Академията по фотография BECA | Before Creating Academy постави изключително успешно начало на годината, присъединявайки към екипа си своя първи чуждестранен лектор в лицето на небезизвестния испански фотограф Antonio González Caro. Малко след него част от екипа става и едно от най-ярките имена във фотографията у нас – Кирил Станоев, но от него повече в следващото ни интервю. Новите лектори застават на чело на два напълно нови модула, с които се разнообразява цялостната програма на Академията. Antonio González Carо и Димитри Стефанов ще са водещи в модула „Фотография и работа по дългосрочни проекти“, а Кирил Станоев застава начело на модул „Концептуална портретна фотография“.

Antonio González Carо категорично намира място в Lens Culture, PHE и други световни платформи. Макар да завършва училище по изящни изкуства, фотографията преобръща изцяло намеренията му за развитие, давайки му нов тласък и вдъхновение за изразяване. Antonio González Caro завършва „Документална фотография“ във фотографското училище EFTI Мадрид, което партнира на Академията. Има множество колективни изложби и три самостоятелни, като междувременно печели множество престижни награди, част от които: I-во място Place Prize Monochrome Photography Awards / Photojournalism; Златен медал PX3 nature Environmental Prix Photography Paris; Победител в PDN Storytellers Daily Life; Номинация от World Press Photo Joop Swart Masterclass и още, и още, но оставаме на него да разкаже повече в кадри и отговори…

фотография: Antonio González Carо

Как и къде те намираме днес?

Живея в Conil de la Frontera, град на брега на Кадис, Испания. Тук управлявам семеен бизнес заедно със сестра си, като работя главно сутрин, а следобедите посвещавам на моето семейство и на фотографията.

Що се отнася до фотографията, работя като автор на свободна практика и създавам само истории, които ме интересуват и ме мотивират. Винаги започвам работа по фотографски проект с ясното съзнание да превърна най-абсолютната реалност във възможно най-личния проект. Този процес е това, което ме мотивира да взема камерата.

Кой е най-хубавият ти спомен, свързан с фотографията?

Един от най-безценните спомени, които имам, е да стана свидетел на отпечатването на първата ми фото книга и да се сдобия с нейното първо копие.

фотография: Antonio González Carо

Как започна всичко за теб като фотограф?

Още като малък бях много добър в рисуването и затова започнах да уча в училище за графични изкуства. Първата ми среща с фотографията като предмет в обучението, обаче, преобърна изцяло творческите ми цели. Тогава реших да се посветя единствено и само на фотографията. Не дълго след това, през 2008 г., се преместих да живея в Мадрид, за да уча магистратура по Документална фотография в международния факултет по фотография EFTI. Най-ценното, което научих там, е, че историите могат да бъдат разказани и с изображения. Този факт промени представите ми за фотографията и предначерта пътят, по който ще вървя като автор.

Каква е същността на твоята страст (фотографията), която би искал да предадеш на студентите от Академията |BECA |Before Creating Academy тук в България?

Истински и просто бих искал да им предам личния си опит в работата по фотографски проекти. Когато се впускаш в дългосрочни документални проекти, трябва да си много добре подготвен. Работата по един такъв фотографски разказ е търпение, постоянство и упорит, но много обогатяващ труд. След като успееш да завършиш своя разказ, осъзнаваш, че не само си създал авторско произведение, но процесът по изграждането му е имал своята добавена стойност. В хода на работата по дългосрочни фотографски проекти авторът неизменно придобива житейски опит, който го обогатява като личност и допълва фотографския акт. И колкото по-далеч стигаш в това човешко, но преди всичко творческо пътуване, толкова по-голяма мотивация намираш в силата на своите фотографии.

Кога за последен път плака и за какво, ако можеш да споделиш с нас?

Когато почина много близък роднина.

Какво качество в другите ти е трудно да приемаш?

Хора, които се отказват лесно!

фотография: Antonio González Carо

Коя е твоята най-скъпа покупка?

Най-скъпата ми покупка в пряк и преносен смисъл е моето лично пространство – мястото, в което творя.

А твоята отрова?

Необходимостта да се изразявам пред света чрез езика на фотографията.

фотография: Antonio González Carо

Кой е актьорът, който би могъл да те изиграе във филма за живота ти?

Едуард Нортън.

С кого от всички живи или мъртви хора по света би искал да пиеш по нещо в бар или поканиш на вечеря?

За съжаление това обикновено човешко преживяване отдавна липсва на мен и приятелите ми, както и на всички хора.

Сподели ни заглавието на филма и песента, които най-много ти харесват?

Филм: Drive

Песен: Foo Fighters – Times Like These

Кога за последен път беше щастлив?

Днес.

Коя песен би искал да звучи на твоето погребение?

Coldplay – Fix You

 

Antonio González Carо