Декември е. Първият сняг е мокър, но упорит и покривите побеляват. Отмина безвремието на черните петъци и се задават празничните светли дни. Снимки на трапези тръпнат в очакване да бъдат създадени и постнати из социалките в хедонистична признателност към иначе противостоящата теория за аскетизма на чествания по Коледа рожденик. Сърми, къде постни, къде не, пита с пара, баницата с късмети и отново монета ще вещаят хабер и берекет за предстоящата година на ситите празнуващи. И точно по време на тази прелюдия на угощението решихме да разкажем за хранителния режим превзел света, както и да разберем заедно повече за полезното му действие срещу някои от болестите на века. Все пак и 1-ви януари следва. Денят на новото начало, предводител на понеделниците. Онези спрягани в “от понеделник започвам…”.

КЕТО диетата е голям хит предимно заради видимите резултати в намаляване на телесните обиколки. Името е съкращение от кетоза или онова състояние, при което организмът спира да черпи енергия за ежедневните си нужди от глюкоза предимно. Вместо това при кетозата той работи на “алтернативно гориво” – мазнини. Именно това води до намаляване запасите от такива и спадане обиколките в проблемните области от телата ни. А, състоянието на кетоза може да бъде показано в кръвни изследвания, измервайки нивата на кетони в тялото. Режимът е описван още като ниско въглехидратен и високомазнинен, спрямо ключовите съставки от ежедневното препоръчително меню. С други думи, яденето на яйца, местни продукти, авокадо и зеленчуци е основата, както и лишенията – от плодове (заради фруктозата), плодови сокове, зърнести култури, нишестета, тесто под всякаква форма и всичко, което съдържа захар. Доста напомня на Аткинс в тази съкратена форма на описание, но не е. Първо, няма г-н Кето и второ, не е многофазен план, при който въвеждаш отново въглехидратите. При КЕТО това остава начин на живот, който според Холи Бери е причината на 53-годишна възраст актрисата да изглежда  непокътната жена котка.

Tip 1: разгледай рецептите в профила й в Instagram от highlights – KETO COOKING.

View this post on Instagram

Here’s looking at you Saturday 🕶✨

A post shared by Halle Berry (@halleberry) on

Tip 2: #keto има над 15 милиона поста в Instagram, като един от най-верните привърженици с рецепти и резултати преди-след е Джена Джеймсън, момчета! Да, мъжете също се радват на страхотни резултати от режима подобно на радостта от Джена на малкия екран 😉

Съотношението на препоръчителните продукти при КЕТО режима в класическата му форма, на сваляне, а не запазване на теглото, е 5% калории от въглехидрати, 15% от протеин и около 80% от мазнини. Когато се храним с високо съдържание на въглехидрати нивата на глюкоза и кръвна захар в организма се покачват. Така панкреасът отделя инсулин, за да превърне глюкозата в използваем енергиен източник и я премества от кръвта в клетките ни. Нашите тела не са еволюирали до етап да “складират” глюкозата затова ние я получаваме и изчерпваме с всяко ядене. Липсата на депа за съхранение на глюкоза в организма ни и способността му да се приспособява са всъщност причините за това когато спрем да приемаме въглехидрати да се адаптираме към алтернативни източници на енергия. Една от тези адаптации е именно състоянието на кетоза, по време на което черният дроб започва да разгражда мазнините както от храната, която приемаме, така и от депата, съхранени в тялото ни. Той преобразува мазнините в кетони, които зареждат клетките. Така излишните наслагвания на мазнини се превръщат в алтернативно гориво, а нивата на глюкоза и инсулин спадат.

Другият начин за преминаване в състояние на кетоза е гладът. Когато не се храним и не разполагаме с депа от глюкоза, автоматично организмите ни се насочват към тези с мазнини. Това е и причината да можем да оцелеем без да се храним изобщо до 73 дни.

КЕТО режимът е важен за нашето здраве според мнозина медици и не само за проблеми свързани с наднормено тегло. Дали това е така обаче и ако да, за кои от спряганите състояния е валидно?

