Миналият месец в Оксфордския английски речник бяха добавени множество нови думи, които вероятно ще внесат досада у традиционалистите по отношение на езика. BRB, TTYL, l8r и другисъкращения, както и фрази като starter marriage и wake-up call.

Ако имаш чувството,че вече си чел това – възможно е. Оксфордският английски речник се актуализира редовно и съдържа всички нови думи досега.

В новото му издание преобладава езикът на интернет. Интересна фразата оттам е power couple, която е относително нова, въпреки че не е свързана с технологиите. Откроява се не само защото есъставена от две думи (това не е толкова рядко срещано, официалната говорителка зад речника Катрин Мартин обяснява: ”Английският често образува думи чрез съединяването им, но не винаги. Понякога можеш и да оставиш разстояние между тях. При други езици те стават много дълги, например немския”).

Това, което прави powercouple интересна фраза е, чеознаменува промяна в социалния, а не втехнологичния напредък. Въпреки че в миналото са били почитани силните и независими мъже или жени, съссигурност амбициозни двойки са съществували много преди новата придобивка вречника. Нека си припомним Сони и Шер, Ричард Бъртън и ЕлизабетТейлър, Макбет и Лейди Макбет – романтични двойки, които са успешни сами по себе си.

Първата регистрирана употреба на думата, според Оксфордскияанглийски речник, е през 1983 в Newsweek. Изречението гласи: ”Робърт и ЕлизабетДоул сепревърнаха във вашингтонска power couple”.

Макар че изречението епървата регистрирана употреба на думата, Мартин подчертава, че новата фраза можеда се е появила много преди самото ѝ регистриране. Възможно е хората саизговаряли фразата или да са я изписвали, но тя да не е станала публично достояние. Всъщност,Мартин смята, че примерът с Newsweekсочи, че думата е била възприета по това време. Ако думата power couple носи определен смисъл за читателите, тогава те вероятно сазапознати със значението ѝ.

Една от теориите е, чедумата произхожда от спорове на привърженици на серийните мелодрами ипо-точно двойкатаот General Hospital – Люк и Лора Спенсър. Фразата за силна двойка по-скоро идва от способността на Лора да се събудиот комата, да се върне от света на мъртвите.

Изследване на Гугълпоказва, че фразата powercouple отбелязва увеличение в употребата през 2015, като надминава друга фраза, която в многоотношения е антитеза – alpha male. Двете не са свързани пряко,но мачизмът и равенството се противопоставят. Засегаобаче равенството побеждава.

Повишената употреба на думата се наблюдава по целия свят, не само в англоговорящите САЩ и Великобритания, но и в Бразилия и Индия, където се използва в риалити шоутата. Там известни двойки живеятзаедно в къща, като се състезават да покажат коя връзка е най-издръжлива.

Huffington Post India пише: „Участниците трябва да изпълняват различни задачи, които да тестват тяхната смелост, както и връзката им. Трябва да разчитат науменията на партньорите, за да успеят.”

Фразата power couple би могла да означава и браки независимост – две идеи противостоящи една на друга, съжителстващи в хармония.