„Колкото повече, толкова повече”, казва Мечо Пух. И въпреки тъмните кръгове под очите, работата до полунощ, ставането в ранни зори, в първата утрин на 2018 г. само един книжен плъх би разбрал нуждата да посегнеш към новата книга – нужда, по-силна от махмурлука и подпухналостта.

С над 200 издадени заглавия – 89 от които художествени и специализирани текстове на български автори, с над 60 премиери на книги от родни и чуждестранни автори в София и страната, 2017 г. се превърна в най-интензивните, натоварени, но и интересни времена, в които човек може да живее.

Лошата новина е, че книжната година свърши, добрата – че започва нова. Която обещава да е още по-цветна, що се отнася до книги.

Още в началото на 2018-та няколко хитови заглавия са напът –Еволюция на всичко от изтъкнатия британски учен и писател Мат Ридли, В дома на червея от мастъра на фентъзито Джордж Р. Р. Мартин, култовата Мъглата на Стивън Кинг.

Noblesse oblige да обърнем внимание и на предстоящите нови издания на класици като Уилям Голдинг с неговите Морски обреди, Кърт Вонегът с последния му голям роман Фокус-бокус, Кен Киси с Песента на моряка, Уилям Уортън и неговата Отбой в полунощ

и Ане Франк със Задната къща: дневникът на Ане Франк.

За онези, които си падат по-скоро по съвременните автори, добра новина е завръщането на шведската сензация Фредрик Бакман с Ние срещу вие – продължението на разбилата вече хиляди читателски сърца Бьорнстад, втората книга от поредицата за агент Смоуки Барет на всепризнатия автор на трилъри Коуди Макфейдън, романът Гоблин на впечатляващия Джош Малерман, четвъртата книга от поредицата Алена кралица на бестселъровата американска YA авторка Виктория Айвярд – Ветрове на войната и др.

Очакват се още нова книга от набиращата популярност млада британска писателка Ребека Рейзин, чийто роман Малката книжарничка край Сена завладя мигновено българския читател броени дни преди Коледа, както и третата книга от хитовата еротична поредица Хакерът на американката Мередит Уайлд.

Своята следа в годината със сигурност ще оставят и българските автори – предстои излизането на романа Оксиморон на хумориста Михаил Вешим, а преиздаването на пиесите на Георги Марков и новото издание на Аутопсия на една любов от Виктор Пасков са може би най-трепетно очакваните събития.

Някои от младите автори, които дебютираха през последните години, също ще впечатлят любителите на съвременната българска проза със следващите си творби. Победителката в конкурса на Сиела за Нов български роман през 2015 г. (с Дневният живот на нощните пеперуди) Деница Дилова ще се завърне с Безумецът от Таро, авторът на Убиец – и подгласник в първото писателско риалити у нас Ръкописът – Васил Панайотов се завръща с романа Другата, а дебютиралият през пролетта на 2017 г. Мартин Колев ще надгражда успеха си с втората част на градското фентъзи Софийски магьосници.

Като говорим за магическите жанрове – фенове, гответе се за wait for it… осъвременен превод на Размяната на Роджър Зелазни и още книги от поредицата на поляка Анджей Сапковски Вещерът, Лордът от планетата Земя от Сергей Лукяненко, Wild Cards от Джордж Р. Р. Мартин и Звездни рейнджъри на Робърт Хайнлайн.

Детството няма да е само оранжево по популярната песничка, а цветно. Или поне такова ще бъде илюстрираното от художника Дамян Дамянов издание на Призрачната гондола на Джани Родари. Тази година ще сме първокласници и в Училището за Добро и Зло от Сомен Чайнани, ще разгърнем втората книга от поредицата Малкият Българ на Неделчо Богданов, както и ще се отдадем на смели приключения с Тими Провала на Стефан Пастис, който посети страната ни в началото на лятото по време на фестивала Варна Лит 2017.

В сферата на нехудожествената литература през 2018 г. предстои да излязат повече от интригуващи четива. На български ще заблестят имената на колоси в рационалната литература като проф. Ричард Докинс и Кристофър Хичънс – с книгата му Бог не е велик. Как религията трови света. Също мемоарите на д-р Джоел Салинас, подробна биография на Владимир Путин оъ Кристина Курчаб-Радлих, документална книга за Втората световна война, както и българската Руско-турските войни на Александър Стоянов.

По всичко личи, че книжният свят през 2018 г. ще е абсолютно rock ‘n’ roll. Освен биографията на легендарния вокалист на Iron Maiden Брус Дикинсън, която ще залее книжарниците съвсем скоро, политкоректните води ще бъдат размътени от нестандартни заглавия от автори като скандалния Майло Янопулос и Рууд Гулит, издание с бизнес насоченост от боксьора Владимир Кличко, както и ново от превърналата се в мания по целия свят поредица Щастието е…. Очаквайте и още от Ориана Фалачи и Никос Казандзакис, както и редица стойностни четива в поредицата Власт и отговорност.

Но от каквито и (литературни) спорове да е разтърсена годината, важното е просто да не забравяме да (из)даваме повече. Пък другото е вятър.