Задача: Ани работи в Държавната агенция по приходите. Работата й е толкова еднообразна, че тя лесно би могла да я върши след две лоботомии и челен удар от самосвал. Поли е шеф на маркетингова агенция и всеки ден работи до 10 -11 вечерта. Лили е проститутка, Диди е продавачка в магазин за обувки, Петя е репортер във вестник Трета възраст, а Соня е домакиня.

Коя жена, според вас, е най-окаяната и достойна за съжаление? От кое занятие леко ви лъхна на мухъл, изобщо не желаете да слушате за него и предизвиква вълни на убийствена скука?

Точно така.

Колкото и да е неприятна професията ви – това е работа. За нея може да получите мизерно заплащане, но все пак заплащане, което дори минимално ще осмисли жалкия ви живот. Комплектоването на чорапи, за сметка на това, не само, че ще мине незабелязано, но и никой няма да се сети да ви благодари. И с право. Ако мъжът ви каже “Скъпа, как си комплектовала чорапите!!!! Всички 213 чифта са абсолютно правилно съчетани!”, то той или има тежка психическа фиксация с чорапите си, или вие сте пред самоубийство и спешно трябва да ви се каже нещо, за да се почувствате значима.

Уви, не са само чорапите, а и чиниите, дрехите, обувките, прозорците, децата, прането… Една безкрайна, ужасяваща върволица от дейности, които ви оставят смазана, отъпяла и съвършено недооценена.

Домакинската работа е най-нежеланата работа – виждала съм десетки изморени жени, които след работа се влачат към къщи, ломотят неразбрано или просто заспиват прави. Но всяка от тях ще предпочете да работи пред ужасяващата перспектива да си остане вкъщи, за да глади и мие.

Домакинската работа не те учи на нищо, освен че всичко е напълно и съвършено напразно – нямате одобрен проект, нямате приход, нямате картина или стих, нямате дори себеуважение. Уморена сте до смърт и никой не иска да знае защо. Това е усилие, което ежедневно се заличава само за час от едно нормално четиричленно семейство. Но ако не бъде положено, обричате всички на мръсотия, глад и безпорядък. С други думи – или сте едно нищо, или сте мърла.

Домакинската работа е най-скучната работа. Затова и никой не говори за нея. Хората са готови да слушат за годишни финансови отчети, товари с тухли итонг, дори за бране на гъби в парник, но не и за прането ви. Нищо по-нелепо не можете да направите от това да съобщите пред приятелите си, че днес сте пуснали бяло на 60 градуса. Но ако им кажете, че днес сте заредили в магазина, в който работите, сини чорапи, останалите ще кимнат, защото това е отегчителен, но приемлив коментар.

Домакинската работа изобщо не е работа! Никой не счита, че правите нещо. Дори да се смазвате от чистене, готвене и простиране, съвсем резонно ще чуете насреща си “Е, ти какво си правила цял ден” от почти всеки, който ходи на работа и си бърка в носа на бюро от 9 до 5.

Домакинската работа е абсолютно недооценена. Вземете си чистачка за една седмица и я накарайте да направи всичко, което иначе се прави по къщата. Вероятността да ви поиска към 200-300 лева е много голяма и ще бъде съвсем права, защото това е тежка, отвратителна работа и за нея трябва да се плаща добре.

И съжалявам, но никой няма да поиска да ви скъса от секс, защото линолеумът ви лъщи. По-вероятно е да иска да ви скъса, защото сте адски умна, красива, забавна или работите с деца в неравностойно положение. Умът, красотата, добротата, парите, изкуството, спортът са секси. Гладенето – не. А и не съм чула за жена, която да се разхвърля като тигрица след един ден, прекаран над мивката и пералнята. За сметка на това има жени, които след като са работили дванайсет часа, се връщат удовлетворени вкъщи, пият две чаши вино, изяждат една торта и щастливи удрят и един разтоварващ секс с партньора.

И най-важното – обществото презира и осъжда домакинската работа, но мълчаливо. Ще дам лесен и разбираем пример.

Щом пуснете телевизията, ще видите деца, спечелили математически конкурси или златен медал на бухалки. Дори деца, които пеят фалшиво, гримирани като травестити, биват аплодирани. Но ако някой покаже дете, което глади редовно 15-те панталона на баща си, гражданите ще се възмутят почти до степен, ако го бяха показали упоено с хероин и предложено за сексуални услуги от родителите.

Само дето едното е престъпление, а другото… ежедневие. Разбира се, не за 13 годишните момичета, а за зрелите жени, които не са успели в нищо друго и са заклещени в мизерната същност на чорапите и чиниите.

Ако имате възможност, учете, спортувайте, пейте и рисувайте, но направете така, че домакинската работа да не става значителна част от ежедневието ви. Поделете я с партньора си, говорете за нейната отвратителна, унищожителна същност.

Работете. Кажете на дъщерите си да работят. Показвайте им ежедневно снимки на Майя Плисецка, Маргарет Тачър и Бионсе. Обяснете им, че да си домакиня е унизително, безперспективно, скучно и смазващо.

Все пак, чистете по малко и редовно, за да си напомняте непрекъснато колко е вярно всичко по-горе. И за да не се излагате, разбира се.