Иновативна лаборатория за представяне и тестване на интелигентни решения в реална среда отвори врати днес в София. VIVACOM TECH HALL от Vivacom e хай-тек пространство снабдено с покритие на високо скоростните мобилни и фиксирани мрежи като 4.5G, Fiber Net, LoRa, NB Iot. Мобилният оператор ще предостави достъп до тези технологии там на различни start-up компании, предприемачи, бизнес партньори или научни екипи, разработващи смарт решения за да ги тестват в реални условия. Очаква се това да е и първото място в София, където ще стартира 5G мрежата на телекома.

Лабораторията се намира в бившата сграда на Български пощи в софийския квартал “Младост” 1. Ключов инфраструктурен обект на телекома, където се тестват всички мрежи, оборудване и технологии, преди да влязат в масова употреба. VIVACOM TECH HALL е и следващата стъпка на компанията, свързана с инициативата за дигитализация на образованието – „Образование 4.0“, като бъдещ домакин на различни обучения.

По време на представянето на технологичната лаборатория бяха демонстрирани smart услуги, които телекомът предоставя на своите клиенти – . видеонаблюдение, умно паркиране, измерване на качеството на въздуха, дистанционно отчитане на потребеното електричество и вода, умно сметосъбиране и умно селско стопанство. Всички базирани на LoRa мрежата за свързване на много на брой устройства. Същата е една от възможните технологии в основата на Интернет на нещата, която VIVACOM единствен от българските оператори изгражда и предоставя на клиентите си.

Следващата стъпка, която коренно ще промени начина ни на живот е 5G. Ние сме готови за нея – технологията е налична. Сега идва ред на държавата – да разпредели необходимия честотен спектър между желаещите оператори и да ни съдейства в максимална степен в етапа на изграждане на инфраструктурата. Със сегашния режим за смяна на оборудването, подготовката за масово пускане на 5G може да отнеме до 2 години.“, обясни г-н Златков.

Пълното видео с представянето на VIVACOM TECH HALL виж по-долу.

Новата технологична лаборатория VIVACOM Tech Hall

Технологиите като настояще – така откриваме днешното събитие на Vivacom, в което иновациите и умните решения намират своя дом в новата технологична лаборатория VIVACOM Tech Hall.

Публикувахте от Vivacom в Сряда, 3 април 2019 г.