Този месец се говори пак за Хемингуей. Като всеки месец, впрочем. Първо дойде новината, че един от петте разказа, за които приживе Хемингуей помоли да бъдат публикувани едва след смъртта му, ще види бял свят в новия брой на американското списание Strand. Късият разказ се нарича “A Room on the Garden Side”, написан е през 1956 година, а действието се развива в любимия на Хемингуей хотел Ritz в Париж. Разказът е част от серия творби, които Хемингуей настоява да бъдат публикувани едва след смъртта му. Ред причини, някои свързани с авторски права, други с какво ли не (някои дори подозират и финансови причини, но такива винаги ще има).

Корицата на списание Strand с разказа на Хемингуей

Самата 1956 година, когато Хемингуей пише разказа, е трудна в живота му. Издателят му Чарлз Скрибнър разказва, че това е период, в който Ърнест се страхувал, че ще убие някого или ще посегне на себе си. Каквото и да се е случвало в главата на писателя, той остава влюбен в хотел Риц в Париж, което ще откриете и в самия разказ. Хемингуей неведнъж е казвал, че обича хотела, а понякога е стигал и по-далеч: “Когато сънувам за живот след смъртта, действието винаги се случва в хотел Риц в Париж.” Има защо.

Тези дни се появи и друга история, свързана с Ърнест Хемингуей, този път засягаща кубинския му период, но един хотел пак неусетно се превръща в главен герой.

Самият Хемингуей е част от кубинския фолклор, а една от легендите твърди, че докато е живял от време на време през 30-те години в Куба, преди да се установи там през 1939 година, всяка сутрин е спазвал железен режим – става и започва да пише. По онова време е плащал долар и половина за нощувка в хотел Ambos Mundos, но мнозина от приятелите му често го притеснявали – тропали на вратата, търсили го, прекъсвали творческия процес. Все пак – в Хавана освежителните напитки може да се консумират и от сутринта, а тогава Хемингуей работил. Тогава Хемингуей измислил хитра схема – наел стая под друго име в близкия хотел Sevilla. Там написал части от “Сбогом на оръжията”, да не говорим, че точно този хотел присъства и в творчеството на Греъм Грийн.

Хотел Sevilla съществува и днес. Тъй че – при планиране на хаванско бягство, не забравяйте да го посетите.