Бяхме на тийм билдинг с колектива и падахме в ръцете на колеги, и построихме страхотни неща от сламки, хартия и пластилин, и сега сме си толкова гъсти, че вода не може да мине помежду ни и сме баси екипът!

Това никой никога не го е казвал, ама никога. 

Тийм билдингите – такива, каквито ги познаваме – са неловки банкети, на които в най-добрия случай можеш да попиеш повече, полюбиш тайно, поспиш по-дълго и да си се прибереш все така несплотен с колектива. Не че има нещо лошо в алкохола, любовта и следобедния сън, напротив – няма нищо по-хубаво. Ама ако се търси и някакво сплотяване в цялата работа, добре е ейчарките, тези корпоративни ТРЗ_и_личен_състав хетери, да помислят за друг тип активности – такива, които наистина сближават хората.

Примерно:

Какво: Лов на бежанци
Къде: Граничен район
 

Практически това е пейнтбол със свински опашки, който стимулира вътрешния ти Динко и разговорния ти английски – го бак ту търки имидятли, ю ноу. Градиш екип, но и пазиш държавна територия – сплотяването е неизбежно. 

Какво: Варене на лютеница
Къде: Краен квартал
 

Сървайвър? Фермата? Марш обратно у мамини, лигльовци. Съвършената инициация изисква да стигнеш до краен квартал, да стъкнеш огън зад произволна панелка, да свариш три касетки домашна едросмляна и да си тръгнеш невредим с нея. Това е кървав спорт и лично Ван Дам ще ви го потвърди, щото когато през 2011 г. се напи в Люлин, местните го биха на канадска и му откраднаха часовника. Освен безспорно мъжество, в цялата работа има и момент на национална гордост. Макар и без официален статут на държавен символ, лютеницата безспорно е такъв. Не вярваш? Представи си лютеница Кючече до лютеница Хорцето на рафта в магазина. Сега си представи Магдалена Ташева. Сплотяването е неизбежно. 

Какво: Варене на ракия
Къде: Където и да е 

Това не е тийм билдинг, това е орден. На фона на Ордена на варилите ракия заедно илюминатите, и масоните са читалищни кръжоци за художествена самодейност, в които всеки е готов по всяко време да върне куклите и да си поиска парцалките. Сплотяването е кармично и продължава поне няколко поколения, а казанът е малък Вегас – мечтите се сбъдват, но и каквото се случи в казана, остава в казана, така че това никога не съм го казвал. 
Ама никога.