Брекзит уж се случи. Или уж ще се случва, което в следствие от тромавостта на ЕС – не можеВеликобритания да излезе рязко и да оцапа тапетите. А докато текат тромавитепроцедури, сигурно ЕС ще се превъплъти отново в познатия гъвкав октопод, койтовсички смятаме за заспал, умрял или поне тръшнал се на кушетка с ишиас.

Великобританиянякак ще остане в играта. Ще видите.

Да напуснеш ЕС екато да напуснеш съмнителен сайт с джуджета, магарета и какички. Може да цъкнешхиксчето горе, но ще ти излязат 15 pop-up-а. Ще си сложиш Ad block, но то пак ще те надхитри. Ще си помислиш, че като си изгасил компютъра, сиизлязъл, но вече кукитата са те налазили.

Великобритания неотива на Луната и ще си бъде там, където си е. Може би с една Шотландияпо-малко, ама те прежалиха Индия и Хонг Конг, та едни хора с великолепен акценти тлъсти паласки ли да им скършат имперското мислене?

Просто живеем ведно време, където медиите мразят история в развитие и взаимно се възпитавамевсичко да се случва за максимум седмица. Информацията и фактите са беззначение, стига да си играем на емоции и крайности. Аудиторията пък търсимнения, които съвпадат с нагласите ѝ. Затова и цялата информационна кампания наОстрова премина през това двете страни да плашат с това колко ужасно би било дасе избере другото.

Сега ще продълживсяването на паниката. Катаклизмите. Паундът пада. Някой английски Румен Гечевще подеме банките. Бабите и дядовците от градчета като Честърфийлд ще сенадяват да се роди местният Ценко Чоков, за да ги заведе на море. Sports Direct ще фалира, след като спре да праща поръчкиза анцузи и джапанки насам. И след година ще запалят косата на Борис Джонсън ище се върнат в ЕС със засилка. Ковънтри ще се сбогува с таланта на ВладоГаджев. Англичаните ще бъдат бити пак от руснаците и няма да има кой да гизащити.

После следвадругата паника. Кои страни ще последват примера? Нещо от рода на Испания, азащо не и една Франция? Разбира се, единствената страна, която реално има ползаот това да последва Великобритания е Германия – защото на германците имтрябват около 4 секунди, за да преодолеят всяка криза, а танте Меркел имаочевидна нужда да се наспи и да си погледне малко в дворчето, вместо да оправябакиите на цял континент разглезени деца, които допреди половин век не можехада говорят помежду си, въпреки че бяха управлявани от фамилията на един нашбивш премиер, който се заканваше да ни оправя 800 дни, а така и не го вдигна.

Но последните 2абзаца ги зачеркнете. Това са медийни сюжети, които невинаги ще са напълноточно така. Говорим за ЕС и забравяме, че това е поначало икономически съюз,който има имиджа на хламидия, но хламидията значи секс. А сексът продава. И койне иска да продава в днешно време? В следващите седмици ще видите завои,отмятания и неща от сорта на „абе не искахме точно това, а само да покажем наЕС, че има нужда от промяна“.

От нашата сибългарска гледна точка Брекзит въобще не ни вълнува. Та ние за девет години и половина не направихме еднаистинска реформа и си имаме соц-правосъдие, БДЖ, ползваме таксита за линейки,електронните ни услуги винаги имат по няколко елемента, изискващи да се направинещо на хартия и гише. Нашата усвояваща управленска клика може да ехидничи и дасе прави на безразлична към съдбата на ЕС, но наскоро едно правителство падна,защото спряха пари от ЕС, а в момента едно друго правителство много полудява отинформациите, че са спрени еврофондове. Защото няма какво друго да крадат.

Няма да го има исценарият българи от Острова да се върнат тук и да има кой да обере малините иягодите. По-скоро ще се върнат нашенците, ако изберат смешния чичо с тупетослед половин година за президент на САЩ.

Просто този филмго гледахме в Гърция преди 2 години. Наричаше се Ципрас. Пак бяха приказки, пакбеше една борба за яхане на хорското недоволство. А недоволство има, но кактопри всяка една модерна демокрация – то е използвано за сдобиване с власт, аникога не е ползвано за промяна. Такаче: „Комунизмът си отива, спете спокойно деца“. А комунизмът никъде не сиотиде, просто сега е зает да усвоява.