Саша Барон Коен (а.к.а. Борат, Али Джи и пр.) се завърна на екрана с ново провокативно шоу, в негов стил – Кой е Америка? (Who is America?). Снощи се излъчи първият от седем епизода по кабелния канал Sowtime. Британският комедиант смени 4 различни образа в сатирата си срещу политическата и културна класа на САЩ, в ерата на Доналд Тръмп.

 

Ключовият момент остави за края, когато учудващо лесно склонява няколко конгресмена да подкрепят законопроект за въоръжаване на четиригодишни деца с огнестрелни оръжия. В образа си на бивш командос от Израел, той се бори за правото на подрастващите да упражняват втора поправка към конституцията на САЩ. Президентът на Лигата за гражданска защита във Вирджиния, Филип ван Клийф не просто подкрепя идеята, но и участва в рекламна кампания за огнестрелни оръжия, декорирани като плюшени играчки.

Лари Прат, директор на Притежателите на оръжие в Америка с 1.5 милиона “смели” членове, намира за великолепна идеята на израелския командос да се обръща внимание на надарени за целта деца, които да бъдат въоръжени. А, не само учителите… и проправя път на идеята към конгреса.

През изминалите седмици много се изписа след новината за новия проект на Коен. Политиците, които той интервюира в сериите, се надпреварваха в оплаквания, че са били измамени да казват нелепи неща и думите им са извадени от контекста. Удобно, но дали…?