Преди десетина години, след концерт, Аланис Морисет започва да плаче, нещо което често й се случва още от малка. Тогава баща й я поглежда и казва: „Толкова много съжалявам, че никога не разбрахме какво да правим с теб“. Съчувствието му я „сдобрява“ с дългогодишното й усещане за самотен живот в свят, който не я разбира и не я подкрепя.

GENEVA – APRIL 08: Singer Alanis Morissette performs during ‘The Crossing’ gala event hosted by IWC Schaffhausen held at the Geneva Palaexpo on April 8, 2008 in Geneva, Switzerland. (Photo by Francois Durand/Getty Images for IWC Schaffhausen)

Канадско-американската рок звезда и носителка на седем музикални награди Грами споделя случката в документалния филм Sensitive: The Untold Story. В него психоложката Илейн Арън разказва за малко позната и изследвана черта на характера като високата чувствителност. Всъщност тя избира да се занимава с психология до голяма степен за да разбере какво се случва със самата нея още от малка. Днес Арън е автор на няколко книги по темата. Заедно със съпруга си д-р Артър Арън изследват психологията на любовта и близките връзки. Двамата вече работят над нов филм: Sensitive and in Love.

OTTAWA, ON – JUNE 04: Singer Alanis Morissette celebrates after the Ottawa Senators scored a goal against the Anaheim Ducks in Game Four of the 2007 Stanley Cup finals on June 4, 2007 at Scotiabank Place in Ottawa, Canada. (Photo by Phillip MacCallum/Getty Images)

Феномена висока чувствителност описва в книгата си Силата на чувствителността и немската специалистка по комуникации Катрин Зууст (Zart im Nehmen на немски и El poder de la sensibilidad, изд. Ariel на испански). В нея тя събира най-важните научни изследвания в областта като тези на Илейн Арън. Науката се занимава с високата чувствителност в последните двадесетина години. Зууст настоява, че не става въпрос за болестно състояние, а за предавана по генетичен път черта на характера. Смята се, че около двадесет процента от хората са високо чувствителни и че няма особени разлики между жените и мъжете. В книгата има и тест за идентифициране на високо чувствителните хора. Най-общо казано те лесно се стресират от звукови и визуални стимули, възприемат много по-силно миризми, не се чувстват удобно сред много хора, кофеинът и алкохолът им действат много по-силно, често имат алергии. Добрата новина според Катри Зууст е, че силно чувствителните хора могат да превърнат много от недостатъците в предимство.

“От една страна хората гледаха на тази черта от моя характер положително, защото даваше добри резултати под формата на песни, които публиката харесваше. В същото време за много хора беше голямо предизвикателство да общуват с мен. Смятаха ме за прекалено емоционална и интензивна. През по-голямата част от живота си смятах че моят характер представлява проблем за другите. Но пък те искаха да получат  плодовете вследствие именно на тази моя чувствителност. Много интересна беше комбинацията от това да бъда обичана и отхвърляна за едно и също нещо“,

казва Аланис Морисет във филма Sensitive.

HOLLYWOOD, CA – MAY 20: Singer Alanis Morissette performs on stage at the 6th annual ELLE Women In Music celebration presented By eBay. Hosted by Robbie Myers with performances by Alanis Morissette, Banks and Tinashe at Boulevard3 on May 20, 2015 in Hollywood, California. (Photo by Michael Buckner/Getty Images for ELLE)

С Катрин Зууст разговаряме в Мадрид където представя испанското издание на новата си книга.

 

Какво представлява за вас лично феномена висока чувствителност?

Катрин Зууст

От малка много се стрясках от различни шумове. Усещах прекалено силно емоциите на хората около мен. Интуитивно си давах сметка как се чувстват родителите ми във всеки момент. По-късно като тийнейджър съучениците ми излизаха на бар, а аз се чувствах крайно некомфортно там. Разплаквах се лесно, когато нещо  ме развълнуваше. По-късно научих, че високата чувствителност е черта от характера, но не я използвах в своя полза по позитивен начин. Стигнах до момент в живота когато реших че искам да постигна нещо повече, без тази чувствителност да ми бъде пречка. Търсех начини за положителна промяна. Доста време ми отне да разбера как да го постигна.  Докато през 2008 г. видях една книга по темата в книжарницата и направо я изгълтах. Бях удивена, че някой може така точно да опише случващото се с мен. Изобщо когато един високо чувствителен човек започне да чете по темата, веднага се разпознава. Това се оказа и повратна точка в много интензивен и важен етап от живота ми. Запознах се със съпруга си, родих двете си дъщери. Заех се със самостоятелен бизнес. Задълбах повече в темата за високата чувствителност, четях все повече, започнах и сама да пиша по темата.

