Направи ли си новогодишните обещания, за 2019-та? Онези, които ще те направят по-добра версия на теб самия/ самата? Нещо тип: спирам да пуша, свалям Х килограма, пътуване до У и т.н. Или си по-скоро от онези: промяна? – само абсолютно необходимото! Така де, кой харесва кльощави трезвеници?

И все пак, убедени в липсата на абсолютното (съвършенство, например) и за да търпим развитие, противопоставяйки се на потопа комерс (характеризира се с това, че удавниците умират само духовно и са силно пристрастени към комерсиалното), сме подбрали нещо мотивиращо, смислено, копирано в 144 държави след създаването си и най-вече преминало през изпитанията на времето, за теб. Нещо в помощ на ценностите и запазване на добродетелите. Става въпрос за Наградата на Херцога, на Единбург и по-точно не самата такава, а признаците, които отличават заслужилите я.

През 1956 г. Принц Филип (97), Херцог на Единбург обявява награда за юноши и младежи, за самоусъвършенстване по модела на немския възпитател и педагог Кърт Хан (1886 – 1974 г.), или неговите т. нар. Шест упадъчни стъпки на съвременната младеж:

Липса на Движение, поради съвременните методи за предвижване;

Липса на Инициативност и Предприемачество, поради широко разпространената болест на “зрителя”;

Липса на Памет и Въображение, поради объркващото постоянно неспокойство на модерния свят;

Липса на Умения и Грижа, поради отслабените традиции на занаята;

Липса на Самодисциплина, поради постоянното наличие и достъпност на стимуланти и успокоителни;

Липса на Състрадание, поради забързаните темпове, определящи съвременния живот или както го определя Уилиям Темпъл: “духовна смърт”

Хан дава и своите антидоти за справяне с упадъка:

Тренировки развиващи физиката – да се усъвършенства физическата форма и по този начин, да се тренира дисциплина и решителност на ума, чрез тялото;

Пътуване – по море или суша, за ангажиране в дълги и предизвикателни задачи, за издържливост;

Проекти – включващи занаятчийство и умения за създаване с ръцете си;

Служене с цел помощ в спасение.

А, за целите на наградата във Великобритания, необходимите условия за участие са изброени по следния начин:

Доброволческа дейност: услуги и дейност в помощ на отделни индивиди или общност от такива;

Физическа дейност: подобряване постижения в сферата на спорта, танците или добрата физическа форма;

Умения: развиване на практически и социални умения, както и лични интереси;

Експедиция: планиране, трениране за и изпълняване на авантюристично пътешествие в Обединеното кралство или извън неговата територия;

За упътилите се към златна награда има още една част:

Жилищна, която включва пребиваване или работа далеч от дома за 5 дни или задължителна споделена активност.

Не забравяй, че става въпрос за подрастващи и последното условие е практически първо излизане от дома с цел служба другиму. И да, доста съвременно звучат. Възпитателната философия на Хан е известна и систематизирана повече от век, прилагана доброволно за стимул при развитието на деца в 145 държави.

Тя се основава на уважението на Кърт Хан към младите, за които той вярва, че притежават вродено благоприличие и чувство за морал, но стават жертва на корумпираното общество с напредване на възрастта. Според него образованието би могло да предотврати тази масова тенденция, ако на учениците им бъде давана възможността да бъдат водачи и видят резултатите от собствените си действия. Това е една от причините той да се фокусира върху дейност сред природата. В основата са моралните ценности: загриженост и състрадание към другите, желание за поемане на отговорност, загриженост и упоритост в преследване на истината. Наказание от всякакъв вид се разглежда като последна мярка.

Сега знаеш. Никога не е твърде късно…

За една по-добра 2019-та година!