който в секси роля Ерика вкарва не напомпана със силикон блондинка, а „доброто момиче“.

За да тества интереса, тя качва филма в интернет и дава възможност той да бъде свален безплатно. И в най-големите си мечти тогава не очаква зашеметяващия резултат: два милиона даунлоуда само за няколко месеца.

Окуражена тя изпраща филма на еротичния кино фестивал в Барселона и печели първа награда. Моментално идва и интересът от страна на международните медии. Ерика е на седмото небе, докато един ден й се обажда разярена майка й с въпроса: „Ерика, какво по дяволите си мислиш, че правиш?“. При това имайки предвид, че е от либералната и освободена Швеция, първата страна в света, в която сексуалното образование става задължително.

Тя все повече чува от близкото си обкръжение фаталистичната прогноза: Ех, каква отлична студентка беше, а си на път да си съсипеш живота.

Ерика все пак се доверява на интуицията си, а съмненията, които тогава има, са победени от впечатляващите цифри и добрия прием. Така се ражда Erika Lust Films.

Най-общо казано, в своето „независимо кино за възрастни“ тя показва „красотата на секса от женска гледна точка“. „Не искам да изкарам, а да вкарам жените в порното, при това не само пред, но и зад камера в ролята на продуценти, сценаристи, режисьори“, казва Ерика. Тя настоява, че изобщо не става въпрос за сладникави псевдоеротични сцени, а за съвсем „истински секс в истински филми“.

Всеки филм е завършена история, а секс сцените почти никога не се повтарят като в традиционното порно. Оттогава награди от международни еротични фестивали (и не само) получава на практика за всеки свой филм. Тя дори издава няколко книги, сред които два гида за правене на порно  насочено към жените, Good Porn: a Woman’s guide и Let’s Make a Porno: A Practical Guide to Filming Sex.

В продължаващия вече петнадесет години активизъм за по-естествено и положително отношение не само към порното, но и към сексуалната интелигентност въобще, Ерика измисля и термина КУРВИФИЦИРАНЕ НА ЖЕНИТЕ, включително и извън порно индустрията.

„Забележете, че когато в някой филм или книга една жена е силна и сексуално освободена, в един момент тя трябва да бъде „наказана“.

Случват ѝ се какви ли не страшни неща – ще бъде пребита, изнасилена, изоставена, маргинализирана от обществото или направо убита. Всъщност едно от най-добрите неща, които могат да я сполетят, е да стане психопатка“, с ирония разказва Ерика Лъст. Тя напълно отказва традиционната роля на жената в порното като инструмент за задоволяване на мъжките фантазии и желания. „Искам алтернатива на насилственото, агресивно, мачистко и нерядко откровено долнопробно порно, от което понякога чак ми се повдига. Искам да виждам еротична естетика. Винаги съм имала лудата идея, че жените трябва да се кефят на секса също толкова колкото и мъжете. Имаме нужда от жени които знаят как да се наслаждават на собствената си сексуалност.”

Преди няколко години Ерика стартира най-амбициозния си проект досега, Xconfessions. Тя кани желаещи фенове (предимно жени, но и все повече мъже) да споделят своите фантазии в нейния уебсайт, а после избира най-оригиналните и ги превръща в късометражни порно филми. Ерика снима по две нови истории всеки месец. Тя с усмивка признава, че за да се омеси по максимално органичен начин с анонимните си почитатели,  понякога използва и фалшив профил. По филмите работи екип от петнадесет човека, много от които са жени.

Ерика Лъст казва, че най-труден е кастингът за намиране на актьори, които търси най-често в социалните мрежи. Тя избира „нормални хора“, за предпочитане без операции и напомпани мускули, които „имат позитивно отношение към секса и обичат да бъдат пред камерата“. Понякога филмът има две версии, по-лежерна, (която да премине през цензурата в интернет) и по-хард. Тя споделя, че несъмнено най-добрият вариант е актьорите да получат истински оргазъм пред камерата, което нерядко действително се случва.

Ерика Лъст защитава секса като „възбуждащ, но също образователен и вдъхновяващ“. „Една трета от целия трафик в интернет е порнография. Имам две дъщери, на шест и девет години, и не искам да научат за секса от лошо сексистко порно“, казва тя.

Ерика Лъст е ТУКXconfessions е ТУК.