В комерсиалните времена, в което живеем, гледаме на подаръците по-скоро като практичен бизнес. Впсихологически план, обаче нещата не са толкова прости. Т. нар. “критиченинцидент” е стресът, причинен от травматично събитие. Д-р Карън Пайн,професор по психология в Хертфордшир и автор на изследването Психологията при размяна на подаръците, казва: “Попитахмехората за примери за “критични инциденти “. Оказа се, че чувството,че не си подарил и не си получил правилния подарък предизвиква точно такъвстрес.”

Според констатациите на нейното изследване, което се допитвадо опита на около 700 мъже и жени, често срещани реакции към лошите подаръцивключват невербални знаци като пресилена усмивка, или прибиране на кофтиподаръка обратно в опаковъчната хартия, или поставянето му извън полезрението.Думите: “Надявам се, че не си се охарчил твърде много за това”, въобщене са от любезност. И може би, най-лошото от всичко, е ужасният подарък да сеповтори и на следващата година.

За да предотвратиш такъв погром, д-р Пайн сподели пред Mr. Porter тритенай-важни неща, които да имаш предвид, когато правиш коледния шопинг.

Уместност

“Винаги се стреми да поднесеш подаръка си споредподходящото ниво на интимност”, казва д-р Пайн. Например, не би билоуместно да дадеш на своя колега бельо, или обратното. Най-общо казано, всичко,което краси тялото или е символ на романтичната любов е хубаво да се избягва,когато става дума за колеги и приятели – това включва аромати, бижута, бельо идрехи. “Внимавай да не престъпваш границите на отношенията”, предупреждавад-р Пайн. “Би било повече от странно да дадеш нещо много лично на шефа си,отколкото на твоя приятел или приятелка.”

Познаване

“Хубавият подарък винаги трябва да носи някакъв общсмисъл. Трябва да покаже някакво разбиране на другия човек и неговите нужди. Товае сигнал в отношенията, сякаш искаш да кажеш: “Аз знам нещо за теб. Знам,че това ще ти хареса.” Помисли за твоя приятел/роднина/колега – какво тисподели последно, какъв е неговият вкус, какво предпочита? Когато се вслушваме востаналите няма как подаръкът ни да е лишен от смисъл.

Усилие

Ценим подаръците, когато знаем какви усилия са стрували наподаряващия, особено в интимните отношения. Колко грижовност, внимание и времему е отнело, за да те зарадва. Ето защо никога не трябва да купуваш наприятелката си небрежно подбран букет цветя. Вместо това, д-р Пайн препоръчвада разбереш какви са любимите й цветята или поне цветовете и ароматите, коитохаресва. Не си заслужава да поднасяш излишно скъп букет, ако не ти прилича нанея.

ПРИМЕРНИ СЦЕНАРИИ:

С колеги и работници

“Най-добре е да играеш на сигурно”, казва д-р Пайн.Избягвай пасивно-агресивните подаръци като часовник за някой, който винагизакъснява или органайзер за случаен колега. Поднеси нещо приятно,луксозно и неутрално по отношение на интимността, като например бутилка виноили кутия с хубави бонбони.

С любими хора и партньори

Според професора по психология Адриан Фюрнам необвързанитемъже често гледат да представят любовната игра като “фискална”. Скъпитеподаръци, дадени в началото на връзката може да се разглеждат като сексуалниподкупи, докато по-евтините подаръци поднесени на по-късен етап демонстрират самодоволство. Според д-р Пайн: “В началото на взаимоотношениятае малко по-ясно дали трябва да се купи подарък или не. Опасността идва, когатотрябва да се говори за това накъде върви връзката ви.”

С децата

Изкушението на Коледа е децата да получат всичко, коетопоискат. За д-р Пайн обаче този празничен сезон е също шанс да научим децата дамислят за другите: “Важно е те да разберат, че Коледа не е само заполучаване на подаръци. Вземи ги с теб, когато подбираш подарък за баба или гивключи в празничното готвене. Когато възрастните купуват всички желани подаръцидецата са от потърпевшата страна, защото не научават за стойността на размянатана щастие с други хора.”