Особено за някоииндустрии, дронът е и ще става все по-полезен. В последните години той привлечевниманието на бизнеса, а и на частните потребители, поради непрекъснатата муупотреба в различните конфликти по света. Доскоро запазена марка за военните,днес безпилотният летателен апарат (БЛА) е доказано успешен в много, многодруги комерсиални сфери. Компаниите тепърва започват да надушват потенциала му,опитвайки да го включат в различни начинания, от засяване на семена доразнасяне на пица.

БЛА технологиите се усъвършенстватзначително в последните години, не само като хардуер и софтуер. Заедно с това в международен мащаб се появиха наредбиза ползването им, както и инвестиционнаподкрепа, което всъщност даде на дроноветемного по-търговски вид и широко приложение. PwC е осъществил анализ на разходите на бизнеса за труд и услуги, коитобиха могли да се заменят с дронове. Техниятанализ установява, чебезпилотните апарати могат да спестят невероятните 127 милиарда щатски долара годишно наиндустриите в целия свят.

Инфраструктурният сектор, споредизследването на PwC, иманай-добри перспективи за интегриранена дронове в работата си, като това би трябвало да спести на тази сферанад 45 млрд долара. Пилотираните самолети вече са силно използвани вселското стопанство, така че не е изненадващо, че този сектор също има потенциал да спестява от употребата надронове – около 32 млрд долара. Транспортът е секторът, класиран на трето място сред индустриите, които ще сеоблагодетелстват най-много, интегрирайки БЛА технологии. Общата прогнозирана стойност е 13 млрд. долара, според PwC.

Как дроноветесе вмъкнаха в индустриите и какви са предстоящите планове за тях? 

Някои отнай-големите инфраструктурни и строителни проекти в Европа вече ги използват завъздушно заснемане, като безпилотните апарати започват да образуватжизненоважен компонент в плановете на архитекти и строители, за изграждане иподобряване на мащабни проекти. Бъдещето на строителството ще се съсредоточиглавно върху осигуряване на енергия, ефективност и запазване, като снимките ивъздушните данни, получени от дрона се препращат към строителния екип. Заедносъс софтуер, данните осигуряват термални изображения и предлагат на строителитеразлични начини за подобряване и оптимизиране на набелязаните райони къммаксимална енергийна ефективност.

В земеделието,например, ще става все по-решаващо работата да се оптимизира така, че да сепроизвежда достатъчно за непрекъснато увеличаващото се население, на възможнонай-ниска цена. С включването на дроновете, земеделците вече могат да следяткак се развиват културите им, какви са нивата на поливане, на място ли саоградите, да видят навреме, ако част от посевите боледуват и съответно да използватточното количество пестициди, без разхищения. С две думи, много по-голямаефективност на много по-ниска цена. Интересно е да споменем, че дори у насизползването на дронове вече навлезе в аграрния сектор. Да, учудващо, но сме вкрак с технологиите. Фирма Агро ДТ ООД е една от първите земеделски фирми,която не само е видяла ползите от безпилотните самолети и дронове, но от 2015г. насам е представител на лидерите в Америка – Пресижън Хоук. С дроновете,които притежава, компанията вече облита всички обработвани от нея ниви, а иработи над тестови проекти с големи фирми в другите индустрии. Безпилотните имапарати служат както за обща картина на дадената нива, тоест да видят къде имапроблемни участъци, но и чрез софтуера и алгоритмите наблюдават височината иразстоянията между поникнали растения, със специална карта следят покълванетоим и много други ключови показатели.

Все пак, неочаквай използването на дронове в земеделието съвсем скоро да доведе и до по-евтини плодове и зеленчуципо рафтовете в супермаркетите. Вмомента печалбата на фермерите е плътно изцедена и всички спестени разходи най-вероятно ще бъдат усвоени отсамите земеделски производители, или добавени към печалбата на по-големите супермаркети. Такаили иначе, това използване на безпилотни самолети ще направи труда на земеделците доста по-лек, а това отваряпространства за развитие вдруги физически натоварващи професии.

При положение,че дроновете така умело следят какво се случва под и около тях, нормално есилите на реда също да се насочат в посока използването им. Може би не е далечвремето, когато крадец на улицата ще побегне с портфейла ти, а след него щеполети дрон, проследил изкъсо престъплението. В момента полицейските дроновенаблюдават трафика, както и активността в определени проблемни райони, помагатпри бедствия и спасителни акции. Все пак, не са разгърнали целия си потенциал,защото за това са нужни инвестиции за обучението на полицейския персонал. Товастава ясно, след като преди години полицейското управление на Мърсисайд губидрон за 13 000 паунда в реката – поради кофти управление и лоши метеорологичниусловия.

