Ако една снимка може да каже 1000 думи, то един букет може да разкаже цял роман (например Отнесени от вихъра). Аранжирай букет, импровизирай смело и съвсем скоро ще си нейният рицар, погледът ѝ ще стане мек и благ, а с настъпването на нощта… (тук вече можем да сменим романа с 50 нюанса сиво).

Пролетта е на прага и разнообразието от цветя става все по-голямо, а и има нелош повод – 8 март е световен ден на жената (не се заблуждавай, че само баба ти му се радва).

Извеждаме няколко бързи правила, с които да подбереш букет за съпруга/гадже/колежка и да завършиш деня под завивките ѝ, доволно усмихнат.    

 

НЕ БЪДИ СКРЪНДЗА

Хубавите цветя, Сър, обикновено идват и с хубава цена. Разбирай висока. Точно от цветя никога не пести (и от обувки, впрочем). Не търси евтини варианти – от съмнителни гаражчета и квартални бакалии. Довери се на добър цветарски магазин. В него работят професионалисти, които ще ти гарантират успех. Помни – гаф с букет може да има по-големи негативи, отколкото предполагаш.

 

РАЗБЕРИ КАКВО ХАРЕСВА

Всяка жена имам специфични предпочитания към цветята.

Едни харесва, други откровено мрази. Най-често това е свързано с неприятни спомени, разочарования (виж горната точка) и суеверни тълкования.

Разбери какво НЕ харесва и го зачеркни завинаги. След това се отпусни и импровизирай смело с останалите варианти.

 

 

 

НЕ БЪРЗАЙ

Отдели си време да създадеш най-добрия букет. Нека да си личи, че е изработен специално ЗА НЕЯ.

Възползвай се от помощта на флористите в магазина – разкажи им за дамата, нейните вкусове (обича/мрази) и посланието, което искаш да предадеш.

Ако отношенията ви са по-сериозни можеш да вплетеш и твой стил в букета (ние, писачите, например, подаряваме букети опаковани в хартия – имитация на вестник) или някакво ваше тайно намигване.

 

 

 

АРАНЖИРАЙ

Ако си абсолютно начинаещ – просто се довери на хората в магазина за цялостната визия на букета. От теб се иска само да им подскажеш базов вид цвете (точка втора), около което да се завърти всичко.

Рано или късно ще станеш вещ в занаята, но и тогава не бъди твърде смел и самоуверен. Консултирай се с флориста за цветовите съчетания, зеленината, опаковката.

Понякога малкото е много, понякога точно обратното.

 

 

 

 

 

 

НАПРАВИ ГО НЕЗАБРАВИМ

Не става дума само за картичка, на която да изпишеш собствено стихче/хайку/коан. Всяко цвете си има своя символика, послание, легенда, история и какво ли не. Разцъкай смартфона си докато чакаш приготвянето на букета (точка трета) и събери нужната информация (трик: съчетай посланието с празника и напиши нещо в този дух).

И никога не забравяй – цветята на празници са задължителни, но най-запомнящи са изненадващите букети.

Магазин New Garden е ТУК, както и на ул. Севастократор Калоян 63 (бутик Бояна; тел: 0897818032) и на бул. България 55 (бутик Билла; тел: 897818025).