От Винсент ван Гог, през Чърчил, до Нина Симон и разбира се ежегодният Уди Алън. И носителят на Златен лъв Гийермо дел Торо, плюс черни комедии от братя Коен и Мартин Макдона, исторически драми и малко тенис. В петдесетте заглавия на започващата днес Киномания както винаги има за всекиго по нещо.

Кои са нашите 10 неща, които ще гледаме да изгледаме през следващите две седмици, чети и си ограждай дати в календара, че културната програма до края на ноември е препълнена.

 

Борг/Макенроу

Янус Мец

Швеция-Дания-Финландия, 2017, 108 мин.

Аре стига с тоя тенис, аман! Няма аман, напротив, малко ни е. Докато даваме refresh на ранклистата в очакване на новото класиране на Гришо, да се върнем за малко във времето на дървените ракети и лентите за глава. Модата, бързината, нравите са се сменили. Най-великият корт на света обаче все още e на All England Club. Уимбълдън, 1980, сблъсък на култури, темпераменти, сервиси и волета. Шия Лебьоф като Макенроу. Очакванията ни са повече от високи и за да ни е пълен кефа, дори няма да видим в Уикипедиа кой печели мача.

Борг/Макенроу – ето кога и къде

 

Боси в парка

Джийн Сакс

САЩ, 1967, 106 мин.

Другото пътуване във времето, което избираме от програмата на Киномания е в категорията Класически удоволствия. Джейн Фонда днес е на 80, но в дебюта на Нийл Саймън като сценарист е 30-годишна младоженка, която започва семейния си живот със също толкова вечния Робърт Редфорд. Ще го гледаме, за да видим с успокоение и усмивка и собствените си години и за да разберем правят ли ги днес като едно време или не ги правят. Филмите, диалозите, комедиите.

Боси в парка – ето къде и кога.

Боси в парка – ето кога и къде

 

Въртележка

Уди Алън

САЩ, 2017, 101 мин.

При Уди Алън количеството отдавна е отстъпило на качеството, но ежегодната порция невротични жени, объркани мъже и дисфункционални двойки е задължителна част от календара на всеки кинаджия. Поредната въртележка, която ни е забъркал Алън, ще видим малко извън двуседмичната програма на Киномания, чак на 17 декември. Миналата година бяхме в Бронкс през 1930-те с Café Society, сега сме на Кони Айлънд през 1950-те. И Джъстин Тимбърлейк и той е там. Като “красив, млад спасител на плажа”. Оу йеа.

Въртележка – ето кога и къде

 

Гоген – пътуване до Таити

 

Едуар Делюк

Франция, 2017, 102 мин.

Тези, които са чели Луна и грош на Съмърсет Моъм, нямат нужда от причини да потънат в дълбоката таитянска джунгла отново. Тези, които не са я чели… завиждаме ви. Престои ви наистина разтърсващо преживяване с един от най-важните романи на 20 век. Дали Едуар Делюк е успял да улови сърцето на доброволното изгнание на Гоген, магията на острова, любовта и лудостта? Нямаме търпение да разберем и да преживеем тази необикновена, истинска история на изкуството с нови очи и ум, години след като Съмърсет Моъм ни е накарал завинаги да се влюбим в Гоген. Във Венсан Касел по принцип също сме влюбени, така че разочарованието е малко вероятно.

Гоген – пътуване до Таити – ето кога и къде

Да живее България

Адела Пеева

България, 2017, 55 мин., документален

Киномания се случва на счупените плочки и кръпките от павета и асфалт между НДК, Одеон, Дома на киното, Френския институт, Euro Cinema и G8. Животът на голяма част от нас също протича основно в този шестоъгълник. И се чудим кои са точно тези “патреоти”, откъде изникнаха, кой им пълни главите, коя е тънката червена линия свързваща елементите на зараждащия се агресивен национализъм. Адела Пеева е разбирач на родната и балканска народопсихология. Ще се доверим на отговорите, които е намерила на въпроса КОЙ, този път в контекста на отключения шовинизъм в умовете и сърцата на няколко младежи от различни краища на България. Дано не е толкова страшно това, което ни чака.

