В света на съвременната музикална сцена, където граници и жанрове се сливат в хармонична симфония, едно трио се отличава със своя уникален звук и неповторим стил. Срещата с тях е като да се потопиш в пленителен музикален разказ, който се разгръща пред слушателя като магичен свят. Това са украинските музиканти от Показ Трио – трима артисти, чието творчество пресъздава музикални пътешествия, вдъхновени от джаза, европейската фолклорна музика и електронната музика. Tриото поставя началото на новата вълна в съвременния джаз в Украйна.

Показ Трио, Снимка: Личен архив

Показ Трио е създадено през 2016 в Одеса от Андрей Показ, класически пианист и композитор от семейство с дълга музикална история. Към Андрей се присъединяват неговите приятели, басистът Игор Осипов и барабанистът Олександър Поляков. Те имат новаторски подход към всичко, което правят, но винаги са стъпили на достиженията в музиката и нейното минало.

И все пак, зад този вълшебен музикален свят се крие нещо по-дълбоко и лично. Войната в Украйна промени облика на държавата и обикновения живот на хората. В този разговор Андрей Показ споделя за ситуацията в родината си и това как изкуството се превръща в катарзис. Как музиката има силата да изрази мощни емоции и преживяния по време на трудни времена.

Андрей Показ, Снимка: Личен архив

Музиката ви често разказва истории. Как създавате тази уникална атмосфера, в която слушателите стават съавтори на вашите музикални пътешествия?

Първо и преди всичко, вярвам, че музиката е най-съвършеният език във Вселената. Затова просто започваме да разказваме история, която всеки слушател възприема през своя собствен мироглед и според представите си за изкуството.

Как се чувствате като представители на съвременния украински джаз на международната сцена?

Изпълненията на триото винаги са удоволствие за мен, независимо дали са в Украйна или зад граница. Това е голяма отговорност и винаги предизвикателство, в което целта е да се срещаме и вдъхновяваме нашите слушатели.

Какво ви вдъхновява да създавате музика и как се изразявате чрез нея в това необичайно и предизвикателно време на война и несигурност?

Може да се вдъхновяваме от всичко около нас, трябва просто да обичаме живота. Именно това ми дава сила да се противопоставя на мрачните мисли.

Как настоящата война и политическа обстановка в Украйна влияят на творческия ви процес?

Всичко в Украйна стана много трудно в редица аспекти, най-вече морални. Професионално е почти невъзможно да се реализираш като артист. Постоянният стрес влияе на съня и общото физическо състояние. Но се радвам, че отново имам музика в душата си, защото почти цяла година бях празен и това наистина ме плаши.

Имате много почитатели в Украйна. Каква роля играе изкуството и музиката във вашата страна по време на трудни периоди като войната?

Хората искат да се откъснат от ужасната реалност, дори за няколко минути, така че, разбира се, изкуството спасява. Съвестта не винаги позволява да отидеш и да се “забавляваш”, а културните събития са много ограничени, особено в Одеса.

Как комуникирате с публиката си и какви реакции търсите от нея, когато сте на сцената?

Възможно е да се каже, че много често хората идват да слушат “джаз”, но вместо това получават нещо изключително неочаквано.

Били ли сте друг път в България, какво очаквате от Bansko Jazz Fest?

Идвал съм в България няколко пъти и изключително много ми харесва природата. Досега не съм имал възможност да свиря пред българска публика. Затова по време на Bansko Jazz Fest очаквам топла и искрена атмосфера, както и интересна музикална комуникация с публиката! От наша страна ще покажем нашия поглед към външния свят. Всеки слушател ще открие нещо лично в тази музика, единствено  трябва да отвори душата и сетивата си.

Какво послание бихте искали да отправите към читателите на Egoist.bg?

Живейте в настоящето, бъдете търсачи на емоции, сбъдвайте мечти, създавайте нови. Животът е променлив и понякога не всичко се развива по план, затова не губете време и бъдете щастливи.