Това отдавна трябваше да се случи, но не всичко, което се харесва в Европа или Великобритания, върви у нас, както разбира се и не всеки белгиец например, си пада по кавали, хоро или Детска Евровизия. Съвсем естествено е – всеки със своя характерен нрав, темперамент, култура и т.н.

Ето как, например, няколко поколения млади българи се усетиха лично въвлечени в East Coast-West Coast враждата, кипяща на един друг континент, малцина останаха докоснати от кабаретно-театралния романтичен поп-пънк на европейски групи като Les Rita Mitsouko или lLa Femme – поразително стилни и изобретателни, излъчващи кинолентов чар, едновременно достъпни и ексцентрични, атрактивно упадъчни, по западноевропейски…

Каквито са и Noblesse Oblige от Берлин. И по-точно – Валери Рюне и Себастиян Лий Филип.

Валери е певица, танцьорка, актриса и театрален режисьор от френско-карибски произход.

Себастиян е много висок и строен германец, който пее, свири на различни инструменти и се занимава с музикална продукция.

Снимка: Армандо

Двамата се запознават на маскен бал в Лондон през 2004-та и скоро след това основават Noblesse Oblige, прекарвайки първите две години от кариерата си в най-шикозните лондонски кабарета, нощни клубове, елитни бутици и арт галерии. Стават неделима част от пъстрата сцена в Сохо, откъдето ги познава и вашият скромен, ненатрапчив автор.

По-късно се установяват в Берлин, където освен, че е доста по-евтино от Лондон, хората са много по-отворени към различни видове музика и артистите са на по-голяма почит. Визуално поразителни, Noblesse Oblige с всеки следващ албум добавят нови шарки към своя диско-пънк-електро-акустик-танцувален-шансон.

Вал и Себ са правили турнета с Dresden Dolls, Пати Смит, Лидия Лънч, IAMX и куп други легенди, а музиката им излиза чрез топ лейбъли като Metropolis и Repo Records.

Вече тринайсет години това фантастично дуо обикаля света, обсипвано с любов, внимание и суперлативи от фенове, критици, елитарни сноби и обикновени арт позьори. Сред почитателите им са и носителят на награда Търнър фотографът Волфганг Тилманс, порно легендата Роко Сифреди и прочутият композитор Майкъл Наймън.

Следващият си ти.

Noblesse Oblige свирят заедно с Les Animaux Sauvages на 10 март в Club VOID, Пловдив и на  11 март в Mixtape5, София.