Да живее България – ето кога и къде

Лили Рибката

Ясен Григоров

България, 2017, 108 мин.

Български. Детски. Игрален. Филм. Шапки долу за Ясен Григоров, който винаги е споделял мотото “който иска намира начин, който не иска търси оправдание”. Доказва го сега, след години анонимно снимане на тонове реклами, в които истинският талант рядко има възможност да се види. Ще е шарено, лудо, забавно, стига-толкова-Дисни-и-Пиксар преживяване, за което се вълнуваме повече от децата ни. Събота, 25 ноември, в 4 следобед, в Люмиер. Задраскайте плуването, детските рождени дни, уроците по солфеж. Отиваме на кино. Цялото семейство.

Лили Рибката – ето кога и къде

Обетът

Тери Джордж

САЩ-Испания, 2016, 133 мин.

Избираме го осново заради Оскар Айзък, който през последните няколко години заедно с Джейк Джилънхол е сред най-яките сравнително нови холивудски герои. Така де, стига толкова Джони Деп и Клайв Оуен. Освен в Обетът Азък играе в в Субурбикон (скрол малко по-надолу). Екранната му партньорка е хипнотично красивата, но не толкова известната Шарлот льо Бон, плюс Крисчън Бейл. Сюжетът не звучи мегаграбващо, но за тези от нас, които не биха гледали исторически филм без холивудски подправки, такива продукции са точно в целта. Обща култура и развлечение в едно. Навихме се.

Обетът – ето кога и къде

 

От песен на песен

Терънс Малик

САЩ, 2017, 129 мин

Един от коментарите за този филм е “Терънс Малик е измисил бозата”. Така е, за съжаление. Това ще е най-безсмислената красота, която някога сте гледали. Раян Гослинг, Майкъл Фасбендър, Руни Мара и Натали Портман снимани от Емануел Любецки. Приказно е. Пред камерата се разминават и всякакви други селебритита като Флий от Ред Хот Чили Пепърс, Иги Поп, Пати Смит и Вал Килмър. Не казваме играят, защото във филма няма нищо за изиграване и както самият Гослинг признава, през цялото време са снимали без скрипт. Личи си всяка секунда. Но е толкова поетично, че накрая няма как да броиш тези 129 минути за напълно изгубени.

От песен на песен – ето кога и къде

 

Субурбикон

Джордж Клуни

САЩ, 2017, 105 мин.

Джордж Клуни и братята Коен не са за първи път заедно на снимачната площадка, но това е сефтето на Клуни като режисьор на техен сценарий. В предишните си директорски изяви, той винаги е бил и от двете страни на камерата, сега ролите са поверени изцяло на други хора, при това не кои да е. Мат Деймън, Джулиан Мур и споменатият вече Оскар Айзък.

И тук като при новия Уди Алън пренасянето е в следвоенна Америка от 1950-те, така че ще можем да направим учебникарски сравнителен анализ на различния прочит върху псевдо-идилията на американската провинция отпреди 60 години.

Субурбикон – ето кога и къде

 

Три билборда извън града

Мартин Макдона

САЩ, 2017, 112 мин.

Мартин Макдона пише сценария специално за Франсис Макдорманд, която обаче дълго се колебае преди да приеме ролята. В крайна сметка е кандардисана от съпруга си Джоел Коен, защото все пак нали братята по оръжие на черната комедия трябва да се поддържат и да подкрепят. Мрачното чувство за хумор на Макдона за първи път не е поверено на Колин Фарел както във всички останали негови филми. Главната мъжка роля е на Уди Харлсън, което заедно с 8,4 рейтинг в IMDB е всичко, което е нужно, за да влезем заредени с най-високи очаквания в киносалона. Ще излезем по същия начин, сигурно е.

Три билборда извън града – ето къде и кога

 

Програмата на Киномания – по дни и по кина