Споменавайкиметеорологичните условия, тук идва ред на още едно предназначение на дрона. Тойби бил особено необходим след падането на лавина, когато да локализиразатрупаните след нея и техните жизнени показатели. Появата и работата муспокойно могат да спестят едно малко богатство, защото няма да е нужнопращането на хеликоптер. БЛА технологиите могат да се използват също толковауспешно при жертви на земетресения и други бедствия, а и за доставката наваксини до места, където за човек е трудно да стигне. Същото важи и запренасянето на животоспасяващ дефибрилатор до труднодостъпни зони. В бъдеще сеочаква малки компактни дронове да помагат и на хора с алцхаймер или аутизъм, даги намират при нужда и да ги водят при семействата им.

Със своитефункции за запис във висока резолюция, дроновете са предпочитани от пазара нанедвижими имоти. Записват се кадри на луксозни жилища, отвътре и отвън, заувеличаване на продажбите на брокерите. Преди да се усетите, виртуално ще серазхождате из новата си къща, хотелска стая или апартамент на Airbnb от уюта насобствения си смартфон. Продажбите и маркетингът, обаче, далеч не саединствените, разчитащи на дроновете в недвижимите имоти. С много простинастройки, инспекторите могат да оценят структурата, увреждане или проблемниместа в даден имот, така че да се осигури експертиза, без реално човек да правиоглед на място.

С подобни технологии, мениджърите на нов проект могат да следят развитието настроежа, докато картографският софтуер пък създава 3D визуализации на придобитаземя, с които да работят проектанти и архитекти.

Щом дроноветевършат толкова много за бизнеса, защо да не ги виждаме и в ежедневието си? 

Ами,ще ги виждаме. Верига ресторанти в Сингапур вече е започнала да експериментирас дронове сервитьори, оставяйки персоналът да подобрява обслужването наклиентите като цяло. От друга страна, изследователската и развойна дейност наAmazon се фокусира върху усъвършенстване на алгоритмите и софтуера на най-новияим „куриер“ Amazon Prime Air,така че да се решат казуси като загуба на сигнала, ято птици, дървета, сгради,хвърлени камъни, хвърчила, куршуми, други дронове. В резултат, Amazon обещава доставки за под 30 минути!

Компанията иманамерение да използва част от въздушното пространство между 200 и 500 фута.Логично е, че други компании също ще бъдат съсредоточени върху същия коридор,като същевременно се поддържа максимално ниво на безопасност, особено наднаселените места. Като махнем превозните средства за доставка от пътя, това щедоведе до облекчаване на задръстванията, замърсяването от вредните емисии, а ище намали вбесените заради трафика хора. На Amazon сега остава да се пребори с въздушните регулации ис възможната кражба на дроновете ѝ – говори се, че един такъв безпилотен куриерструва на компанията над 30 000 долара. Не е далеч времето, когато деца (и не само) спрашки или мрежи ще тръгнат на лов за дрон, доставящ пица, вместо за покемони.

Въпреки че предмного от индустриите и компаниите в световен мащаб стои въпросът с регулациитена въздушното пространство, у нас този казус е все още неясен. Според Главнадирекция Гражданска въздухоплавателна администрация (ГД ГВА) към момента няма специална нормативна база за полетите на БЛА въввъздушното пространство на страната. Има създадена работна група със задачаразработване на такава, но реалнирегулации липсват. Към момента разрешение за използване на дронове седава от ГД ГВА, след оценка на параметритена апаратите, възможностите за управление, време и район на опериране,експлоатиращ състав.

В обобщение,примерите по-горе са само част от възможностите за включване на дроновете вбизнеса и всекидневния ни живот. Както в случая с появата на интернет, никой небеше сигурен как ще се развие тази технология и в какви мащаби ще се използва.Кой е вярвал, че ще споделяме манджите си в инстаграм и ще ходим на фризьор с харесани в Pinterestпрически. Същото се отнася иза безпилотните летателниапарати. Сигурно е, че ще се интегриратвсе повече в живота ни и е ясно, че ще ни изненадат с някои от употребите си.След като GoPro представисвоя дрон Karma, сме и еднакрачка по-близо до това всеки да притежава дрон вкъщи. За заснемането накрасиви пейзажи и видео, като домашен любимец или дори прислуга, използванетона негово величество дронът ще зависи само от креативността на собственика му.