От близо век лекари предписват въвеждане на организма в кетоза за спомагане на деца и възрастни с епилепсия. Науката не се е спряла на конкретно обяснение защо и как помага, но едно от най-масовите е, че прави невроните по устойчиви към епилептични припадъци.

При хора страдащи от диабет кетозата, както стана по-ясно и от написаното до тук, контролира нивата на кръвна захар. Американската асоциация за лечение на диабет дори има официално становище, според което при определени случаи на болестта, контролиране посредством кето диета има оздравителен ефект. Тя спомага намаляване нивата на хемоглобин, кръвна захар и зависимостта от медикаменти. Ефектът обаче, намалява след първата година, вероятно поради трудността от лишения към толкова много хранителни продукти.

Що се отнася до раково болните, тук спекулацията е голяма. Действието на кетозата е на етап изследване само в лабораторни условия и мишките се повлияват добре при определен вид карцином в комбинация с определен вид медикамент! Изследвания в областта се провеждат от проф. д-р Сидхарта Мукерджи, от факултета по Хематология и Онкология в Университета Колумбия, Ню Йорк, както и носител на множество награди, измежду които Пулицър за книгата си Императорът на всички болести: Биография на рака. Нищо на този етап не е ясно относно въздействието на кето диетата сама по себе си върху различни състояния на болестта. Изследвана е много ограничена група от лабораторни мишки с човешки рак на гърдата, които са подложени на определено лечение довело до състояние на диабет. В този случай, комбинирайки с кето диетата, изследваните (отново-лабораторни мишки) са имали в последствие положителен ефект. Предстои да бъдат направени задълбочени проучвания и върху хора, относно ефекта на медикаментите. Дали отново ще доведат до състояние на диабет ще стане ясно тепърва и едва след това резултатът от комбинацията с хранителния режим.

Тоест, сама по себе си кето диетата не е ефективна изобщо, дори води до допълнителни усложнения на състоянието. Д-р Мукерджи предупреждава, че в случаи на левкемия, кетозата ускорява процеса на болестта! Вижте поста му по-долу, заедно с приложеното изследване.

Tip 3: Действието на диетата спрямо определени болести предстои да бъде изследвано. Всичко останало са спекулации. Евентуално като изключим диабета, поради обяснени и обясними вече причини. В случай, че започнете режима и приемате медикаменти задължително се посъветвайте с лекуващия си лекар. Всичко, което консумирате е лекарство. Не се поддавайте на провокации и не забравяйте празниците трябва да са светли!

 

Tip 4: В България диетата е основа за Режима на Атанас Узунов – модифициран ВМ-НВ (високомазнинен-нисковъглехидратен) хранителен режим. При прием във фейсбук групата на спазващите режима, ще разберете в детайли за препоръчителните храни и ще видите резултати от мнозина. Този вариант е комбинация и с други хранителни навици, а една от разликите, които ще посоча е липсата на закуска, за разлика от КЕТО диетата.

Пример за класически КЕТО ден в ястия:

Закуска: яйца с бекон и домат

Обяд: салата с пиле, сирене и зехтин

Вечеря: риба със зеленчуци в масло

Честно казано, няма как да гладувате при КЕТО режима, защото храната изобилства от мазнина и това спомага за спазването дългосрочно.

Tip 5: Лично на мен този тип хранене ми допадна и определено ми даваше допълнително енергия. Издържах 3 месеца и намалих обиколките си навсякъде. Когато започнах да спортувам обаче, не ми беше достатъчен. При едно пътуване до Париж, докато бях в режим, си позволих топка сладолед. Не го правете след дни наред без захар. Почувствах се много зле. Гадеше ми се. Буквално пребледнях и загубих равновесие. Когато сте в режим преминавайте плавно към храните, които сте ограничавали. Дори и мястото да го изисква.

И в обобщение – останете здрави и в добра форма. Чувствайте се добре в кожата си и бъдете владетели на собственото си щастие. Следете здравословното си състояние не посредством огледала.