КВ: Какво е Instagram за младите фотографи? Възможност за изява или море от милиарди фотографии, където се загубваш?

Гергана Мудова – Гати: Instagram е бързообортна платформа, която те информира като меню в ресторант – днес има това и това, но не може да бъде водеща част за успеха и професионалното развитие. Дава ти бърза визуална справка, чрез която евентуално да харесаш някой и впоследствие да го проучиш по-внимателно.

Що се касае до младите – образоването ще им даде професионален поглед, който ще ги води през морето от информация, в противен случай ще се изгубят. Да пуснеш просто снимки и да мислиш, че ще станеш Instagram-звезда е утопия. Хората с много последователи са професионалисти, които притежават добра техника, стил, стратегическо мислене и дигитални умения в социалните медии. На огромен успех в Instagram се радват главно фотографи, които снимат street, sports, outdoor adventure, nature photography като @stevemccurryofficial – 2.5m последователи, @jimmy_chin – 2m последователи, @dguttenfelder – 1.1m последователи.

Едни от големите Instagram звезди, които зарязват корпоративния бизнес и се отдават на страстта си към фотографията са @arnold_daniel с 200k последователи, @misshattan – 417k последователи, @chrisburkard – 3.2m последователи, @thiswildidea – 1.2m последователи. Даниел Арно (@arnold_daniel) печели по $15,000 на ден продавайки снимки от Instagram feed-а си.

В България имеме един много красноречив пример в лицето на Иван Богданов @finfilm със 70.1 последователи. Той е аниматор по професия, с изключителни компютърни умения.

Това са имената, които бих препоръчала да се следват.

КВ: Това, че всеки снима, че камерите на мобилните телефони стават изключително добри, какво бъдеще вещае за професионалните фотографи?

Гати: Тази професия е много технологична. Професионалните фотографи владеят до съвършенство използването на светлината, камерата, обективите и всичката останала техника, която е доста и върви с нея. Имат добри компютърни умения, имат характерен стил и най-вече, техните професионални качества не зависят от най-новите филтри, инсталирани на телефона. Не случайно „копчето“, което трябва да натиснеш, за да направиш снимка, се нарича спусък (trigger) като при оръжията. Да снимаш с телефон е като да стреляш с воден пистолет.

КВ: За какво не би използвала социалните мрежи?

Гати: Те са едновременно полезни, развлекателни, но и изключително опасни. Всички са наясно с използването на личните данните, но едно е да бъдат използвани за статистически проучвания, съвсем друго е когато се използват лично против теб. Собствените ти снимки, статуси, видеа – всичко това може да се обърне и да те удави. Много внимавам какво пиша, предпочитам да не споделям личното си мнение публично. Действията са по-важни, думите могат да бъдат извадени от контекста и да бъдат използвани срещу теб самия.

КВ: Как социалните мрежи помагат най-много на работата ти?

Гати: Използвам ги, за да таргетирам изложбите си, позовавайки се на елементарни правила в дигиталния маркетинг. Смятам, че е по-важно какъв продукт таргетираш, ако той е некачествен, няма да успееш колкото и пари да наливаш в реклама.

КВ: Как възприемаш това, че всеки може да критикува работата, идеите на другите, при това мигновено, чрез социалните мрежи?

Гати: Аз не съм човек, който се влияе от чуждото мнение и по същия начин не се замислям и върху критиката в социалните мрежи. Дали някой ще коментира зад гърба ти или ще го каже пред всички в мрежата, виж това е една интересна гледна точка. Има вероятност да се окаже, че е по-добре да се коментира онлайн, да кажем градивна критика, хаха. Идеите са във въздуха, мислим, че сме измислили нещо гениално, а истината е че всички имаме подобни идеи, защото черпим от еднакви източници. Важното е кой ги осъществява, в него е авторството.

 

 

***
„СИЛATA НА МЛАДИТЕ ХОРА В ЕВРОПА: И ТИ СИ АВТОР! МОЖЕШ ДА СПЕЧЕЛИШ ОТ ТОВА!”

„Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. Информационните дейности и публикациите, свързани с проекта, отразяват становищата на авторите и EUIPO не носи отговорност за съдържанието в тях.”

EYE: European Youth Empowerment – „You are an author too! And You can benefit from it!“

„The project is implemented with the financial support of the European Union Intellectual Property Office. Any communication or publication related to the action reflects only the author’s view and EUIPO is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.