Как се подобри животът ви?

 Започнах да забелязвам положителни промени в себе си дори и със самото четене по темата. В мен още имаше много съпротивление вследствие на спомените като малка, но постепенно се промени изцяло перспективата ми. Започнах да откривам силните страни на високата чувствителност. Вече не ми се налага да се боря срещу нещо, срещу което изобщо няма смисъл да се бориш. Човек не може да премахне високата си чувствителност. Повиши се самочувствието ми, подобри се и физическото ми състояние. Вече ми е далеч по-лесно да общувам с хората. Когато днес ме поканят на купон или събиране с много хора, първоначалната ми реакция най-често е, че предпочитам да си стоя у дома, както и преди. Но сега вече осъзнавам, че понякога за мен е по-добре да отида, а след това да си почина. Преди си мислех, че имам някакъв сериозен проблем с хората. Вече не търся проблема в мен, а просто се грижа за себе си. Сега контролирам ситуацията много по-лесно. Престанах да бъда жестока със себе си. Знам, че разполагам с различни възможности и подходи за действие.

Твърдите, че до голяма степен подобрението идва от личната вътрешна нагласа.

Колкото по-добре се опознаеш, толкова по-добре можеш да се „управляваш“. Друго е да знаеш, че нервната ти система функционира по различен начин, че възприемаш шумове, миризми и картини по-интензивно отколкото останалите хора. Много важно е отношението. Една от възможностите е да изпаднеш в мисли от сорта на: аз съм толкова чувствителен човек, светът е така жесток, не мога да си намеря място в него. Или си казваш: добре, с малки стъпки мога да постигна значително подобрение. Това включва някои доста елементарни неща като по-чести почивки, разходки в природата, слушане на любима музика. Включително и свободният избор дали да отидеш или не на купон. Преди си налагах да отида, сега съм много по-спокойна. Вече аз съм тази, която съзнателно контролира вътрешното си съпротивление. Ако примерно не познавам мястото на което ме канят, сигурна съм че ще има много хора и музиката ще е висока, нямам проблем да откажа. При това с пълното съзнание, че правя услуга не само на себе си, но и на хората там. Ако отида и се чувствам видимо неудобно, никой няма да спечели от моята компания.

Кои са най-важните недостатъци и най-важните предимства на високата чувствителност?

Един от основните недостатъци е свръхстимулирането. Ако се озовеш в много шумна и стресираща среда и особено ако трябва да вършиш много неща едновременно, блокираш. Затова е много важно човек да се научи да фокусира и да си почива. Друг недостатък е, че много високо чувствителни хора смятат, че проблемът е в тях. Често те чуват фрази от сорта на „Прекалено си чувствителен“, които само още повече влошават нещата. Най-важното е да осъзнаеш собствената си стойност. Някои от недостатъците почти автоматично могат да се превърнат в предимство. Ако отидеш на концерт, представление, в музея или сред природата, възприятията и съответно изживяванията са много по-силно въздействащи. В работата високо чувствителните хора сме добри „строители на социални мостове“, защото изпитваме голяма емпатия. Интуитивно влизаме в положението на другите и ни е лесно да уловим нуждите им.

Определяте книгата си като лично проучване по темата за високата чувствителност.

В първата част събрах и синтезирах най-важните научни изследвания и открития за високата чувствителност. Във втората описвам истински истории на хора с висока чувствителност.

От личния ви опит, как се отнасят лекарите към хората с висока чувствителност?

