Точно една книга е предопределила съдбата на шефа на Xiaomi, съответно и е причина за раждането на компанията.

През 1987 година Лей Джун – тогава студент във факултета за компютърни науки при университета Wuhan – открива страстта си посредством книгата  Fire in the Valley: The Making of the Personal Computer.

(Photo by Lintao Zhang/Getty Images)

Публикувана през 1984 година, тя разказва за произхода на персоналния компютър, фокусирана е към Apple и Microsoft, включвайки истории като тази как Стив Джобс и Стив Возниак откриват компанията си на първи април, денят на лъжата; как представят Apple I на среща на клуба на компютърните самодейци и правят 50 персонални компютъра за 30 дни, готови за първата си поръчка. Филмът Пиратите от Силициевата долина е именно по книгата на Пол Фрайбъргър и Майкъл Суейн.

(Photo by VCG/VCG via Getty Images)

По-късно вече в своята книга, описваща кариерата му, Лей Джун споделя, че именно историите описани от двамата автори са го мотивирали за постигане на мечтата си. През последната година в колежа, той основава първата си компания, за производство на чипове, които улесняват обработката на данни на китайски. Бизнес-начинанието се проваля, защото пазарът разполага с подобни продукти на компаниите Lenovo и Kingsoft. На последната Лей става изпълнителен директор по-късно.

“По това време считах, че Джобс и Гейтс са били успешни веднага след излизане от училище, та защо и аз да не бъда? Само мисълта за това кара кръвта ми да се ускорява и ми се завива свят. Поглеждайки назад във времето сега го намирам за странно, защото ние практически при създаването на компанията никога не сме дискутирали неща като кой ще инвестира, как да отворим банкова сметка, или как да направим пари?” споделя Лей.

(Photo by VCG/VCG via Getty Images)

Xiaomi става публична компания посредством стратегия, която по много начини е противоположна на тази на Apple. Например, продавайки продуктите си на достъпа цена, първокласно качество, за да достигне до възможно най-много хора.

Днес почти всеки, който се интересува от технологии, знае името Xiaomi (според Хюго Бара произношението е Шаоуми, а оригиналното произношение на китайски е Сяоми). В радиоклиповете по Дарик това може да се чуе най-добре, както и в няколко страхотни клипчета в YouTube. Компанията Xiaomi е основана през 2010 и се цели в един пазар, за който много анализатори ще кажат, че е пренаселен – този на смартфоните. Кой би предположил, че днес компанията е на първо място в Китай, където пазарната ситуация е още по-конкурентна.

Разказваме историята за Лей Джун и книгите, защото днес все по-често наричат оприличават основателя на Xiaomi като “китайският Стив Джобс”.

Когато за първи път се сдобихме с телефон на Xiaomi в главните квартири на egoist.bg, впечатление ни направи отдадеността на феновете да помагат, сътрудничат на компанията. От компанията непрекъснато комуникират с феновете, обменят данни, вслушват се в техните препоръки.

Оранжевият петък е едно от събитията, които се правят от компанията за феновете. Въпросният петък дава възможност на феновете да дадат обратна връзка за актуализацията на софтуера MIUI. След закупуване на мобилен телефон Xiaomi, потребителите могат да станат част от активна общност, където да изразят мнението си и да дадат обратна информация за актуализациите на продуктите. Принципно, така наречената “обратна връзка” е нещо, което мнозина потребители подлагат на съмнение, но при Xiaomi не е така. Обратната връзка реално подпомага подобряването на продуктите.

Orange Friday не само помага на феновете и подхранва страстта към марката, но и помага на продукта да се подобри, за да отговори по-добре на нуждите на клиентите. Клиентите, които са доволни от взаимодействието си с марката, вероятно ще споделят положителния си опит с другите и ще помогнат за изграждането на добра репутация на марката.