Секцията с трилъри и криминални романи е една от най-посещаваните във всяка книжарница, което не е никак изненадващо всъщност. Всички обичаме добрите истории, които могат леко (или не толкова леко) да ни уплашат и държат под постоянен, вълнуващ съспенс.

Но какви заглавия може да ни предложи 2020 година още, що се отнася до този така обичан жанр? Тук ще ви представим няколко очаквани, които тепърва предстои да видим по рафтовете с кримита и трилъри.

“The Knock” от Джеси Кийн

Животът на Дора О’Брайън не е никак лек. Тя е бременна, бездомна и направлявана от корумпираното ченге Дони Магуайър. Дъщеря ѝ Ейнджъл расте под лошото влияние на токсичната връзка на майка ѝ, но когато се стига до убийство, тя няма друг избор, освен да порасне по-бързо от обичайното. Сега единствено оцеляването има значение.

“Black 13” от Адам Хемди

Black 13 е първият шпионски трилър от сериите на Адам Хемди за Скот Пиърс. Историята разказва за радикални екстремисти, които правителствата, армията и тайните служби не съумяват да овладеят. Хората на ръководни постове са просто техни марионетки и нищо повече. Единствено бившият агент на MI6 Скот Пиърс може да обърне битката, която вече изглежда загубена.

“Blood in the Water” от Джак Флин

Агентът от Национална сигурност Кит Стийл е посветила живота си на това да се бори с тероризма. Нейна основна цел е Винсенте Карпио – един от най-жестоките престъпници на планетата. Карпио е отговорен за смъртта на съпруга на Стийл и нейния малък син. Тя трябва да изчака точния момент да удари, защото нейният противник е мъж с огромно влияние.

“A Window Breaks” от Си Ем Юън

След като преживява истинска трагедия, семейство се запътва към спокойна вила в провинциите на Шотландия, за да се отдаде на почивка и лечение на душевните си рани. Група непознати обаче влизат с взлом в къщата, което принуждава семейството да се бори за своя живот. В течение на това ще бъдат разкрити и някои дългопазени тайни…

“Our Dark Secret” от Джени Куинтана

Елизабет е с наднормено тегло и често тормозена в училище, но когато пристига новата ученичка Рейчъл, тя намира своя най-добър приятел. Елизабет е готова на всичко за Рейчъл, а в един момент се появява и първият труп. Когато 20 години по-късно наяве излиза и още едно тяло, Елизабет отчайващо иска да запази в тайна случилото се по време на нейните тийнейджърски години. Но дали тя може да го направи? Очакваме още един интелигентно написан криминален трилър от доказан майстор като Джени Куинтана.

“You Are Not Alone” от Грийр Хендрикс и Сара Пеканен

Шей Милър е безработна, няма апартамент, нито пък гадже. Когато става свидетел на самоубийство от страна на млада жена, хвърлила се пред влака, Шей осъзнава, че това може да се случи и на самата нея. Скоро обаче тя среща група жени, които я канят да се присъедини към тях с думите “Не си сама”. Постепенно животът на Шей започва да става все по-добър и по-добър, но на каква цена? Очакваме тази книга да бъде един от най-добрите психологически трилъри на 2020 година. Определено звучи обещаващо.

“The Safety Net” от Андреа Камилери

Това е 25-ият роман за инспектор Монталбано, който отново се впуска в действие, за да разгадае поредната мистерия. Тук историята разказва за шведска телевизия, която започва да снима сериал, базиран върху 50-те години на миналия век. От телевизията молят местните да им изпратят всякакви кадри от града през този период. Когато Ернесто Сабатело намира филм, заснет от неговия баща, той вижда, че това са кадри на една и съща къща в продължение на всеки ден между 1958 и 1963 година. Инспектор Монталбано е заинтригуван и започва да разследва…

“Find Them Dead’ от Питър Джеймс

Питър Джеймс е награждаван майстор на литературния трилър, а тук той отново е в стихията си. Историята отново ни разказва за подвизите на полицай Рой Грейс, който тръгва по петите на влиятелен гангстер, изправен пред съда. Хората на гангстера ще опитат да повлияят на съдебното жури, а скоро Грейс е повикан, за да разследва убийство, което е свързано и с въпросното съдебно дело…

“The Hidden Girls” от Ребека Уитни

Мрачен психологически трилър дебют за писателката Ребека Уитни. Тя ни разказва за майка, която се възстановява от психоза, получена след първото ѝ раждане. Месеци наред тя чува гласове и губи разсъдъка си. Една нощ тя чува гласове от близката бензиностанция, но този път може би писъкът е бил реален…

***

Можете да следите за излизането на посочените заглавия тук