Високата чувствителност не е болест, нито разстройство, а черта от характера, настроение. Научните изследвания са много нови, започват едва през 90-те години на ХХ век. Много лекари не са запознати с темата. Хората имат нужда от по-прецизна диагностика, а не просто да им кажат че са стресирани. Възможно е например едно дете да бъде диагностицирано с дефицит на вниманието, а всъщност да става въпрос за точно обратното, прекалено голямо внимание. Не искам да се боря с психолозите, просто смятам, че е добре по-детайлно да се занимават с такива случаи. На много високочувствителни хора се поставя етикет „болен“ което допълнително им въздейства негативно. Дори аз като по-млада на няколко пъти мислех да отида на терапия. Но тогава си задавах въпроса: „Чувствам ли се болна?“. И отговорът винаги беше не. Но истината е, че в известен смисъл сама интуитивно правех това което много хора правят когато отидат на терапия: позволявах си да плача, говорех със себе си, идентифицирах и анализирах чувствата си. Ходех понякога и на коучинг, особено когато някой конкретен проблем се появяваше отново и отново.

Обикновено как се диагностицира и третира високата чувствителност?

Тя може да отприщи или ускори някой друг психологически проблем, но сама по себе си не е болестно състояние. Ако примерно работите в голям шумен офис, не е трудно да „изгърмите“ от стрес. В такива случаи най-вероятно ще ви дадат болнични и ще ви кажат да си починете. Ако обаче се върнете в същата среда, ситуацията скоро ще се повтори. Затова личната ми мотивация е да се знае повече за високата чувствителност.

На какво се дължи високата чувствителност?

Предава се генетично. В моето семейство високо чувствителни са също родителите ми, съпругът ми и дъщерите ми. Всеки високо чувствителен човек обикновено открива поне един близък около него със същата черта. Но много зависи от личното отношение на всеки. Влияе се много от изживяванията, опита, отношенията, травмите, предизвикателствата в живота. Високата чувствителност е в постоянно общуване и с останалите черти от характера. Хората сме многопластови, високата чувствителност е само един от тези пластове. В същото време можеш да си например общителен или затворен. А и да не забравяме, че в днешните все по-бързи и наситени откъм стимули времена е все по-често срещано излагането в определени моменти на превъзбуждане на възприятията и емоциите.

Казвате че някои хора не искат да приемат, че са високо чувствителни. Звучи им като диагностициране на някаква болест.

Една от историите в книгата е на младо момиче, страдащо от сериозно психологично разстройство и проблеми с наркотици. Действително човек в подобна ситуация не се чувства добре да му се прибави още един термин. Затова държа много високата чувствителност да се представя не като пречка, а като предимство.

Може ли човек да стигне до някакъв по-сериозен проблем просто защото не знае, че е високо чувствителен?

Ако не познаваш тази черта от характера си и съответно не знаеш как да боравиш с нея, е много по-лесно свръхстимулирането да доведе до постоянно състояние на стрес.

Вие лесно ли разпознавате високо чувствителни хора?

Разпознавам ги най-лесно по начина им на говорене. Необходими са им много повече време и думи, за да обяснят нещо. Наскоро във влака до мен седеше един мъж, който говореше по телефона невероятно много. Бях сигурна, че е високо чувствителен. После му дадох визитката си, много добре го прие. За мъжете понякога дори е по-трудно да приемат подобна диагностика за себе си.

Какви са първите ви съвети към такива хора?

Да прочетат нещо по темата. Но вероятно най-важното е доколкото им е възможно да се отпуснат, да не се притесняват допълнително. Да потърсят трикове които им помагат да се справят по-лесно в живота. И в крайна сметка да превърнат своята висока чувствителност в предимство.

Какво най-много ви впечатли или изненада от разказите на другите хора?

Най-вълнуващото бе да открия високо чувствителни хора, които живеят живота си все едно, че не са. Имам предвид, че изобщо не го смятат дори за  предизвикателство, да не говорим за проблем. Просто изразяват истински и естествено себе си. Например едно младо момиче, което ми споделяше как вместо да отиде на кино, където е шумно и пълно с хора, предпочита да си остане у дома на дивана с чаша вино и да гледа телевизия, без да дава обяснения и да се извинява. Отстрани звучи като нещо съвсем нормално, но мога да ви уверя, че много хора имат нужда от години преди да стигнат до момент, в който си дават тази свобода. Затова разделям високо чувствителните хора на три категории: тези които просто страдат от това, тези които търсят начини да подобрят ситуацията си и „играчите“ (от англ. „performers”) хора, които се справят чудесно и са открили често по съвсем интуитивен начин как високата чувствителност да работи в тяхна полза.

Книгата Силата на чувствителността е в Amazon на немски и испански.