Изненада ли ви брекзита?

– Да, защотоотдавна не бяхме виждали тази яростна черта на английския характер, бяхмесвикнали на хладнокръвната и разумна черта. Но тази яростна черта я има и тяизскочи.

Тук ВБългария едни от реакциите са англичаните да бъдат определени като малоумницидори, как гледате на такова едно отношение към това демократично право, хоратаотидоха до урните и пуснаха бюлетината си?

– Големидемократи като например Чърчил и Тачър не са долюбвали референдумите и сагледали да ги избягват. Проблемът на референдумите е, че те не са като избори,случват се веднъж, за това е крайно опасна играта с референдумите, нямаповторение, няма след четири години пак. Да наричаме британците малоумници еглупаво, ако не се вгледаме в причините за това гласуване. Но, каквито и да сате, този вот отвори такава бутилка с бесове, които ще изскачат в следващитегодини от нея, че може да бъде наречен катастрофален. Той е разбираем, ноотваря вратата към цяла поредица от катастрофи и за Обединеното кралство, коетоможе да престане да съществува и за Европейския съюз.

Какви сапричините за този вот?

– Виждам триосновни причини. Една напълно неприемлива, другите приемливи.

Първатапричина е някаква поредна истерия, каквато съществува в Англия  често по повод имигранти, коити идват и имвзимат работата и социалните осигуровки. Това са глупости.

Другите две причиниса легитимни. Едната е, че британците се чувстват крайно некомфортно в ЕС отмомента, в който той престана да бъде Европейска икономическа общност и сепревърна в Европейски политически съюз с далечна или по-близка цел установяването на единна държава в цялаЕвропа. Англичаните веднъж имаха референдум навремето 1974 година и гласувахаза единен пазар, в най-силният случай икономическа обност, а не да бъдат част отнякакъв проект, за който никой не ги е питал, да бъдат провинция на някакваголяма европейска държава със столица Брюксел. Категорично британците, имайкинай-дългата политическа история в Европа, няма как да станат провинция наБрюксел.

И е напълно легитимно тяхното възмущение, че ги вкарват в тази игра.Другото легитимно възмущение не е само английско.  В развитите демократични странии от годинитлее бунт срещу елитите. Управляващите все повече се схващат като някакваоткъснала се от контрол олигархия, която се занимава със себе си, управлявасвоя интерес, заботатява и крие парите си в офшорни зони. Такива бунтовепочнаха от Америка, минаха през Европа и това е част от този гняв срещуелитите, които се схващат като олигархия, защото не са под контрола награжданите. В крайна сметка, ако теглим чертата и питаме кой е виновен – виновниса британските елити, виновни са и европейските елити. Те забъркаха тази каша,те разгневиха хората.

Сега сеговори много за реформа на ЕС, ще се случи ли тя и в каква посока трябва дабъде?

– Тя енеотменима, задължителна, остронужна и бърза. Трябва да си зададат въпросазащо стана така, защо и холандиците заплашват с референдум, защото хората санедоволни от управляващите в ЕС. Това означава да си признаят, че са виновни.Това означава да се съберат европейските политици и да кажат – “Хора, ние сеоткъснахме от своите гласоподаватели, от народите си и те започват да нинаказват, хайде да бъдем по-скромни и да върнем властта на самите хора”.Страхувам се, че това поколение европейски политици не са от такъв голямкалибър, че да са скромни. Тези се пъчат и не виждам как ще свършат това, коетотрябва да се върши. Великобритания влиза в тежка криза, но и ЕС също. Затоване разбирам тези лилипутски крякания въввъзторг – хайде англичаните си тръгнаха най-сетне или това, което изръсиха отЕК – задействайте този член 50 и се махайте по-бързо. Да теглим дебела черта ида кажем, че в Европа няма война, откакто има ЕС, може би това означава, че аконяма ЕС ще има война.

Не е далечнапереспективата и самият ЕС да го няма?

– Никойсериозен човек не си представя Обединена Европа без Великобритания. Това енепредставимо и за това няма да се случи.

Ще има липреговори за евентуален специален статут на Англия като част от ЕС?

– Би трябвалонеизпускането окончателно на Англия да е всеобща грижа, както на Острова, такаи в Европа. Другото унищожава Англия, но и Европа.

А сега следоставката на Дейвид Камерън…

– Сега БорисДжонсън трябва да игребва кашата, която сам забърка. Той си помисли, понеженаписа най-добрата биография на Чърчил и всички го похвалиха, та той сипомисли, че е Чърчил. Ако не се беше включил в кампанията, нямаше да има такъврезултат.

– Засилват сеопасенията за ефекта на доминото, доколко са основателни, докъде ще стигне?

То вечетръгна. Да рекапитулираме – Северна Ирландия и Шотландия заплашиха да излязатот Обединеното кралство и да останат в Европа, така от цялото това великолепиеостава Англия с придатък Уелс. Все едно България да се сведе до София спридатък Перник, кой ще й обръща внимание?!

Холандците казаха, че искат даизлизат с референдум, Льо Пен във Франция плаши с референдум. Крайно недостойниповедения започнаха на секундата – испанците си поискаха обратно Гибралтар, томоже да няма край това нещо. Китайците ще кажат, че Хонг Конг вече няма да имаспециален статут. А кой би приел сериозно един ЕС, в който не се знае кой когаще излезе. ЕС олеква страшно в момента и не виждам причина за такива лилипутскирадости, каквито тук таме наблюдаваме.

Какво трябвада се случи, за да се тушира това напрежение?

– Пълнопреосмисляне на ролята на елитите, масови оставки, избори в повечето големидържави, такива неща, моментът е съдбовен!

Трябва лиБългария да предизвика някаква реформа в ЕС?

– Дойде времеда си мерят всички приказките и първо България в лицето на свояминистър-председател да благоволи да не пуска шегички, че ще останем само ние,Румъния и Гърция. Без такива шегички. Серизно и скромно трябва да се отнасяме,но у нас това не са водещи характеристики за политиците, което означаваопасност, във всеки момент може да се забърка страшна каша.

Евроскептицизмъту нас доколко ще се засили?

– Очевиднопо-малките страни като Шотландия и Северна Ирландия са силно проевропейски,защото няма как да се оправят сами на световната арена. То  и англичаните няма как да се оправят сами, нооще не го знаят. Но евроскептицизмът в по-големите страни като Франция напримерняма как да не се засили, което ще продължи да подкопава самите основи на ЕС.

Посланикътна Франция у нас коментира, че победителят от референдума е ВладимирВладимирович.

– Путин играетраниционната руска игра, с нулев резултат накрая. Той иска Европа да емаксимално слаба, за да бъде той максимално силен.

Естествено, че той се радва,Льо Пен се радва, всички фашисти от ляво и от дясно се радват, някъде ще взематвластта. Нещо като 1938 година по това време. Изключителн оотговорно еположението и едно мигване на важен политик може до доведе до иключително тежкипоследствия.

Като че лиса разделени юристите за бъдещето на имигрантите в Англия- ще стягат ликуфарите или не? Ще останат ли британците без берачи на ягоди, така се шегуватхората по форумите?

– Това същоникой не може да ви кажа, защото никой не знае как се излиза от ЕС. И абсолютноникой не знае дали някакви популисти ще вземат властта в Англия. Ако я вземат,ще изгонят всички, това е ясно. Ние не знаем какво ще се случи, защото досегане се е случвало такова напускане на ЕС, няма прецедент, няма процедура.